Astro A30: trådløst gamingheadsett

Hodetelefoner.

ANMELDELSE: Lekkert design, suveren lyd og kompatibel med både spillkonsoller, PC og mobiltelefoner. Astro A30 er rett og slett et knall-headsett for musikk og gaming.

Å skaffe seg et gaming-headsett er ingen smal sak. Det finnes såpass mange alternativer å velge fra, at man omtrent kan bli svimmel. Pris er en faktor, lydkvalitet en annen. I tillegg kan man velge kablet eller trådløs, men sistnevnte fungerer gjerne i takt kun med enten PC, Xbox eller Playstation.

I praksis kan man altså ende opp med mange forskjellige headsett, en til spillkonsollen, en annen til gaming-PCen og en til mobiltelefonen. Nå er det jo ikke nødvendigvis slik at alle har flere spillmaskiner i hus, men de fleste har i hvert fall en spillmaskin og en mobiltelefon å forholde seg til.

Astro A30: trådløst gamingheadsett

Format: Hodetelefoner
Utvikler: Logitech

«Trommevirvel». Logitech-eide Astro Gaming har laget en lommekniv av et headsett som passer til omtrent alt. Astro A30 kan koble seg til mobiltelefoner og nettbrett via bluetooth, en USB-dongel som fungerer med datamaskinen og Playstation, og en 3.5 mm lydutgang til for eksempel Xbox.

Det betyr at ett headsett fyller flere formål.

For det er kjekt å kunne ta med et headsett også når man skal på farten, bussen, hytta eller sitter i baksetet i bilen på ferieturen. Astro A30 er ikke et beist som tåler alt av uvær og regn, men til solskinnsdager og tørre lokaler, er dette et godt headsett til musikk og podkast for eksempel.

Det første man kan merke seg er designet. For Astro A30 ser helt fantastisk ut. Denne kommer i ulike design-alternativer, men vår testvariant hadde hvit-blå, og en slags metallisk fargeklatt på sidene som endrer farge avhengig av vinkelen man ser disse ifra.

Man finner altså ikke et less av RGB-belysning i dette headsettet, heller ikke noe markant design og merknader som skriker «gaming».

Astro A30 er rett og slett veldig stilrent samtidig som det er noen finurligheter som gjør at dette headsettet ser skikkelig flott ut. Det følger også med en solid veske som tar ganske mye plass, men som også har et eget rom for å oppbevare ledninger og USB-mottakeren. Selve øreklokkene kan også vris innover slik at headsettet sitter godt og stødig på plass når denne ikke er i bruk.

Astro A30 har flere knapper og finurligheter som man kan benytte seg av. På høyre-side finner man en av/på-knapp som man må holde inn en liten stund. Noe som blant annet er kjekt for å unngå at man kommer borti denne funksjonen ved uhell.

En egen knapp aktiverer også bluetooth, og så er det en liten tast for å dempe eller aktivere mikrofonen. Og bare så det er nevnt, headsettet har både en avtagbar-mikrofon i tillegg til en som er innebygget i selve headsettet. Og sistnevnte er helt funksjonell og funker overraskende bra til å plukke opp lyd i rolige omgivelser.

Ellers så støtter denne multipoint, slik at man kan være tilkoblet mobiltelefonen via bluetooth, og PCen via USB-mottakeren – samtidig. Noe som blant annet er praktisk om man ønsker å lytte til musikk fra mobilen samtidig som man gamer for eksempel.

Det finnes også en mini-joystick som har flere funksjoner. Man kan trykke inn denne knappen for å pause musikk, eller trykke flere ganger for å bytte spor. I tillegg kan man balansere chat-lyd, og dra spaken til sidene for å heve eller senke volum.

En utrolig smart liten innretning som er lett å komme til og enkel å styre, samtidig som man sparer plass og samler mange funksjoner på ett og samme sted.

Ellers må det nevnes at headsettet er svært behagelig å bruke. Det sitter godt, uten å klemme. Vekten er også lav, og øreklokkene er milde mot briller. Man kan dra eller trekke sammen bøylen på toppen for å tilpasse størrelsen til ulike hodefasonger.

Med tanke på lading, er det USB-C som er i bruk her. Og det følger med ledning for de som ikke har det fra før. Batteritiden er også oppgitt å vare opptil 27 timer – som må sies å være ganske så greit for et trådløst headsett.

Alt i alt er det mye kjekk funksjonalitet i dette headsettet. Bluetooth fungerer også smertefritt, og kobler seg automatisk til kjente kilder. At alle knappene ligger lett tilgjengelig, gjør det også slik at man unngår å måtte avbryte spill for å hoppe inn i menyer og lignende.

Så, er det dette med lydkvaliteten. Astro A30 er allsidig, men først og fremst tilpasset gaming. Det betyr litt skarpere lyder, noe som fungerer knallbra til gaming, ganske så bra til musikk, og helt greit til film. Selv om sistnevnte får et litt tynt lydbilde.

I et nettbasert skytespill får man surround-opplevelsen og kan høre hvor fiendene beveger eller angriper fra. Noe som kan gi en taktisk fordel om man klarer å plukke opp fotskritt eller skudd. Lyden er skarp, tydelig og treffer godt.

Headsettet må selvfølgelig også gjennom en aldri så liten musikk-test. Denne gangen ble det Kygo og Sasha Sloan med I`ll Wait. Det er en romlig og god lydopplevelse. Musikken sprer seg og tar plass i øreklokkene. Basslinjene kjennes, uten å være overdrevne. Det er allikevel et aldri så lite «trøkk» her.

Ellers er vokaler tydelige, og instrumenter likeså. Dette er et headsett som er beregnet og finjustert for gaming, men egner seg også godt til musikklytting. Til film får man også surround-opplevelsen og erfaringen av at lyden kommer fra forskjellige steder i rommet.

Det ligger med andre ord godt håndarbeid, og et solid lydbilde i bunn av dette headsettet.

Astro A30 er et fenomenalt gaming-headsett. Designet er flott, med et stilrent uttrykk, og så stilige fargevinduer på sidene som virkelig utmerker seg. På samme måte som en familiebil skiller seg fra en sportsbil – er det noe med Astro A30 som bare ser kult ut.

Med etuiet, bøylen, fargene og tastene – ser headsettet futuristisk ut med et lite snev av luksus.

Utover det er lydkvaliteten god, både når det gjelder ut- og inndata. Man har den så vidt nasale diskanten i prat med andre, som gjør at man blir mer tydelig i spill-chat. Og med valget mellom en avtagbar eller innebygd mikrofon, har man også flere alternativer å gå for.

Ellers egner headsettet seg ypperlig til musikk og gaming, og duger også greit nok til film. Med surround-opplevelsen kan man nyte spill og film med et lydbilde som kommer fra flere kilder. I tillegg er det genialt å bytte mellom en spilløkt hjemme, for så å ta med denne på farten og lytte til musikk på bussen for eksempel.

Egnethet

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke et gaming-headsett, men med tanke på pris og bruksformål kan det lønne seg å se an barnets alder før kjøp.

Det kan fort bli slitasjeskader på et headset med mindre man passer godt på dem. Denne enheten er en av de mer kostbare på markedet som jevnt over byr på god kvalitet.

Med tanke på pris tenker vi at dette kan være et alternativ for litt større barn og ungdom.

Som alltid bør foreldre være obs på hva som skjer i barnas spillverden. Det kan oppstå kommunikasjon i onlinespill som kan være utfordrende for barn. I tillegg er et headset med på å «lukke» barnas spillverden for foreldrene. Med vanlige høyttalere er det enklere for foreldre å plukke lyd fra spillchat og selve spillet.

Det er en balanse her mellom barns rett til privatliv og foreldres ønske om å trygge barna og følge med på det som skjer i spillene.

Man bør også være obs på at høyt volumnivå på headset kan skade hørselen over tid. Snakk derfor med barna om riktig bruk og velg et balansert lydnivå. Ta hyppige pauser.

Snakk også med barna om smart bruk av headsett når de er ute å ferdes. Høyt volum kan fase ut trafikklyd og annen type risiko i omgivelsene.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser