Foto: Colourbox

Slik gir du barna gode spillopplevelser

Barnevaktens tips til foreldre.

Vis interesse

Spill gjerne med barna, og snakk sammen om hva man opplever gjennom spillene. Hjelp barna til å forholde seg realistisk til det de ser og hører. La barna merke at du er interessert i det de er opptatt av.

Lek og lær

Husk at barn og unge kan lære mye nyttig gjennom spill, og at spill kan stimulere lysten til å lære. Hva barn lærer av spill er avhengig av hvilke spill vi som foreldre gir dem. Lær gjerne om spillmediet av og sammen med barna.

Ta ansvar

Bruk litt tid på å orientere deg om populære spill. Ta initiativ til å kjøpe eller laste ned spill du går god for, og ikke la barna alene avgjøre hva de spiller.

Følg alders- og innholdsmerking

Ikke alle spill er egnet eller beregnet for barn. Orienter deg om aldersmerkeordningene på spill og apper. Skaff deg nok informasjon til å kunne sette gode rammer for hvilke typer spill du synes barna kan spille. Ha et bevisst forhold til hva du og dere synes om spill med vold og skremmende innhold. På PC- og konsollspill synliggjøres sterkt innhold med egne PEGI innholdsmerker på coveret. Les mer om dette på pegi.info/no/. For apper finnes det egne systemer for aldersmerking til hver plattform (iOS, Android, Windows, osv.). Merk at noen internasjonale nettspill bruker den amerikanske ESRB-ordningen. Mer informasjon om denne finnes på esrb.org.

Begrens tiden og inngå avtaler

Lag avtaler om når og hvor mye barna kan spille ut fra alder og hvor mye tid de trenger til lekser og andre aktiviteter. Våg å være tydelig. Når barna spiller sammen med andre på nettet kan man bli enige med andre foreldre om felles regler for når barna kan spille og hvor lenge. Husk at interessen for å spille kan gå i bølger. Ikke få panikk dersom barna i perioder ønsker å bruke mye tid på spill. På husfred.no finner du gode råd og tips.

Spill i fellesrom

Ved å plassere spillkonsoller, tv og PC synlig i hjemmet er det lettere å ta del i de yngste barnas opplevelser og å være en aktiv veileder. Det gjør det også lettere å følge med på hva, hvor mye og når barna spiller.

Pass på sittestilling

Legg til rette for at barna kan sitte riktig og godt når de spiller.

Skap alternativer

Ikke la dataspill bli den viktigste hobbyen til barna. Fysisk aktivitet og tid med venner og familie er viktig for barn og unges utvikling. Det finnes også mange spill som inneholder mye bevegelse, for eksempel spill til PlayStation Move, Xbox Kinect, Nintendo Wii U og mobilen. Legg til rette for en positiv spillkultur for barna.

Snakk med andre foreldre

Det er ikke alltid sikkert at «alle andre får lov…» eller at «alle andre har…». Del erfaringer, råd og tanker med andre foreldre. Samarbeid gjerne om felles grenser med tanke på tidsbruk og spillinnhold, og prøv å bli enig med andre foreldre om å følge aldersanbefalingene spillene er merket med. Samarbeid i vennegjengen/nabolaget gjør det lettere å regulere og overholde sunne spillrammer, og gjør det lettere å sørge for balanse mellom mediebruk og annen lek og aktivitet.

Når man spiller på nett

Dataspill som spilles via internett varierer fra enkle appspill til omfattende rollespill, der en lang rekke spillere kan være involvert samtidig i store og avanserte verdener.

Selv om det har vært mulig å spille med venner og familie siden de første dataspillene så dagens lys, var det først med internett at de digitale spillsamfunnene dukket opp. I dag spilles stadig flere spill på nettet via alle plattformer: PC- og konsollspill, apper på mobil og nettbrett, og spill som spilles via en nettleser.

Mange gleder, men også risiko

Barn og unge har stor glede av å spille via nettet sammen med og mot andre. Mange bygger relasjoner og vennskap, også på tvers av landegrenser. I tillegg blir man god i språk, utvikler evner til samarbeid, får trening i å tenke strategisk og man får tekniske ferdigheter. Men samtidig som slike virtuelle møteplasser gir mange gleder, kan spillere også utsettes for risiko når man spiller mot personer man ikke kjenner i den «virkelige verden».

Eksempler på risiko kan være upassende eller støtende språk, mobbing og trakassering, grooming, aggressivitet mot andre spillere og usportslig opptreden som fusking og triksing. Man kan også komme over lenker til upassende nettsider, og noen kan oppleve press på å bruke penger i spill.

Personvern

Advar barna mot å gi fra seg personlig informasjon om seg selv eller om andre. Sørg for at barna bruker et passende profilnavn som ikke avslører personlige opplysninger eller inspirerer til trakassering.

Avtal pengebruk

Snakk sammen om pengebruk i spill, og gjør konkrete avtaler med barna.

Ta forholdsregler

Advar barna mot å opprette mer personlig én–til-én-kommunikasjon gjennom chat eller livestram med gamere man ikke vet hvem er fra det ekte livet. Understrek viktigheten av at man aldri avtaler og møter spil-lere personlig, med mindre det er avtalt med foresatte, og man er i følge med en voksen eller en venn.

Snakk med barna

Ha en åpen dialog med barna, og oppmuntre dem til å ta opp emner som mobbing og ting som er vanskelig.

Rapportere misbruk

Meld fra om dårlig oppførsel ved hjelp av klage-muligheter i spillet, eller meld fra til andre instanser.

Vær tydelig

Sett tydelige rammer for skjermtid, og pass på at barn og unge får nok søvn og har sunne døgnrytmer.