Jabra Elite 85T: trådløse hodetelefoner

Trådløse "in-ear" hodetelefoner. Anbefales av Barnevakten for barn og unge fra tolv år.

ANMELDELSE: Få musikk rett på øret uten kabelrot. Jabra Elite 85T byr på aktiv støydemping, behageligere passform og kraftigere høyttalerelementer enn tidligere.

Det er ikke mangelvare på trådløse ørepropper. Disse varierer i pris og funksjonalitet. Med de dyreste kan man omtrent tømme lommeboka på jakt etter god lyd. Senker man på innkjøpsprisen går det ofte utover kvaliteten.

Danske Jabra har på et eller annet magisk vis klart å treffe balansen mellom pris og utmerket lyd. Jabra Elite 85T fortsetter den gode trenden og bygger på noe som allerede fungerer mer enn utmerket!

Jabra Elite 85T: trådløse hodetelefoner

Kategori: Lyd
Utvikler: Jabra

Aller først, hva er greia med trådløse ørepropper? Og hva er fordelen med disse kontra de som bruker ledning?

Med trådløse hodetelefoner får man full bevegelsesfrihet. Enten man løper, sykler eller sitter på bussen – så kan man bevege seg dit man vil uten en ledning som henger i veien. Mobiltelefonen må dessuten ikke henge fast i en ledning som en klegg.

I stedet kan man plassere mobilen i en ryggsekk eller en veske – noe som er praktisk når man er på farten. All lyd overføres via bluetooth, like klart og godt som via fysisk kabel.

Ulempen er så klart ladetid og at man må påse at man alltid har nok med strøm. Med kablede hodetelefoner er ikke det noe problem. I tillegg er det enklere å miste trådløse ørepropper fordi de er små og fort kan havne mellom et sete eller bak et møbel.

Nytt med Jabra Elite 85T er såkalt aktiv støydemping. Det vil si at en mikrofon plukker opp lyd i omgivelsene slik at høyttalerne kan sende et motsignal for å dempe på støy. Nå har Jabra vært så rause at de også har lansert denne funksjonen for Jabra Elite 75t.

Av ren design og utforming stenger jo ørepropper for en del støy av seg selv. Men med aktiv demping slipper enda mindre bråk igjennom. Dette er perfekt dersom man sitter på en buss eller tog med prat og motorstøy i bakgrunnen, eller om man venter på en benk i et bråkete bymiljø.

Ulempen er jo så klart at man plukker opp færre lyder som kan være greit å få med seg. For eksempel biler og trafikk. Derfor må man bruke denne funksjonen med varsomhet når man vandrer omkring. Allikevel, er det behagelig når man vil ha «fri» fra uro og Jabra Elite 85T gjør en god jobb med å dempe for bråk.

Det er til og med en mikrofon rettet inn mot øret som kompenserer for støy her!

I disse små «proppene» er det hele seks mikrofoner. Det betyr demping av støy fra vind, og bedre evne til å levere klar tale i telefonsamtaler. En annen nyttig funksjon er «hearthrough» som lar deg lytte til livet «utenfor» proppene via mikrofonene.

Dette er nyttig dersom man skal prate med noen og vil slippe å ta inn og ut proppene fra ørene, eller om man vil ha inn noe trafikklyd, for eksempel når man jogger eller sykler nær vei og bil.

Generelt er det mye spennende teknologi pakket inn i disse underverkene. Og Jabra har laget et godt lydprodukt fra topp til tå.

Proppene lades og oppbevares via det stilrene etuiet. Det gir opptil 25 timers spilletid med ladeetui før man må koble denne til strømtilførsel. Proppene byr ellers på 5,5 timers batteritid med aktiv støydemping-funksjonen i bruk. 15 minutters hurtiglading gir ca. 1 times avspilling.

Etuiet gir også god beskyttelse til øreproppene. Disse sitter fast takket være magnetlås. Utover det er ikke etuiet større enn at det passer i lomma, en sekk eller i vesken. Og etuiet er bare såvidt større enn de tidligere utgavene til Jabra.

Med den totale batteritiden kan man fint ta med øreproppene på reisefot, i baksetet av en bil eller på hytta uten å måtte tenke på lading. Og det er en frihetsfølelse i seg selv.

Med IPX4-sertisering kan man dessuten bruke disse i regn, og barn behøver ikke å bekymre seg for plutselige værendringer. Jabra byr ellers på utvidet 2-års støv- og vanngaranti – noe som tilsier at dette er et produkt som er ment å tåle aktiv bruk.

Ikke det at man skal gå rundt og miste disse på bakken hele tiden. Øreproppene er ømfintlige som all annen teknologi. Men de er i det minste motstandsdyktige mot vær og vind.

For å holde litt i design-tråden så sitter disse godt i øret. De er synlige, men ikke i sjenerende grad. Og dette er faktisk noen av de mest behagelige øreproppene på markedet. Det er ikke til å legge skjul på at «fremmedlegemer» som dyttes inn i øregangen sjeldent er deilig. Men sammenlignet med en del andre merker, sitter disse godt og behagelig, også over tid.

Utformingen er endret sammenlignet med tidligere ørepropper fra Jabra. Dette er på grunn av den aktive støydempingen. Men de sitter allikevel som et skudd, og det skal mye til for at disse faller ut av ørene, selv når man er i aktivitet.

Man kan også velge ulike gummitupper avhengig av størrelsen på øregangen. Så her er det bare å prøve seg frem for å finne riktig passform.

Øreproppene har også et semi-åpent design for å forhindre «ørepluggeffekten». Sånn at vibrasjoner og lyder fra tygging og fotskritt ikke forsterkes i øregangen. Ikke minst er dette langt mer behagelig en tidligere utforminger fra Jabra. Øreproppene sitter mer lett og ledig og irriterer ikke øregangen. Det betyr at man kan bruke disse over lengre tidsrom uten at disse begynner å klø eller irritere.

Lyden er også blitt «større» enn før. Høyttalerelementene er økt til 12 mm. for bedre tilgang til bass og kodeker som AAC- og SBC.

For å si det sånn, Jabra Elite 75t leverte fantastisk lyd til tross for størrelsen. Det er nesten som å ha et aldri så lite stereoanlegg i øret.

Og Jabra Elite 85T imponerer like stort. Låten Rescue Me av OneRepublic viser at dette maskineriet takler vokal, strengeinstrumenter og basstunge partier utmerket. Lydbildet er klart, variert og godt. Dette høres rett og slett fantastisk ut, og Jabra fortsetter å imponere. Det er en fyldig lyd langs hele linja.

Man merker også fylden i bassen når man lytter til en låt som Castles av Freya Ridings. Det blir en behagelig dundring som minner om å ha en subwoofer i nærheten. Helt fortreffelig. Lydbildet får frem nyanser som gjør at musikken virkelig får skinne med disse øreproppene. Lydkvaliteten er det ikke noe å si på.

Man kan dessuten skreddersy equalizer og egen lydprofil via «Mysound» som tester hørselen din og matcher lydbildet deretter.

Ellers kan man velge ulik lydprofil avhengig av omgivelsene. For eksempel om man sitter på toget eller skal jobbe med full konsentrasjon. Hvor mye støy som dempes kan man også justere opp eller ned.

Som konklusjon er det liten tvil om at dette er mye musikk i forhold til størrelsen og prisen, og Jabra leverer fantastisk lyd som vil gi mye lytterglede.

Elite 85t skilter med en mer behagelig passform, aktiv støydemping, trådløs lading og kraftigere høyttalerelementer. Dette er en god venn både til sykkelturer, pendling med buss og tog og musikkglede når man sitter hjemme i egen stue.

Egnethet

Jabra Elite 85t er enkelt å koble opp og bruke. Barna kan behøve litt hjelp i starten, men det meste er forklart i manual.

Oppskriften er enkel å følge for å koble til og skru på øreproppene. Etter det, kobles de automatisk til kjente enheter så lenge «blåtann» er aktivert. Utover dette virker knapper og diverse funksjoner intuitivt. Alt kontrolleres fra mobilen i medfølgende app, eller fra øreproppene direkte med fysiske knapper.

Prislappen på øreproppene er i øvre prissjikte, og noen hundrelapper over Apple sine AirPod Pro for eksempel. Ellers passer disse til alt som blinker og går av smartenheter.

Barna bør allikevel være modne nok til å ta vare på denne type utstyr på egenhånd. I og med at det ikke er noen direkte kabel mellom de to øreproppene, er disse desto enklere å miste. Og disse er ikke så store av størrelse.

Ellers er det supert at disse tåler regn og er motstandsdyktige mot støv. Det betyr at barn og unge kan være i fysisk aktivitet samtidig som de bruker disse.

Lær barna å være obs på trafikk og farer i omgivelsene når barna bruker disse i og med at disse utkonkurrerer andre lyder i nærheten.

Snakk også med barna om det å ikke eksponere seg selv for høyt volum over lengre tid, noe som kan gå utover hørselen.

Reklamefilm: