Green Screen by Do Ink

App med anbefalt aldersgrense 4+ år fra App Store. iOS (Apple). Anbefales av Barnevakten fra 9 år.

ANMELDELSE: Intuitiv app for å filme med "green screen" gir barn kreative muligheter med videoproduksjon. Anbefales av Barnevakten fra 9 år.

«Green screen» er en videoteknikk som filmselskaper bruker for å endre på bakgrunnen til et videoklipp. For eksempel, så kan det se ut som en superhelt svever over skyene selv om personen egentlig befinner seg trygt på bakkenivå i et filmstudio.

Green Screen by Do Ink

Format: iOS (Apple)
Kategori: Video og videoredigering
Utvikler: DK Pictures, Inc.

Teknologien «flytter» videoklippet av en person eller en gjenstand, og plasserer dette inn i et annet videoklipp.

Grunnen til at dette kalles «green screen», er fordi motivet eller personen som filmes, står foran en grønn bakgrunn. Et program kan så gjøre denne bakgrunnen usynlig, slik at kun motivet eller personen blir synlig i et annet videoklipp.

Det hadde jo sett litt rart ut om Supermann fløy over skyskrapere, og så var hele filmstudioet synlig bak superhelten.

Appen Green Screen by Do Ink gjør dette mulig i app-format. Det betyr at barn kan filme seg selv, eller andre motiver, og legge dette inn i et annet videoklipp.

Barna kan for eksempel lage en presentasjon der det ser ut som om de står foran Taj Mahal, ved en vulkan, på en øde øy, ved siden av en dinosaur eller ute i verdensrommet. Her er mulighetene mange ved at barna kan lage alt fra nyhetspresentasjoner til videosnutter som tar for seg fakta, eventyr eller fortellinger.

Appen krever noe erfaring med video og tilhørende programmer og apper. Men alt i alt, er dette et nokså tilgjengelig verktøy som ikke krever all verden av utstyr.

Når man starter appen får man en liten introduksjon som forklarer grunnprinsippene i appen. Tekst og tale er på engelsk.

Man har en tidslinje med tre søyler som man kan plassere videoklipp inn i. Her kan man legge inn et videoklipp som skal fungere som bakgrunn, video med gjenstanden eller personen som skal være i fokus, og eventuelt enda en animasjon eller tekst oppå det igjen.

Det går an å bruke videoklipp og bilder som man allerede har fanget på film. Eller så kan man filme seg selv der og da og på den måten legge inn dette som opptak.

Det krever noe finjustering for å få alt oppe og gå. Blant annet bør man ha godt med lys og en ensfarget bakgrunn (ikke hvit, sort eller grå), og man må vri på et fargehjul som samsvarer med bakgrunnen (for å fjerne denne), uten at man selv forsvinner fra bildet.

Prosessen er ikke helautomatisk, og krever litt trening. Men etter hvert lærer man gangen i det.

Videoklippene kan også pyntes med tekst og animasjoner. Man kan for eksempel tegne selv for frihånd og lage enkle animasjoner, eller så kan man plukke ferdige figurer fra et lite bibliotek som følger med appen.

Ferdige produksjoner lagres som videoklipp på enheten lokalt.

Egnethet

Green Screen by Do Ink har fått aldersanbefaling fra 4+ år i App Store (iOS). Altså den laveste aldersanbefalingen.

Appen er fri for reklame og kjøp-i-app, og krever heller ikke registrering.

Det krever noe trening og utprøving for å få et godt resultat. Prosessen er derfor ikke smertefri. Allikevel er dette en app som er beregnet for barn å bruke, og uten veldig mange, knotete menyer å forholde seg til.

Derfor et dette et verktøy som kan gi barn nye, kreative muligheter for videoproduksjon. Men i og med at instruksjoner i form av tekst og video er på engelsk, kan det godt hende at barna trenger noe hjelp fra kyndige voksne for å komme i gang med appen og tilrettelegging av «filmsett» med tanke på lys, en ensfarget bakgrunn osv.

Utviklerne har også en egen youtube-kanal der man kan få praktiske tips og veiledninger til bruk av appen.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

 

Bli medlem av Barnevakten