BRIO Action Tunnel Deluxe togsett (Smart Tech)

BRIO-togsett med app-styring.

ANMELDELSE: BRIO-togsett byr på kreativitet, fantasi og lek. Her kan barna lage fysiske togbaner og kjøre lokomotivet med mobiltelefonen.

Det finnes flere produsenter som lager togskinner og tilsvarende tilbehør av treverk. Billigvariantene finner man på alt fra Biltema til IKEA, men lengstlevende innen konseptet må vel være BRIO som har eksistert som selskap siden 1884.

Den svenske leketøysprodusenten har nå tatt hoppet over det digitale skillet. Hovedessensen dreier seg fortsatt om fysiske leker og godt trearbeid. Men Smart Tech-serien byr også på en digital komponent der man kan styre lokomotivene med en app, samt sette opp en rekke porter som gjør at lokomotivet utfører forskjellige kommandoer.

Her får man noe av det beste fra den fysiske leken kombinert med digital moro. På den måten kan konseptet by på positiv skjermbruk som også inneholder fantasifull lek på stuegulvet.

BRIO Action Tunnel Deluxe togsett (Smart Tech)

Format: BRIO-togsett med appstyring
Kategori: Kreativt/lek
Utvikler: BRIO

BRIO Smart Tech Action Tunnel Deluxe togsett er en slags samlepakke med flere sett. Man får to store bokser som inneholder en god dose med togskinner, to broer, tunell, stasjoner, signallys, trær, buss og lastebil samt to lokomotiver hvor det ene kan kjøres via en app.

I kraft av seg selv er togsettet lekkert, av god kvalitet og med mange muligheter for at barna kan lage sin egen kjørerute. Det finnes et forslag som er illustrert på forpakningen, men noe av gleden med konseptet er jo å slippe fantasien løs og bane sin egen vei.

Her finnes det sporskiftere, overganger, en lastekran og annet som gir grunnlag for timevis med rollespill. I og med at man har en fysisk leke så er det også mulighet for at barna kan leke med venner eller en voksen. Så dette kan være et fint samlingspunkt for hele familien.

Unikt for Smart Tech-konseptet er den digitale biten. Det ene lokomotivet er elektrisk og driftes av to batterier. Deretter er det bluetooth-tilkobling til mobiltelefon og nettbrett. Via skjermenheten kan man gasse og rygge med lokomotivet. Det er også mulig å velge hva slags farge lyktene skal ha.

I tillegg er det en egen knapp for å spille av lyd fra lokomotivet. Toget har nemlig en mikrofon og en høyttaler som gjør det mulig for barna å ta opptak og spille av lyd. Her er det jo bare fantasien som setter grenser. Man kan jo si «tut tut», eller «klar for avgang». Uansett så er dette et artig lite bidrag der lokomotivet blir lydkilden.

Å fjernstyre toget på denne måten er et aldri så lite høydepunkt i seg selv. Lokomotivet har en rekke lyder som oppstart og kjørelyd. Det finnes også fysiske knapper på leken der man kan få toget til å kjøre forover og bakover. Ellers er det jo mange andre interaktive elementer på banen utover det.

Man kan skifte spor dersom man bruker en spordeler, en heisekran løfter lasten fra toget og sender det ned på planet til en lastebil, det finnes også et lyssignal og bommer for en togovergang.

Det følger også med en rekke porter som toget kan kjøre gjennom. På et eller annet vis klarer lokomotivet å «lese» disse portene og utfører så forskjellige kommander. Dette gjør det mulig får barn og unge å automatisere kjøreopplevelsen til toget.

For eksempel, så er det en port som får toget til å stanse automatisk. Det kan være fint på steder der sporene krysser hverandre. En annen port får toget til å sakke ned noen sekunder før det kjører videre. Andre kommandoer dreier seg om å vende om, eller å spille av lyden som er tatt opp via mikrofonen.

Hele dette løpet minner noe om programmering og kan være en forløper til nettopp det. Her skal barna føre et lokomotiv fra A til Å og plassere ut beskjeder langs veien om hvordan lokomotivet skal oppføre seg. I og med at man kan plassere portene akkurat der man ønsker, er det stor frihet til å skreddersy sin egen opplevelse.

I en tid hvor det brukes mye tid på skjerm viser BRIO initiativ og evne til å henge med i utviklingen. Dette uten å gi fra seg gullet og verdien av fysisk lek. BRIO har et digitalt element hvor man kan styre lys, hastighet og retning på lokomotivet. I tillegg er det mulig å lage kommandoer langs kjøreruten. Hver lekeopplevelse kan være unik i og med at barna kan lage en ny bane for hver gang.

Kvaliteten på togsettet er dessuten god. Her er det godt treverk i bunn og lekene som faktisk inneholder plast, virker også solide nok for at både treåringen og åtteåringen kan bygge, leke og pakke dette bort til neste gang. Ingen billigplast med andre ord. Noen tekniske komponenter kan muligens lide over tidens gang, men utover det, vil dette togsettet kunne vare i flere tiår.

Som med alle andre lekesett enten det er LEGO eller Barbie, så er det jo en mulighet for å stadig øke utvalget med nytt tilbehør. Det kan være alt fra flere skinner til kraner, verksted, annen rekvisita og flere tuneller med kommandoer. Her kan jo fristelsen bli stor for å punge ut med flere kroner, men igjen, så er ikke dette et ukjent fenomen innen leketøysverden.

Å bygge og leke med BRIO går som en drøm. Her er det bare å la fantasien og rollespill-leken få frie tøyler. I det ene øyeblikket frakter man passasjerer fra den ene stasjonen til den neste. Men ved en overgang må lastebilen vente før den kan kjøre over. Den skal nemlig hente frakt som toget har med seg. Der har man en hendig heisekran til hjelp. Ved endestasjonen går passasjerene av. De skal rekke bussen for å komme frem til det endelige målet sitt.

Dette er bare et eksempel på en måte man kan leke med togsettet. Det er egentlig opp til barna selv å velge premisset og innholdet i leken. Underveis vil de eksperimentere og øve seg på kreativitet og design. De vil også lære mer om kombinasjonen av fysisk lek og teknologi. Så her er det bare å ta på seg hatten og tøffe avgårde.

Alle foto: BRIO

Egnethet

BRIO Smart Tech Action Tunnel Deluxe togsett er et flott leketøy som kan kombinere fysiske leker med digital styring, eller som kan fungere uavhengig av skjerm. BRIO er robust materiale og tåler en hel del også av yngre barns lek. Lokomotivet har også funksjoner som gjør det enkelt å sette i gang motoren og stoppe ved behov, for eksempel med fysiske knapper på selve lokomotivet.

Togskinnene er enkle å plassere og kobles sammen uten store anstrengelser. Takket være at lokomotivet går på batterier, er det ikke noe ledningsrot å bekymre seg for her.

Appen har engelsk tekst, men er samtidig intuitiv å bruke med fine symboler og et lekent, barnevennlig uttrykk. Barna kan ha behov for noe hjelp fra den voksne til å koble til batterier, laste ned app osv.

 Reklamefilm: