ARCTIS 9 WIRELESS: trådløst gaming-headsett

Hodetelefoner/gaming-headsett.

ANMELDELSE: Steelseries byr på et gaming-headsett med noen helt unike funksjoner. Her snakker vi om fantastisk lyd, uttrekkbar mikrofon og bluetooth-tilkobling for blant annet mobiltelefoner.

Det finnes drøssevis av gaming-headsett å velge fra. Noen av de rimeligste byr på plast som lett kan gå i stykker, dårligere lydkvalitet og en svakere mikrofon. I motsatt ende har man kraftigere enheter med høyere lydkvalitet og solid byggmateriale.

ARCTIS 9 WIRELESS: trådløst gaming-headsett

Kategori: Hodetelefoner
Utvikler: Steelseries

Her er en avveining av innkjøpspris vurdert i sammenheng med barnets alder. Jo dyrere produkt – jo mer må barna være i stand til å ta vare på denne type utstyr. Alt av denne type utstyr er utsatt for bruk og slitasje.

Arctis 9 stiller seg i det mer kostbare sjiktet med tanke på pris. Byggkvaliteten virker til å være solid og det er metall i selve hodebøylen. Selve øreklokkene er laget av plast, men motstandsdyktig plast.

Dette er derfor et gaming-headsett som er ment å vare over tid. Men med tanke på prisen – se an barnets alder og evne til å ta vare på denne type utstyr før kjøp. Uansett er dette et kvalitetsprodukt og Steelseries er kjent for å lage spillutstyr som er ment å vare.

Et av de aspektene som skiller seg med Arctis 9 fra andre gaming-headsett er mikrofonen. Denne kan nemlig skyves inn eller trekkes ut fra øreklokken. Noe som er genialt i de tilfellene man ikke ønsker å bruke mikrofonen.

Veldig mange gaming-headsett byr på avtagbar mikrofon. Men igjen, et moment som kan være til sjenanse dersom mikrofonen er lagt bort i en eller annen skuff – og man helst skulle hatt denne nå.

Med Steelseries sin løsning er mikrofonen alltid tilgjengelig for bruk. Og når barna ikke skal bruke den i chat, kan den enkelt skyves inn for å ligge der uforstyrret og klar til neste chatte-økt.

Arctis 9 har også en annen, spennende funksjon. Denne er så klart trådløs og i tillegg til at det finnes en USB-stikke som sender lyd trådløst fra en PC eller en spillkonsoll til øreklokkene – har disse også innebygget bluetooth.

Det betyr i praksis at man kan koble opp enheten mot alt fra mobiltelefonen til annet man har som sender lyd trådløst.

Med det er Arctis 9 en kjekk venn å ta med på bussen, hytta, eller hvor enn det måtte være når barna skal se en film, spille et spill på mobiltelefonen, eller lytte til musikk med all glede som trådløs frihet gir.

Det er dessuten mulig å være tilkoblet både en mobiltelefon (bluetooth-tilkobling) samtidig som man er koblet til via USB-stikken. Så enheten kan motta lyd fra to kilder samtidig. Å koble til en mobiltelefon eller en annen enhet via bluetooth er enkelt.

Man kan også skru på auto-tilkobling av bluetooth via programvaren som Steelseries har utviklet. Slik at enheten automatisk kobler til mobiltelefonen når Arctis 9 skrus på.

Riktig passform finner man ved å justere på et bånd som følger bøylen på toppen av øreklokkene. Det er relativt intuitivt og greit så snart man blir kjent med denne løsningen. Komforten er også god og med minneskum slik at formen forblir den samme.

På venstre øreklokke finner man et lydhjul som justerer vektingen for chat eller spillyd.

Det er kjekt å ha denne funksjonen lett tilgjengelig på selve øreklokken slik at man slipper å gå inn i spillmenyer. På høyre øreklokke kan man enkelt justere lydnivået opp eller ned. Det er også en av/på-knapp og en tast for å skru på bluetooth.

I tillegg er det kjekt med en egen knapp for å dempe mikrofonen. Om ikke det er nok, lyser også mikrofonen opp når denne er av. Dette er en kjekk, visuell indikator slik at man kan være trygg på å vite mikrofonen er på eller av.

De samme tastene har også andre funksjoner for å ta imot samtale og lignende dersom enheten er tilkoblet mobiltelefon.

Dette maskinerier kobles som nevnt opp til det meste som har en USB-stikke. Det kan være datamaskinen/Mac, PlayStation, mobil, nettbrett og Nintendo Switch (i TV-modus).

Frekvensen er 2.4GHz – og kvaliteten er god og overførselen lynrask. Man kan fint bevege seg mellom rom og fortsatt beholde den gode kontakten mellom sender og mottaker.

Ellers loves man en batteritid på opptil 20 timer, noe som er mer enn godt nok for de fleste. Lading skjer via en mikro-USB og ikke USB-C. Det er ikke et stort aber, men i vår tid bør egentlig de fleste ha den avrundede USB-C inngangen for enklere tilkobling.

Så er det kjernen – lyden. For hvor bra er dette på Arctis 9?

La oss aller først ta mikrofonen. Denne har teknologi som fjerner støy og gjør stemmen klarere. Det er ikke til å være foruten at stemmen høres noe nasal ut i prat med andre. Det er ikke et massivt problem fordi man blir forstått av motparten. Men kvaliteten er ikke revolusjonerende på noe vis – men god nok for gaming-formål.

Så er det lyden.

Arctis 9 har DTS surround-lyd. I programvaren kan man ha dette avslått eller så kan man gå for 7.1-lydprofilen. Og dette høres fantastisk ut. Lydbildet blir rett og slett veldig godt. I filmer merker man at lydkilden «kommer fra» ulike steder i rommet.

Det høres rett og slett veldig bra ut. Og i spill kan dette være en fordel fordi man kan bedre høre hvor fienden beveger seg i Fortnite for eksempel.

Som nevnt er lyden svært god i Arctis 9. I programvaren kan man justere for bassforsterking eller klarere stemmer. Det finnes også en egen equalizer der man kan styre og ordne for å finne best mulig lydprofil.

Men i utgangspunktet leverer Arctis 9 godt. I Hans Zimmer & Alan Walker – Time, kjenner man alt fra bass til strengeinstrumenter. Lydbildet er godt og variert. Med Onerepublics låt Rescue Me ser man at at enheten tåler vokaler, mykere punkt med strengeinstrumenter, og så tøffere basspartier.

Dette er definitivt et headsett som kan passe like fint for gaming som for film og musikk.

Arctis 9 er altså et flott gaming-headsett. Prisen er i øvre sjiktet, så her må man se an barnets alder og evne til å ta vare på denne type utstyr. Selve byggkvaliteten virker god og med batteritid som vil vare over mange gaming-økter.

Med bluetooth og ordinær USB-stikke – kan man koble til flere lydkilder trådløst. Det betyr at Arctis 9 kan like vel være med barna på bussturen eller i baksetet i bilen, som når de sitter foran datamaskinen eller spillkonsollen hjemme.

Ellers er det kjekt å kunne trekke inn mikrofonen når denne ikke skal være i bruk og selv om lydinntaket ikke helt er av ypperste klasse, fungerer det mer enn godt nok.

Lydkvaliteten er også svært god med tanke på musikk, film og spill. Og man kan dessuten skreddersy egen lydprofil inne i programvaren til Steelseries.

Egnethet

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke et gaming-headsett, men med tanke på pris og bruksformål kan det lønne seg å se an barnets alder før kjøp.

Det kan fort bli slitasjeskader på et headsett med mindre man passer godt på dem, og denne enheten er over midtsjiktet med tanke på pris.

For barn og unge som er opptatt av trådløs tilkobling, spillchat og lyd rett på øret, så kan dette være noe å gå for. Med tanke på pris tenker vi at dette kan være et alternativ for barn og unge fra tolv år.

Som alltid bør foreldre være obs på hva som skjer i barnas spillverden. Det kan oppstå kommunikasjon i onlinespill som kan være utfordrende for barn. I tillegg er et headsett med på å «lukke» barnas spillverden for foreldrene. Med vanlige høyttalere er det enklere for foreldre å plukke lyd fra spillchat og i spillet.

Det er en balanse her mellom barns rett til privatliv og foreldres ønske om å trygge barna og følge med på det som skjer i spillene.

Reklamefilm: