3D Sketch Studio

App med anbefalt aldersgrense 4+ år fra App Store. iOS (Apple). Barnevakten anbefaler appen fra seks år.

Sett kreativiteten løs og tegn 3D-modeller av alt tenkelig! Appen lar barn bruke fantasien sin for alt det er verdt, men krever finmotorikk og tålmodighet.

Tegning og fargeblyanter er noe som mange barn og unge har et naturlig forhold til. Forskjellen med 3D-modeller er nettopp muligheten til å se det man lager fra flere perspektiver.

3D-modeller brukes blant annet i spill, filmer og bøker med tegninger som er laget på datamaskiner. Her lager profesjonelle designere alt fra spillfigurer til virkelighetstro effekter på en kinofilm.

Ofte må man ha ganske så avanserte dataprogrammer eller apper for å lage slike modeller. Vel, med mindre man laster ned denne appen fra Croco Studio.

3D Sketch Studio

Format: iOS (Apple)
Kategori: Design/kreativitet
Utvikler: Croco Studio

3D Sketch Studio kan sammenlignes litt med «kreativt modus» i Minecraft ved at man bygger ved hjelp av klosser. Men mer enn å være et spill er dette først og fremst et rent tegneprogram.

Når man først starter appen blir man introdusert for en enkel opplæring. Her skal man bygge et aldri så lite overbygg i en hage. Det er her man lærer menyene og de grunnleggende bevegelsene for å navigere i appen.

En liten kloss i midten av skjermen fungerer på samme måte som en musepeker på en datamaskin. Det er her man legger ut klosser. Ved å bruke en finger kan man dreie på perspektivet, to fingre lar deg flytte over landskapet og en linje på siden av skjermen lar deg flytte opp og ned i bildet.

Det er altså ganske så intuitivt og greit å navigere seg omkring, men tross alt noe mer knotete enn om man hadde brukt en datamus. Fordelen er jo at hele tegneopplevelsen blir mer konkret og taktil enn om man hadde gjort dette på en datamaskin.

Ellers finner man ulike geometriske figurer som skal være utgangspunktet for det barna måtte ønske å lage. En pyramide kan være et hustak, en kule kan være et hjul og et kvadrat kan være karosseriet til en lastebil. Her er det bare fantasien som setter grenser, og det er mange geometriske former å velge fra.

Inne på hovedmenyen kan man også se verk som andre har laget.

Et romskip, en fargerik teddybjørn, en eng med blomster, et eventyrslott, et jetfly eller et bysentrum med skyskraper, veier og kontorbygninger. Man kan også fargelegge det man bygger ved å velge fra et fargepalett.

Det er også noen avanserte funksjoner lagt inn i appen. Som at man kan markere en eller flere elementer og kopiere disse. Noe som er nyttig om man skal spare tid og legge opp flere vinduer i en høyblokk for eksempel.

Funksjoner for å markere, kopiere og lime inn er altså bakt inn i appen (noe som lærer barn å kunne bruke dette i mer avanserte programmer senere). I tillegg kan man rotere elementer og trekke de ut- og innover, samt opp- og nedover. Så et hustak kan dermed bli gjort om til et kirkespir ved å dra opp toppen av pyramiden for eksempel.

I tillegg til at barn og unge kan lære om design og kreativitet, så kan de også utvikle matematisk forståelse.

Speiling og symmetri når man lager en allé med trær på hver side, eller kanskje en kopi av slottet i Oslo. Geometriske figurer er også grunnmuren for alt man skaper i appen, og det kan være en diskusjon om de ulike kjennetegnene til disse.

3D Sketch Studio er altså en app som barn og unge kan lære mye av ved å bruke. Den er først og fremst spennende fordi det er muligheter for å være kreativ og dette er et sted fantasien kan slippes løs.

Egnethet

3D Sketch Studio har fått aldersanbefaling fra fire år i App Store (iOS), altså den laveste aldersanbefalingen. Vi mener at appen kan være vanskelig for små barn blant annet fordi det kreves finmotorikk for å navigere i appen, og man må være treffsikker når man skal plassere ut eller finjustere «klosser».

Appen inneholder ellers ingen reklame på vegne av tredjepartsutviklere eller muligheter for kjøp i app. Og menyer og opplæring er fri for språk i tekst eller verbal form.

Testet på iOS

Apptrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten