Internettfilter med Google nest wifi pro

Internettrouter med foreldrekontroll.

ANMELDELSE: Kan en "dings" fra Google hjelpe til med å styre internettbruken til barna? Vi har testet Google nest wifi pro.

Tryggere internettbruk er noe de fleste foreldre trakter etter. Og med Google nest wifi pro kan foreldre opprette nettfilter hjemme på en nokså intuitiv måte. Enkelt forklart er Google nest wifi pro en slags internett-router.

Det vil si at man kobler en kabel mellom denne enheten og uttaket fra huset, og deretter lages et trådløst nettverk som man koble til mobiltelefoner, PC og spillkonsoller. Google nest wifi pro fungerer dermed som en erstatning av den trådløse routeren man allerede har, enten man har kjøpt en selv eller fått en utlevert fra internett-leverandøren.

Merk at Google påpeker at beskrivelsen over avhenger litt av hva slags tilførsel av internett man har. Enheten er ikke et modem, om man må ha dette på et eller annet vis. I noen bygg er dette innebygget og forbundet med uttaket. Andre ganger ikke.

Ved å bruke familieinnstillinger kan man pause (midlertidig slå av) internett-tilkoblingen til barna og sette opp sikkert søk (blokkere upassende nettsider) på en nokså enkel måte. Man kan velge at dette kun skal gjelde for barnas enheter og ikke de voksne.

Internettfilter med Google nest wifi pro

Kategori: Internettrouter
Utvikler: Google

For å ta det grunnleggende først så finnes det hovedsakelig tre måter å styre nettbruken til barna:

  • Direkte fra en trådløs router. Enkelt oppsett som virker på alle enhetene som kobler seg til nettet
  • På hver enkelt mobil, spillkonsoll osv. For eksempel ved å sette opp en foreldrebruker som administrerer en barnebruker med internettfilter
  • Inne i de enkelte appene og spillene som barna bruker

Ved å bruke en løsning som Google har laget er det enkelt å styre nettbruken til mange enheter samtidig.

Man må altså ikke inn på hver enkelt spillkonsoll eller mobil for å sette opp internettfilter. Ulempen er at dette internettfilteret kun virker dersom barna er tilkoblet hjemmenettverket. Bytter de over til mobildata, eller et annet nettverk, vil de ha fri tilgang og åpne nettsøk.

Nettfilteret virker heller ikke inne i hver enkelt app eller spill som barna bruker. De kan altså fortsatt se uegna innhold på Netflix eller Tiktok. Ved å pause nettet mister barna all tilgang til internett, men kan fortsatt bruke appene og spillene på mobilen sin uten nett.

Google nest wifi pro er en lekker liten dings. Den ser like mye ut som en pyntegjenstand som en teknologisk innretning. I tillegg tilbyr den kjapp trådløs tilkobling med den nyeste, trådløse teknologien WiFi 6E. Og kanskje viktigst av alt så er denne enkel å komme i gang med.

Når man har koblet til maskineriet med strømuttak og internettkabel bruker man Google home-appen. Denne oppdager Google nest wifi pro nesten helt automatisk. Man må trykke på «konfigurer enhet» og deretter skal denne dukke opp. I tillegg må man ta bilde av QR-koden under enheten for å sammenkoble disse.

Deretter kan man navngi hjemmenettverket og velge passord. Prosessen er intuitiv og man ledes gjennom et menysystem steg for steg. Mange andre internett-routere har langt mer kompliserte løsninger. Først må man finne manualen, deretter gå inn på en eller annen nettside og så kan man justere på routeren.

Med Google er det stort sett grei skuring for de fleste uavhengig av hvilken tilbyder av internett man har fra før. Ulempen er kanskje at man lar et massivt selskap som dominerer nettet få styre hjemmenettverket.

Google har samtidig egne personvernvilkår å forholde seg til. Selv om de er ganske kompliserte å forstå for den alminnelige bruker. Men de påpeker at Google nest wifi ikke sporer nettsidene man besøker eller samler inn innhold som går gjennom nettverket.

«Google Wifi and Nest Wifi devices do not track the websites you visit or collect the content of any traffic on your network»

Man kan også slå av eller på at enheten sender rapporter til Google. Samt er det en mulighet til å skru av eller på en funksjon som analyserer det trådløse nettverket – blant annet for å finne avdekke svakheter i rekkevidden til enheten.

Dette gjør man inne på «personverninnstillinger».

Etter at nettverket er satt opp med navn og passord må man inn i menysystemet igjen for å slå på foreldreinnstillinger.

Deretter oppretter man et navn for alle enhetene som skal være omfattet av foreldreinnstillingene. «Barnas enheter» kan være navnet på gruppen som skal omfatte lillesøsters mobil, storebrors Playstation og storesøsters PC.

Alle enheter som er tilkoblet nettverket vil dukke opp i appen og nye tilkoblinger kan legges innunder familieinnstillingene. Dette gjør det enkelt å huke av på barnas enheter, uten at de voksne skal være underlagt de samme begrensningene.

Deretter kan man slå på «sikkert søk» som blokkerer upassende nettsider. Dette filteret gjelder også for nettlesere som ikke er Google Chrome. For eksempel Microsoft Edge, eller Safari på iphone. Dette er altså en effektiv og enkel måte å blokkere upassende nettsider.

Men man må huske, og det er noe Google også uttrykker når man setter opp denne internett-routeren, at ingen filtre er hundre prosent sikre. Ugreit innhold kan slippe gjennom filteret. Og så snart barna slår på mobildata eller bytter nettverk, har de ikke disse begrensningene lenger.

Det finnes også en egen funksjon for å sette opp tidsplan for når nettverket skal slås av. For eksempel i ukedager, om natten. Dette kan man justere for selv. Og det finnes en egen «pauseknapp» som slår av tilgangen til nettverket her og nå.

Deretter kan man slå denne på igjen. Effektivt, men neppe en god løsning i lengden for å unngå konflikt og krangel med barna.

Google nest wifi pro er en intuitiv løsning for å sette opp et sikrere hjemmenettverk. Man kan på en enkel måte blokkere upassende nettsider og sette tidsplaner for nettbruken til barna. Det kreves noe teknisk tålmodighet, men man ledsages steg for steg gjennom hele prosessen.

Enheten må ikke erstatte routeren man allerede har. Det er for eksempel mulig å koble enheten til den eksisterende routeren dersom den har utgang for det. Og i tillegg til å by på trådløs tilkobling, er dette nesten en liten pyntegjenstand i seg selv.

Med kun noen få ut- og inntak er det heller ikke særlig komplisert å vite hva som skal hvor på denne dingsen. Og ved kjøp følger det med både strøm- og nettverkskabel.

Egnethet

Google nest wifi pro vil være overkommelig å sette opp for de fleste. Men man må ha noe tålmodighet for å fullføre prosessen. Dette er ingen hulltett løsning. Man bør fortsatt sette opp foreldreinnstillinger direkte på barnas mobiltelefoner, samt inne i apper og spill.

I tillegg kan upassende innhold slippe gjennom internettfilteret.

Ved økende alder har barna også rett til privatliv og muligheten for å ta mer selvstendige valg på nett. Dialog er viktig både når barna er små og når de blir eldre. Foreldrefilter bør heller ikke bli en hvilepute for at man er årvåken og snakker med barna om trygg bruk av nettet.

Reklamefilm:

https://www.youtube.com/watch?v=i3tX2AP5DBE

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser