GeckoLife

App med anbefalt aldersgrense 4+ år fra App Store. iOS (Apple).

ANMELDELSE: Søkefunksjon gir tilgang til tvilsomme grupper og seksuelt innhold. Dette ødelegger for en tjeneste som ellers legger til rette for at foreldre kan chatte med barna sine i private grupper.

Geckolife er en kommunikasjonsplattform for mobil, nettbrett (med iOS) og datamaskiner. Tjenesten er ikke kun utviklet for familier, men har egne funksjoner for barn og foreldre i tillegg til et fokus på privatliv, ifølge utvikleren.

Det er gratis å bruke appen eller nettstedet. I tillegg er det ingen reklame eller nyhetsvegger med innhold fra influensere, fremmede brukere, nettaviser og så videre. I stedet oppretter man private rom som barna kan delta i for å dele tekst, video og bilder med hverandre.

Samtidig er det en søkefunksjon der barna kan se og bli med i andre grupperom som brukere fra hele verden har opprettet. Her kan man også se gruppebilder og gruppebeskrivelser. Og vi har sett flere eksempler som viser synlige kjønnsorganer uten mulighet for å rapportere denne type innhold.

GeckoLife

Format: iOS/Windows
Kategori: Kommunikasjon
Utvikler: ClubGecko.com Pte Ltd

Etter at man har opprettet en bruker lager man så et canvas (lerret) som andre kan delta i. Det høres kanskje eksotisk ut, men enkelt forklart dreier dette seg om å lage grupper eller rom som man kan invitere andre inn til.

Familien Hansen kan derfor opprette et rom som er administrert av far eller mor. Deretter kan de invitere inn barna, besteforeldre, tanter og onkler. Når tante deler bilder fra skogturen vil resten av familien kunne se innholdet. Men ingen andre så lenge rommet er låst til kun denne familien.

I praksis får man altså en nyhetsvegg som minner om det man ser på Facebook eller Instagram, men kun med familiemedlemmenes publiserte innhold. Dersom man er medlem av flere grupper inne på plattformen derimot, vil også innhold fra disse gruppene dukke opp på nyhetsveggen.

Som forelder kan man opprette egne barnebrukere inne på plattformen (merk at dette må gjøres når man er innlogget på PC i nettleser, ikke i app). Barna må ikke ha en egen e-post for å komme i gang. I stedet lager man et brukernavn og passord til barna slik at de kan logge inn på sin egen mobil eller datamaskin.

Rommene kan låses og tilpasses på forskjellig vis. For eksempel ved at administrator (far eller mor) må godkjenne nye medlemmer av gruppen (beskyttet), eller motsatt, at hvem som helst kan se og bli med i gruppen.

Det er også mulig å slå av og på kommentarfelt, at brukerne i gruppen kan dele innhold uten godkjenning først og om medlemmene i gruppen kan invitere andre inn eller ikke. Det er neppe slik at tante på 43 år vil dele et uegnet bilde i gruppen. Antageligvis er flere av disse innstillingene beregnet for større grupper.

Allikevel er det fint å kunne justere litt på oppsettet med en aldri så liten dose med frihet. Man kan også sette på en innstilling slik at barna ikke kan bli med i nye grupper uten foresattes tillatelse. Dette forhindrer ikke barna fra å se åpne grupper på plattformen. Men de kan ikke bli medlem av disse uten at foresatte godtar dette først.

Geckolife kunne vært en god tjeneste for å kommunisere med familie og venner på nett. I motsetning til for eksempel sosiale medier som Snapchat og Instagram, er det kun private rom man deltar i. Så lenge man ikke blir medlem av åpne grupper riktignok.

Altså er det ingen masete nyhetsvegg med bilder og video fra hele verden som blir slengt mot deg. Vel, så lenge man ikke inviteres inn eller spør om å bli invitert inn andres grupper.

Ulempen per nå dreier seg om at man kan se grupper som andre har laget og som er åpne for alle å bli med i. Her har vi sett flere eksempler på direkte nakenhet med synlige kjønnsorganer, samt gruppebeskrivelser som tydelig inviterer til sexprat. Så lenge det er mulig å se slike grupper også via barnebrukerne, er ikke Geckolife et trygt nok alternativ for barn.

Tjenesten mangler dessuten direkte video- og tekstchat. Derfor blir det en viss treghet med å legge ut et innlegg, eller utveksle informasjon i kommentarfelt under innlegg.

Alle foto: skjermdump av Geckolife 

Egnethet

Geckolife er merket 4+ år i App Store.

Tjenestens intensjoner er gode ved at man kan skape egne rom for familier å kommunisere i. Dessverre får barn tilgang til nakenhet og uegnet innhold ved å lete etter åpne grupper som andre brukere har opprettet. Her kan det være støtende tekst og bilder.

Det finnes ingen aldersgrense for å bruke tjenesten, men foresatte må gjennomgå og akseptere brukervilkårene på vegne av mindreårige. Geckolife påstår å være opptatte av personvern. Men de samler inn noe opplysninger av brukerne, men selger ikke dette videre til tredjeparter per nå.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Testet på iOS

Lenke til appen her: iOS 

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser