Foto: Kine Bakke / Riot Games

Jenta som knuser mytene om dataspill

At dataspill kan være like fengende for gutter som for jenter, er Mia Landsem et glimrende eksempel på. Som aktiv gamer i oppveksten har hun kombinert dataspill, skolearbeid og utøvelse av taekwondo på profesjonelt nivå.

(Artikkelen er fra 2017)

76 prosent av jenter i alderen ni til 16 år spiller spill (Barn og Medier: 2016). En som har vært aktiv på denne fronten er Mia Landsem, som har blitt kjent for interessen sin og blant annet vært på VGTV-serien «Gamer» i 2014, Dagsrevyen og Newton.

Hun har også streamet spillingen sin på nett, og deltatt på sin andel av LAN-arrangement som «The Gathering». (LAN: Local Area Network. Man kobler datamaskiner sammen for å spille på et lokalt nettverk. red. anm.)

– Noe av det som fikk meg til å begynne å spille, var at jeg var ensom på barneskolen. Jeg hadde ikke så mange venner, men fant nye kontakter på nettet gjennom spill. Noen av de beste vennene mine fikk jeg på nett, og kontakten varte over flere år. Flere var i samme situasjon som meg. Og selvfølgelig var det jo også gøy med dataspill, som var noe å gjøre utenom skolearbeid og håndballtreningen, sier Landsem.

Nå har hun nådd 20 år, og har flyttet fra Trondheim til Oslo for å fullføre en bachelor på idrettshøyskolen. I tillegg satser hun aktivt innen taekwondo og håper å nå OL i 2020 eller 2024. En av de viktige støttespillerne som har fått henne dit hun er i dag, er nok foreldrene.

– De var litt usikre i starten, mye fordi jeg skjulte spillingen for dem. Etter hvert begynte jeg å bli ganske god i dataspill, og da var jeg mer åpen med foreldrene mine. Noen av de tingene de fulgte opp var å begrense skjermtiden min. Hvis ikke kunne jeg ha sittet i timevis uten avbrudd. Det føltes urettferdig der og da, men nå i etterkant ser jeg at det var riktig. De passet også på at jeg alltid gjorde leksene før jeg satte meg ned med datamaskinen, sier Landsem.

Og engasjementet stoppet ikke der. Når Landsem skulle møte nettvenner i virkeligheten, var foreldrene åpne for det og fulgte opp hele veien.

– Pappa kjørte meg når jeg skulle møte en nettvenn, og støttet meg på det. Det førte til at jeg fikk en venn for resten av livet, sier Landsem.

Gameren har også flere råd til foreldre med barn som spiller dataspill. Blant annet bør man roe ned bekymringen noe, fordi det finnes et helt hav av andre, dårligere valg barn kan ta. Landsem holdt seg stort sett unna alkohol før hun var 18 år, og var ofte hjemme i oppveksten.

– Og så vil jeg jo si at det kan jo bli en del krangling mellom barn og foreldre når det gjelder dataspill. Et tips for å unngå det er å være i forkant. Det finnes ingen pauseknapp i onlinespill, så si ifra tidsnok i stedet for å be barna om å legge bort spillene der og da. Et onlinespill varer gjerne i 30-40 minutter om gangen, sier Landsem.

Mange jenter henger seg på bølgen

Nå er det blitt en utvikling med stadig flere jenter som gamer, sier Landsem. Og hvorfor ikke? Det kan være minst like interessant for jenter å spille dataspill som for gutter. Det er bare en myte at dette er et «guttefenomen».

– Men man må være obs på at jenter gjerne får en tøffere mottakelse når de spiller på nett enn gutter. Det finnes flere eksempler på jenter som velger guttefigurer og falske navn for å skjule kjønn for å unngå trakassering og kjipe kommentarer. Innimellom kommer uttrykk som at de kommer til å tape bare fordi de har en jente på laget sitt. I verste fall kan det også komme tilfeller med seksuell trakassering. Så det kan bli tøffe kår, sier Landsem.

Men tiden endrer seg, og mange jenter er blitt flinke i dataspill og etter hvert kjente, sier Landsem. The Gathering hadde for eksempel en høyere andel av jenter i år enn før, og det er kommet inn kvinnelige trenere innen e-sport. For ikke å nevne at jenter, også fra Norge, har blitt blant verdens beste spillere innen ulike spill.

– Men spillmiljøet på nett kan fortsatt være tøft for jenter. Derfor kan det være lurt å være forsiktig med å synliggjøre at du er en jente i starten dersom du er nybegynner innen dataspill. Fordi det kan komme en del sarkastiske kommentarer og fordommer mot deg. Ellers er det bare å prøve deg frem innen ulike sjangre for å finne frem til et spill du liker. Og start med enspiller, i stedet for flerspiller, dersom du føler deg utrygg, sier Landsem.

Mye å lære av å spille dataspill

Når vi spør Landsem om hva som er positivt med dataspill, kommer en imponerende liste med argumenter for denne type interesse.

– Det er jo utrolig sosialt, og man knyttes opp mot et fellesskap. På samme måte som noen får en sosial krets på sosiale medier, eller finner andre møteplasser i virkeligheten, får man også et fellesskap gjennom spilling på nett. Og for dem som sliter sosialt kan dette være en redning. Man kan også lære mye. En del spill baserer seg på navigasjon via kart, og noen spill har logiske hindringer som kan gjøre deg smartere. Ellers er det taktiske avgjørelser i spill som Leauge of Legends. Personlig har jeg fått en bedre reaksjonsevne som følge av dataspill, noe som følger meg inn i kampsporten, sier Landsem.

Foto: Kine Bakke / Riot Games