AR Eventyr

App med anbefalt aldersgrense 4+ år fra App Store. iOS (Apple).

ANMELDELSE: Denne appen er et visuelt mesterverk som formidler klassiske eventyr på stuegulvet til barna. Kan tilpasses ulike morsmål. I tillegg til er appen eksemplarisk for hvordan AR-teknologi kan brukes.

Appen ser ikke lenger ut til å være tilgjengelig i App Store.

Appen AR Eventyr kombinerer en elsk for de klassiske eventyrene med mulighetene som teknologi byr på. Som de to bokstavene «AR» tilsier, innebærer «augmented reality» at skjermen viser digitale figurer i de fysiske omgivelsene man er i. Dette takket være mobiltelefonens kamera.

Så når man holder mobilkameraet over et kjøkkenbord, ser man på skjermen digitale figurer oppå kjøkkenbordet. Men ikke bare det. Ved å vandre rundt eller nærmere bordet kan man se de digitale figurene fra ulike perspektiver.

Denne teknologien har bare så vidt begynt reisen mot sitt potensial. Og at Aschehoug tar opp tråden er eksemplarisk og en gavepakke for barn og unge som ønsker en mer interaktiv og leken inngang til eventyrformidling. Ikke minst tilbyr appen tekst og tale på flere morsmål.

AR Eventyr

Format: iOS
Kategori: Lesing
Utvikler: Aschehoug Forlag

Når man starter appen får man et oversiktsbilde over de forskjellige eventyrene som man kan velge fra. Bukkene Bruse, De tre små grisene, Hvordan bjørnen ble stubbrumpet, Kong Midas, Aladdin, Den stygge andungen, Den blinde fuglefangeren, Haren og skilpadda og Askeladden og de gode hjelperne.

Nydelige og kjære eventyrperler med andre ord, og et solid og variert utvalg.

Før man i det hele tatt velger eventyr kan man også velge blant flere språk. Dette endrer både tekst og tale i appen. Blant språkene man kan huke av på er norsk (bokmål og nynorsk), arabisk, dari, engelsk, kurmanji og pashto. Dermed tar utviklerne på alvor at vi bor i et samfunn med flere morsmål, og muligheten for å få dette opplest på flere talemål er helt ypperlig.

Når man velger et eventyr dukker de fysiske omgivelsene man er i opp på skjermen. For eksempel et stue- eller klasseromsgulv. Ved å trykke på et gitt punkt på skjermen, plasseres det ut en eventyrscene. Man kan forstørre eller forminske scenen noe, og dersom det tekniske skulle glippe, kan man forsøke om igjen å plassere ut scenen.

For De tre bukkene bruse ser man geitefamilien på vandring, før de så er på kjøkkenet og bestemmer seg for å endre reisevanene til setra.

Om ikke lenge er man ved brua og møter det lite samarbeidsvillige trollet. Ved å trykke på en pil bytter man mellom scenene og en fortellerstemme settes i gang automatisk. Man kan også få opp tekst og kan pause tale dersom man ønsker det.

Her er det for øvrig en smart liten vri på eventyret med at trollet ikke dør, men blir stanget ned og tilbringer tiden på mobiltelefonen i stedet for å plage geitene.

Det kan ikke understrekes nok at dette er en helt fantastisk måte å oppleve eventyr på. Hver scene byr på små animasjoner og detaljerte figurer. Dette i tillegg til interiør, natur og annet av digitale smykker som pynter bildet. Utviklerne har gjort en kjempejobb på det visuelle plan. Og dette er kunst og litteratur på sitt beste.

AR er noe helt annet enn å bare sveipe fra det ene bildet til det neste i en bok eller på en skjerm. For magien utfolder seg «i rommet» som man befinner seg i – og interaktiviteten er helt unik.

Kanskje må man bevege mobiltelefonen litt til siden for å oppdage trollet som gjemmer seg under brua eller ulven som står bak et tre. Eller så får man lyst til å kikke litt nærmere på maten som geitebukkene spiser og tar derfor mobiltelefonen hakket nærmere.

For ikke å nevne askeladdens skip som svever i lufta i rommet man er i, eller snøen som daler ned i en skog. Dette er imponerende små trekk som sammen gir et fortreffelig bilde som man kan nyte.

Ikke minst med en helt annen mulighet for å utforske og oppleve eventyret enn om det hadde vært i en tradisjonell bok.

Legger man til læringsmulightene som at man kan få eventyret opplest, eller at man selv kan følge teksten – så ser man at det er mange, positive muligheter her.

For ikke å nevne at appen gjør det enkelt å bytte mellom språk. Her kan man høre eventyret på eget morsmål med dyktige fortellerstemmer. Eventuelt kan en som har norsk som morsmål høre det samme eventyret på engelsk og på den måten også øke ordforråd og forståelse.

Denne appen er en perle og eksemplarisk for mulighetene som finnes med AR og positiv skjermbruk generelt. Vi hadde noen tilfeller der appen krasjet på en litt eldre iPad som var 2017-modell (som fint klarte å kjøre andre, krevende spill), men appen kjørte problemfritt på en nyere iPhone for eksempel. Dette skal ifølge utviklerne ha blitt utbedret siden vår test.

Utover det er appen en skikkelig godbit som er vel verdt å bruke tiden sin på. Her er det bare å håpe på at flere går i Aschehougs fotspor.

Barn og unge blir tatt på alvor, og eventyr kommer til live på stuegulvet nesten på magisk vis til glede for både store og små.

Alle foto: logo og skjermdump av appen, Aschehoug Forlag

Egnethet

AR Eventyr er merket 4+ år i App Store.

Appen har ingen reklame eller kjøpemuligheter. Samtidig henviser appen til en bokserie som kan brukes sammen med appen, men appen fungerer fint uten.

Bruken er intuitiv, men det kan hende at barna trenger hjelp i starten med å sette opp riktig språk og så videre.

Utviklerne samler ikke inn data fra barn og andre som bruker appen.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS 

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser