Jabra Elite 85h

Trådløse "around-ear" hodetelefoner.

Lydkvalitet som imponerer, flott design, og imponerende, støydempende teknologi, gjør Jabra Elite 85h til et suverent headsett for ungdom!

Mobiltelefoner i dag kan brukes til så mangt, og en av de fine funksjonene, er muligheten til å bruke den som en bærbar musikkspiller.

Man kan bruke strømmetjenester som Spotify, Google og Apple Music for å strømme musikk fra nettet. Eller så kan man kjøpe musikkfiler og laste ned direkte for så å overføre disse inn på mobilen. Vips, så har man et bærbart musikksystem som alltid er tilgjengelig og med deg.

Så gjelder det å velge egnede lydkilder. Headsett med ledninger er rimeligere enn trådløse, men det er allikevel kronglete med ledninger som kan komme i veien når man er i bevegelse, eller som stadig må bearbeides når ledningen krøller seg sammen.

Kuren er så klart trådløse «dingser» som tar imot musikk fra mobiltelefoner og andre enheter gjennom bluetooth. Valget her varierer mellom øreplugger (in-ear) og headsett som sitter over ørene (around-ear).

Hva man går for er smak og behag. Øreplugger er mindre og enkle å pakke bort, men kan også for noen oppleves som ubehagelige propper som dyttes inn i ørekanalene. Headsett er mer prangende og tar plass, men de har også andre fordeler, som sterkere lydkilde og kan dempe støy i omgivelsene.

Jabra Elite 85h

Format: Trådløse "around-ear" hodetelefoner
Kategori: Lyd
Utvikler: Jabra

Jabra Elite 85h er et headsett som har flere slike funksjoner til hjelp.

Dette er altså et trådløst headsett som ligger over ørene og kobler seg til lydkilder ved hjelp av bluetooth. På den måten kan man spille av musikk og film fra datamaskiner, mobiltelefoner og nettbrett. Og man unngår ledninger som kan være et irritasjonsmoment.

Ungdom som er i aktivitet, på sykkel, trening eller rett og slett bare på vandring fra og til skolen, slipper kabler som henger og dingler. Det er kanskje et luksusproblem, men det er hendig å slippe å ha en ledning som svaier overalt.

Med opptil 41 timers batteritid med Jabra Elite 85h (avhengig av bruk), behøver ikke ungdommen å bekymre seg for å måtte lade enheten hele tiden. Det betyr at de fint kan bli med på lange kjøreturer, ferier og til hytta, med en musikk-kompanjong som ikke trenger strømtilførsel.

Glemmer poden å skru av headsettet, går denne automatisk inn i dvalemodus når den ikke er i bruk, nettopp for å spare strøm.

Det er også en del teknologi som er stilig for å dempe bakgrunnsstøy. «Active Noise Cancellation» er det pene uttrykket som innebærer at fire mikrofoner «leser» omgivelsene og tilpasser støydemping automatisk. Noe som er nyttig om man sitter på tog og t-bane og lignende, eller er på andre steder med vind eller mange mennesker og støy.

Hva dette betyr i praksis, må nesten prøves! Jabra Elite 85h demper en del støy rett og slett fordi de dekker ørene. Men når man skrur på ANC, så blir alt stille. Det er nesten en magisk opplevelse, og man kan ikke annet enn bli imponert over at teknologien har utviklet seg til et slik stadie.

Headsettet kan også brukes i vekslende vær. For eksempel, er det beregnet å brukes i temperaturer mellom -5° C til 45° C. Altså et gjennomsnittlig klimaspenn her til lands, bortsett fra veldig kalde dager så klart.

Jabra Elite 85h er også resistent mot regn og støv (to års garanti på dette punktet). Så poden behøver ikke å bekymre seg veldig for vær som plutselig skulle endre seg (og siden de tåler støv, har ungdommen en unnskyldning til å slutte å støvsuge soverommet). Disse er ikke helt vanntette (så ikke ta disse med i bassenget), men de er motstandsdyktige mot støv og regn.

Å koble opp headsettet er også enkelt. Man lader de først, skrur de på, og så forteller en stemme alle instrukser videre. Man får også en opplæring i appen til hva de ulike knappene på enheten gjør. Avstand mellom headsett og lydkilde kan være opptil 10 meter.

Det er også mulig å styre musikken ved å endre volum/hoppe over sang direkte på headsettet. Dette er nyttig fordi man slipper å dra opp mobiltelefonen hver gang man ønsker å bytte sang.

I pakken følger det med en USB C-kabel for å lade enheten og et etui som kan beskytte «duppeditten» når den ligger i en sekk og lignende. Det er også en port her for å koble til en lydkilde via en 3.5mm-ledning.  Det følger også med en kjekk app som åpner opp for muligheter til å endre støykanselleringen, og for å endre equaliser og lignende.

Ellers må det sies at Jabra Elite 85h har et stilrent og pent design. Den ser fremtidsrettet ut, men uten å skille seg totalt ut. Fargene er nøytrale og fine. Headsettet sitter også veldig godt og med en bøyle som kan dras ut og inn for å finne riktig passform.

Så, til det som teller mest, hvordan er lydkvaliteten?

Elite 85h gjør en kjempejobb med å fjerne støy i omgivelsene. Dette merker man i trafikk og rundt pratesjuke mennesker på kafeer og på buss og lignende. Utfordringen der, er så klart at ungdom må være nøye på omgivelsene sine og være var når de beveger seg på steder med biler og andre faremomenter. Men Elite 85h, brukt fornuftig, kan altså fjerne mye støy når man sitter på t-banen og lignende. En knapp på siden gjør det enkelt å skru av eller på støydempingen.

I appen kan man velge ulike lydinnstillinger (equalizer). Denne kan også endres til forskjellige scenarioer enten man er hjemme uten støy, ute på farten med kollektivtrafikk eller blant folkemengder.

Vi testet låten Pumped up Kicks av Foster the People for å sjekke bassnivået. Og dette høres fantastisk ut! Klar lyd samtidig som det også er et trøkk inne i headsettet. One Republic sin låt, Rescue Me, viser også at headsettet klarer strengeinstrumenter med klar lyd. Vokal høres flott ut, også med ekko-elementer. Lyden på, for eksempel en podcast, gir også lydkvalitet. Stemmer er lette å tyde.

I tale er dette også et godt headsett der man hører andres stemmer tydelig, og mikrofonene er gode til å formidle det man sier. Jabra Elite 85h kan derfor brukes i alt fra videosamtaler, til chat i spill. Denne er allsidig og fungerer til musikk, film, spill og samtaler.

Jabra Elite 85h er et headsett det er lett å bli glad i. Utseendemessig ser headsettet flott ut, og mengden med teknologi som er pakket inn gir en eksklusiv følelse.

Lydkvaliteten er solid enten man vandrer gatelangs og nyter favorittmusikken, eller sitter godt tilbakelent i sofakroken. Så her er det «mye headsett» som samsvarer med innkjøpsprisen.

Egnethet

Jabra Elite 85h er enkelt å koble opp og bruke. Barna kan behøve litt hjelp i starten, men det meste er forklart i medfølgende manual. Oppskriftene er enkle å følge for å koble til og skru på headsettet. I appen finner man også mer veiledning.

Utover dette virker knapper og diverse funksjoner intuitivt. Alt kontrolleres fra app eller fra headsettet direkte.

Det er også mye automatikk i teknologien her, som at disse slår seg av automatisk (dvalemodus) for å spare strøm eller automatisk tilpasning av lyd i forhold til omgivelsene.

Prislappen er høy nok til at barna bør være modne nok til å ta vare på denne type utstyr. Disse tåler vær og regn, og selve byggkvaliteten er også god. Men dette er ikke et tilbehør man har lyst til at skal bli «mistet» eller dyttet blant bøker  i en skolesekk. Det medfølgende etuiet kan derfor være til hjelp akkurat der.

Lær barna å være obs på trafikk og farer i omgivelsene når barna bruker disse i og med at disse utkonkurrere andre lyder i nærheten.

Snakk også med barna om det å ikke eksponere seg selv for høyt volum over lengre tid, noe som kan gå utover hørselen.

Reklamefilm: