Frister det å bruke ekte penger i Roblox?

I det populære spillet Roblox kan barna bruke ekte penger til å kjøpe kostymer til spillfiguren eller mer innhold i spillene.

Roblox er et nettsamfunn for de som ønsker å lage sine egne spill, og for de som ønsker å spille spill som andre har laget. Man kan finne Roblox både til mobil og nettbrett, samt PC og Xbox One. 

Roblox er blant topp fem spill som gutter og jenter mellom 9 og 11 år bruker tid på, ifølge Medietilsynets undersøkelse i 2018.  Her er Barnevaktens anmeldelse av Roblox. 

I utgangspunktet gratis å spille

I utgangspunktet er Roblox gratis å spille, men med insentiver til å bruke ekte penger. Det er mulig å kjøpe klær og utstyr til egen spillfigur, og her varierer prisene fra «rimelig» til usannsynlig høye kostnader. Spillets egen valuta er robux, som kan kjøpes for ekte penger i pakker på 11 kroner, 55 krober og 109 kroner. 

Akkurat hva man får for pengene, varierer fra spill til spill og hva spillutvikleren har bestemt å legge ut for salg. 

I for eksempel Pet Simulator kan man vandre omkring med sin egen hund eller katt. Man kan samle mynter omkring på kartet for å låse opp nye kjæledyr og områder i spillet. Men det er også mulig å bruke ekte penger for å kjøpe bonuser som øker innsamlingen av disse myntene slik at man sparer tid. 

Bare i dette spillet alene finnes det verdier for rundt 1200 robux, noe som tilsvarer mellom 140-150 kroner. Det er her snakk om totalt seks gjenstander man kan kjøpe. 

I politi og røver-spillet Jailbreak er det mulig å kjøpe alt fra våpen til klær og biler til spillfiguren, noe som gir mer innhold og utvalg i spillet enn dersom man kun deltar i gratisdelen. Strødd ut i spillet er også biler som man kan kjøpe mens man spiller, man får også påminnelser og pop-ups om å kjøpe ulike innholdspakker i spillet. 

I dette Jailbreak finnes det innhold å kjøpe for omtrent 2200 robux, noe som tilsvarer 250-300 kroner. Det er snakk om totalt seks gjenstander å kjøpe. 

Med tanken på det enorme spillutvalget, og at Roblox i sin natur i stor grad handler om å utforske de mange forskjellige typer spill, er det også stort potensial for å bruke mye penger.  

Tjen dine egne penger i Roblox

Roblox er dessuten en gigantisk portal til spill som andre har laget, og hvert spill har et sett med alternativer for kjøp. Det er også mulig å lage sine egne spill og legge ut gjenstander for salg i bytte mot robux. 

Roblox studio er den delen av spillet der man lager sine egne spill. Nettsamfunnet består både av amatørutviklere og profesjonelle spillstudio som genererer ekte penger, blant annet på reklame som legges inn i spillene.

Det finnes et eget, månedlig medlemskap «builders club» for å kunne selge ting i spillene sine. Dette varierer fra 65- til 200 kroner i måneden, og jo mer man betaler, desto flere fordeler får man, som daglige robux, mulighet til å lage grupper i spillet, og mer. 

Verdt pengene? 

 Man kan fint spille Roblox uten å bruke en eneste krone. Men vår erfaring er at en del av spillene gir deg direkte fordeler dersom du kjøper innhold for ekte penger. I andre tilfeller handler det om å sitte fast med en forenklet utgave av spillet dersom man velger å holde igjen på lommeboka. 

Utfordringen med Roblox er at det er så utrolig mange spill å velge fra og at kjøp i et spill er ikke overførbart til andre spill. 

 Selv om det er sperrer for bruk av ekte penger for å kjøpe robux dersom man har lagt inn passord for det, så er det heller ikke noen sperrer eller passordbeskyttelse etterpå når pengene er overført inn i spillet. Så robux-pengene kan bli brukt ganske fort når det er kjøpt, med mindre poden er tilbakeholden. 

Vårt råd til foreldre er å snakke med barna om penegbruk i spill, også ut fra perspektivet til en spillutvikler som ønsker å tjene mest mulig penger på oss som brukere. Det går også fint an å spille gratis i Roblox. Hvis barna skal få bruke penger i Roblox så er det viktig å bli enige om hvor mye, hvordan betalingen skal gjøres, og at man kanskje holder seg til noen spill om gangen i stedet for å kjøpe innhold i flere spill i Roblox til samme tid. 

Pengebruk i konkrete spill som kanskje mange i klassen/vennegjengen spiller kan med fordel diskuteres i foreldregruppen. Å eie masse kult i spill og å skaffe seg fordeler med bruk av penger gir status, akkurat som i det virkelige livet. Sosialt press knyttet til pengebruk i spill er derfor et nyttig tema å ta opp på foreldremøte osv. 

PS! Denne artikkelen er skrevet på fritt og uavhengig grunnlag etter at Barnevakten søkte støtte fra Lotteritilsynets tilskuddsordning.