Foto: Shutterstock.com

Hjelp – barna har trukket bankkortet mitt i Fortnite uten lov!

Hvem har retten på sin side når barna kjøper innhold i spill uten foreldres tillatelse – foreldrene eller spillutvikleren? Og hva kan man gjøre når skaden allerede har oppstått? Les rådene fra Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Det er fort gjort å knytte opp bankkort og kredittkort mot flere tjenester for digitale kjøp. Det kan være på podens spillkonsoll, datterens smarttelefon, eller sønnens iPad til en og samme tid.

Selv om det kan være en grei løsning når barna først skal kjøpe en app eller et spill, så byr det også på en reell problemstilling – hva om barna, enten ved en feil eller bevisst, handler digitalt innhold uten å forhøre seg med dere foreldre først?

Du er ikke alene om å lure på nettopp det.

Foto: Ole Walter Jacobsen
Thomas Iversen, juridisk seniorrådgiver i Forbrukerrådet.

Er det lov å «friste» barn med kjøp i spill?

Dilemmaet er noe også vi i Barnevakten jevnlig mottar spørsmål om. Ofte fra fortvilte foreldre. Er det lov at spill, som Fortnite for eksempel, har en så lett tilgjengelig funksjon som kan trekke kredittkortet til mor eller far på bare noen sekunder? Fristelsen kan fort bli stor også for barna.

– Dette er dessverre ikke en uvanlig problemstilling, og det er frustrerende for mange foreldre. Mange opplever barna som mer kompetente på digitale flater enn dem selv. Det er likevel viktig å innse at digital kompetanse er noe annet enn bare å sitte mye med telefonen eller nettbrettet. Dette er noe foreldre må lære barna, påpeker Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Mange dataspill legger opp til at man kan kjøpe ekstrautstyr og endre utseende på figuren sin, forklarer Iversen. Andre spill lar deg betale for å komme videre i spillet litt raskere.

Etter kjøp bør kortet slettes, eller belegges med en pinkode hvis det er mulig

– Når data-, tv- eller mobilspill inneholder en betalingsmulighet, er det viktig at foreldrene påser at kortet ikke blir liggende lagret for fremtiden. Etter kjøp bør kortet slettes, eller belegges med en pinkode hvis det er mulig. Dersom det ikke blir gjort, og barnet belaster kortet, så er foreldrene juridisk sett bundet av transaksjonen, sier Iversen.

Han presiserer at med dagens lovverk, så er den typen kjøp- og betalingsløsninger som blant annet finnes i det populære spillet Fortnite, helt lovlig, selv om det er barn som spiller disse spillene. Iversen påpeker at barn lett lar seg friste, men at selve muligheten for kjøp alene ikke er en ulovlig fristelse.

Særlig yngre barn forstår ikke alltid grensen mellom spillets valuta og ekte penger

– I de aller fleste spill kommer det i dag klart frem at man gjennomfører et kjøp. Å kjøpe litt ekstra kan være fristende, og særlig yngre barn forstår ikke alltid grensen mellom spillets valuta og ekte penger. Noen spill med betalingsløsninger har høyere aldersgrense, men aldersgrense på spill er generelt en sammensatt vurdering der også andre faktorer spiller inn. Fortnite har for eksempel tolvårsgrense, sier Iversen.

Å nei, bankkortet er trukket!

Hva om uhellet allerede har hendt og barnet har handlet uten å spørre dere foreldre først? Hvis det er Fortnite det er snakk om, så kan det lønne seg å forsøke å kontakte spillutvikleren direkte, sier Iversen.

Utgangspunktet er at du er bundet til å betale for det du har kjøpt

–  Men når det er sagt, så skader det ikke å kontakte selger for å forklare situasjonen. Jeg har snakket med foreldre som har kommet frem til løsninger med både Epic Games (Fortnite), Apple, Sony og Google. Det er likevel essensielt at foreldre hindrer at betalingskort blir liggende tilgjengelig i spillene som blir benyttet av barn, sier Iversen.

Konsollprodusenten og eieren av app- og spillbutikken kan også være en vei å gå, ifølge Iversen. Han ga blant annet råd der en gutt ved et uhell hadde gjennomført store transaksjoner på Playstation-konsollen, uten at verken far eller sønn var klar over omfanget.

– Her gav jeg en frustrert far råd om å kontakte Sony PlayStation Store direkte på deres kundetelefon for å fortelle saken som den var. Det beste er allikevel å forebygge, og det gjør man ved å ikke la betalingskort bli liggende tilgjengelig i spillene som blir benyttet av barn, sier Iversen.

Seniorrådgiveren avslutter med å si at foreldrene som opplever at barna har trukket penger ikke har noen garanti for at kontakt med kundeservice fører til penger tilbakebetalt. Noen ganger må tapet skrives på kontoen og bli en dyr lærdom, sier han.

– Det aller beste er å unngå å komme i denne situasjonen i det hele tatt. Et tips er å kjøpe gavekort til den aktuelle spillbutikken, som barna kan bruke fritt. Det lærer barna å forvalte egne penger, samt at det fjerne sjansen for misbruk, sier Iversen.