Astro A10 gen 2. gaming-headsett

Hodetelefoner/gaming-headsett.

ANMELDELSE: Tøft, praktisk og solid gaming-headsett fungerer i takt med alle spillkonsoller. Her følger det også med god lyd og stilig design.

Astro Gaming er en underavdeling av Logitechs satsing på gaming-utstyr. Astro A10 gen 2. er deres andre utgave av dette headsettet. Forskjellen er noen endringer i design, samt lydprofil. Men i og med at vi ikke har testet forrige utgave, har vi ikke sammenligningsgrunnlag til å si så mye mer enn det.

Astro A10 ser stilig ut og kommer i forskjellige farger med blant annet sort, hvit, grå og lilla. Ellers fungerer enheten i takt med PC, Playstation, Switch og Xbox i tillegg til mobiltelefoner som har 3.5 mm lydutgang. Med andre ord er dette et gaming-headsett som er fleksibelt med tanke på valg av enhet.

Astro A10 gen 2. gaming-headsett

Format: Hodetelefoner
Utvikler: Logitech

Gaming-headsettet har nesten en slags romfart-følelse ved seg. To justerbare bøyler stikker opp på hver sin ende, i tillegg til at mikrofon-armen minner om en antenne når denne er plassert i nøytralt av-modus.

Ellers er det solide puter som ligger over ørene, samt en pute i bøylen som ligger på toppen.

Dette skaper god komfort for lytteren som skal bruke headsettet over tid. Den lave vekten er heller ikke å forakte og konstruksjonen virker ellers solid. Plast er valgt som konstruksjonsmateriale, men med kvalitet og rom for å bli bøyd noe både her og der.

Antageligvis vil Astro A10 kunne vare over mange spilløkter. Og man kan til og med bytte ut hodebånd ved behov.

Astro A10 er kablet og ikke trådløs for de som skulle foretrekke det. Fordelen med ledning er at man slipper å tenke på batteritid. I tillegg fungerer altså Astro A10 i takt med de fleste spillkonsollene på markedet. Dette hadde ikke vært mulig uten løsningen med 3.5 mm tilkobling.

Med Playstation og Xbox er ikke rekkevidde på ledning noe stort problem. Lyden overføres fra spillkontroller til headsett, så det er ikke lange veien ledningen må gå.

Ellers henger det med en liten kontroller der man kan øke eller senke volum direkte på headsettet. En praktisk løsning som er like lur som mikrofonarmen. Når denne heves er mikrofonen nemlig mutet. Veldig kjekt for de øyeblikkene man ikke vil bli hørt, eller rett og slett når man spiller spill uten kommunikasjonsmuligheter.

Med tanke på lyd har Astro A10 god og klar utdata. Faktisk en av de bedre av de vi har testet. Stemmeopptak høres klart og godt ut for mottakeren.

Spill, film og musikk leveres også med god og fyldig lyd. Ikke alltid like kraftig som man skulle ønske, men allikevel greit nok for det. Overraskende håndterer headsettet frekvenser fra 20Hz til 20kHz – noe som er å forvente på mer kostbare headsett. Med tanke på at Astro A10 er i budsjettklassen er dette kjekke egenskaper å ha med seg.

En liten lydtest viser også at Astro A10 håndterer simulering av surround på en god måte. I spill og filmer som har støtte for det, fremstår det som om lyder har opprinnelse fra forskjellige retninger. Noe som blant annet er en gode i skytespill der man skal oppfatte hvor fienden beveger eller skyter fra.

Astro A10 er samtidig et allsidig headsett for mer enn bare gaming. Enten ungdommen strømmer TV-serier og filmer, eller lytter til knalltøff musikk – høres dette bra ut.

Så for å konkludere. Astro A10 ser flott ut, er behagelig å bruke og leverer god lyd. Gaming-headsettet fungerer i takt med de fleste spillkonsoller og PC, noe som betyr at man kun trenger ett headsett selv om man har flere maskiner å spille på.

Lyden er god, men ikke alltid med den fullverdige kraften man skulle ønske. Litt mer bass hadde hjulpet på det. Mikrofonkvaliteten er samtidig helt super med klar og tydelig lydoverføring. Så med tanke på prisen, er det definitivt mye man får for pengene.

Astro A10 er også praktisk i bruk. Mikrofonen henger fast, men kan enkelt settes opp når den ikke er i bruk. Og med i pakken får man alle ledninger man trenger. Poden trenger heller ikke å bekymre seg for å gå tom for strøm i og med at enheten er kablet.

Alle foto: Logitech

Egnethet

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke et gaming-headsett, men med tanke på pris og bruksformål kan det lønne seg å se an barnets alder før kjøp.

Det kan fort bli slitasjeskader på et headset med mindre man passer godt på dem. Denne enheten er allikevel en av de mindre kostbare på markedet som jevnt over byr på god kvalitet.

Med tanke på pris tenker vi at dette kan være et alternativ for barn og unge i alle aldre.

Som alltid bør foreldre være obs på hva som skjer i barnas spillverden. Det kan oppstå kommunikasjon i onlinespill som kan være utfordrende for barn. I tillegg er et headset med på å «lukke» barnas spillverden for foreldrene. Med vanlige høyttalere er det enklere for foreldre å plukke lyd fra spillchat og selve spillet.

Det er en balanse her mellom barns rett til privatliv og foreldres ønske om å trygge barna og følge med på det som skjer i spillene.

Man bør også være obs på at høyt volumnivå på headset kan skade hørselen over tid. Snakk derfor med barna om riktig bruk og velg et balansert lydnivå. Ta hyppige pauser.

Snakk også med barna om smart bruk av headsett når de er ute å ferdes. Høyt volum kan fase ut trafikklyd og annen type risiko i omgivelsene.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser