Kan barnet ditt se Stranger Things?

Den populære grøsserserien på Netflix har barn og unge i hovedrollene, men egner seg ikke nødvendigvis for yngre seere av den grunn.

Med fire sesonger på Netflix har Stranger Things nådd stor popularitet. Om ikke barna har sett coverbildet på selve strømmetjenesten, er det stor sannsynlighet for at de allikevel har fanget opp et klipp eller to på Tiktok eller Youtube, eller hørt venner snakke om TV-serien.

På samme måte som med Harry Potter-filmene kan Stranger Things appellere til yngre seere. Blant annet fordi hovedrolleinnehaverne er barn som modnes i takt med seriens så langt utgitte fire sesonger.

Skuespilleren og hovedpersonen Millie Bobby Brown som eksempel, var 12 år da den første sesongen ble filmet (avbildet over).

I likhet med Harry Potter-filmene dreier Stranger Things seg om en gruppe barn som etter hvert når ungdomsalder. De opplever samhold, intriger, vennskap, kjærlighet, empati, men også svik og mange andre typer opplevelser som påvirker båndet dem imellom.

Samtidig må vennegjengen stå sammensveiset i møte med overnaturlig ondskap.

Hva handler Stranger Things om?

En liten gutt forsvinner i den amerikanske småbyen Hawkins. Det viser seg etter hvert at han er fanget i en underverden fylt med monstre og andre farer. En gruppe barndomsvenner og en håndfull voksne må derfor samarbeide for å få ham tilbake igjen.

En av heltene, den mystiske jenta ved navnet Eleven – innehar overnaturlig evner og en brokete fortid. Samtidig er hun vennegruppens sterkeste våpen i møte med ondskapen. Gjennom de fire sesongene følger vi gruppens ned- og oppturer, samt møte med en eskalerende ondskap.

Hva er aldersgrensen på Stranger Things?

Netflix har et annet system for å sette aldersgrenser på film og serier enn det vi har her til lands på kino og norske strømmetjenester. Det er altså ikke Medietilsynets retningslinjer som gjelder, men Netflix sine egne.

Stranger Things er merket 16+ år og vold. Netflix har kategorisert denne aldersgrensen under «voksne» og merkingen 16+ innebærer at Netflix vurderer at serien egner seg for de over 16 år.

Spørsmålet om barna kan se på Stranger Things selv om de ikke er store nok, minner om dilemmaet foreldre møter med Harry Potter-filmene. Kanskje fordi konseptet treffer både yngre og eldre målgrupper, samtidig som man er usikker på om barna kan bli redde av innholdet som dukker opp.

Det er vanskelig å sammenligne Harry Potter og Stranger Things direkte ettersom aldersgrensen er vurdert ut ifra forskjellige kriterier og aldersgrensesystemer (Medietilsynet og Netflix). Men den aller siste Harry Potter-filmen har fått anbefalt tolvårsgrense.

Sånn sett kan man vurdere det som et pekepinn på at inntrykkene i Stranger Things er desto sterkere og mer intense med 16-årsgrensen.

Hva kan barn reagere på i Stranger Things?

Alle barn er forskjellige og håndterer inntrykk ulikt. Noen kan ha høy tålegrense, andre kan bli lettere skremt.

Kanskje har barna sett en del grøsserfilmer og serier fra før – og ikke reagert eller blitt særlig skremt. Andre derimot kan tenke på innholdet lenge etter og bli redde. Potensielt få mareritt om natten eller gå rundt og være engstelige.

Aldersgrensene til Netflix er ikke lovpålagte på samme måte som kinofilmer må håndheve aldersgrenser hos besøkende. Så her er det en vurdering foreldre må gjøre selv, og er man usikker kan det lønne seg å se en episode eller to før man eventuelt introduserer serien til barna.

IMDB er en massiv database for film som er redaktørstyrt, men også et sted hvor brukere fra hele verden legger inne anmeldelser og vurderer film og serier. Her er det også en egen kategori (foreldreguide) inne på hver film eller TV-serie. Her har brukere markert og beskrevet innhold som dukker opp i filmer. Blant annet basert på om det er seksuelt innhold, vold og gørr, banning, alkohol og rusmidler, skumle scener og mer.

Å lese gjennom denne listen kan røpe noe av handlingen, samtidig kan man få et overblikk over hva som kan dukke opp av innhold. I Stranger Things er det for eksempel nevnt:

  • En mann blir spist av en gruppe monstre. Man kan se blod sprute fra nakken og magen. Monstrene spiser på den døde kroppen i noen sekunder.
  • En mann blir stukket av en saks, blod spruter ut.
  • Personer dør når kroppene deres smelter, og gørr og blod fra disse kroppene former seg til et monster.
  • Flere barn blir hevet opp i luften og myrdet ettersom beina i kroppen deres knekker og blir dratt i alle retninger.
  • I sesong 4 av serien biter et monster av hodene på fanger i et fengsel.

Det nevnes også referanser til og bruk av cannabis, røyk, alkohol og narkotika i serien. Også blant unge i serien. I tillegg påpekes det at serien gjennomgående har skumle scener. Flere påpeker også at seriens to første sesonger er mildere med tanke på innhold sammenlignet med sesong 3 og 4. Særlig sesong 4 skal ha sterke voldsinntrykk.

Men er det ikke noe positivt med Stranger Things?

TV-serien har fått gode vurderinger av filmkritikere langs hele fjøla og hele 8,7/10 fra over en million brukervurderinger. Spenning, vennskap, utenforskap, følelsesladete øyeblikk og gode skuespillere er noen av momentene som trekkes frem.

Plassert midt i 80-tallets gullalder – er det også nostalgi og mer enn nok av mimring for voksne målgrupper. Grøsser-sjangeren er heller ikke ukjent med å slå an hos mange, samt at seriens unge karaktergalleri vil kunne treffe yngre TV-tittere.

Det er mye positivt med Stranger Things, og serieskaperne har uten tvil lagt ned mye arbeid for å få serien på plass.

Men om poden bør få slippe til å se Stranger Things kommer an på modenhet og tålegrense for blant annet inntrykk som vold og scener som kan være skumle. Det er lurt å ta aldersanbefalingen i betraktning som blant annet er satt ganske høyt i denne sammenheng.

Alle foto: Netflix


Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.