LEGO DUPLO Cargo Train

LEGO-byggesett med app-styring. Anbefales av Barnevakten for barn og unge fra tre år.

Bygg en spennende togbane og styr toget med mobiltelefon eller nettbrett. Anbefales av Barnevakten for barn og unge fra tre år.

DUPLO er som kjent LEGO sitt lavterskeltilbud for de aller minste. Store, robuste klosser er enkle å plassere på mer eller mindre ferdigbygde kjøretøy og reisverk. Fordelen er jo at det er langt vanskeligere å miste disse bitene på grunn av størrelsen (og når det gjelder små barn, vanskeligere å dytte inn i munnen).

I tillegg, tåle disse en «trøkk» og er enkelt å trykke nedpå alt fra brett til andre klosser som skal bli det fantasien måtte tenke ut.

DUPLO er dessuten flott for barn som bygger ilag med voksne. Utover motorisk trening, er byggemulighetene utallige, selv med bare et grunnleggende av utvalg. Her kan barna være kreative og sette i omløp et skaperverk til lek.

LEGO DUPLO Cargo Train

Format: LEGO-byggesett med app-styring
Kategori: Kreativt/lek
Utvikler: LEGO

DUPLO -serien byr på flere typer tog. I LEGO DUPLO Cargo Train er det et godstog som står på menyen. Dette er motorisert og kan kjøre for- og bakover, og har i tillegg diverse lydeffekter. Det er en slags dyttefunksjon her som gjør at motoren begynner å jobbe så snart barna dytter litt på toget.

Dette er positivt for de aller minste som kanskje ikke er klare til å manøvrere små knapper og apper, og som muligens også er litt mer tøffere til verks med leketøyene sine. Det er bare å dytte igang toget også tøffer det fint avgårde. DUPLO er også, heldigvis, kjent for å tåle en hel del av små barns lek.

Ved å holde lokomotivet litt på plass, stopper motoren. Det følger også med fem «action-klosser» som har ulik farge. Når lokomotivet kjører over disse, så settes det igang en reaksjon, for eksempel at toget skrur på lys, stopper, fyller bensin, vender om eller tuter.

Dette byr på ytterligere eksperimentering og lek for barnas del. Hva skjer når lokomotivet kjører over de ulike klossene? Hvor skal man plassere de i løypa? Det kan også sammenlignes med enkel koding. Ved å legge klossene etter hverandre, så kan man skape en sekvens. For eksempel at toget stopper ved kafeen, snur ved havnekrana, fyller drivstoff ved endestasjonen.

Det blir en oppskrift og en rekkefølge av «først skjer det» og «så skjer det». Ikke ulik måten kodeblokker settes sammen.

I tillegg til lokomotiv og vogner, følger det også med en heisekran til å laste varer, en kafe (til å laste av varene), sporvekslere, ytterligere en kran, tre Duplo-figurer og en båt. Det følger også med 25 togskinner som kan legges opp enten etter oppskriften som følger med, eller i de retningene man selv måtte ønske.

Flere skinner og togsett kan kjøpes utenom dersom det er ønskelig for å forlenge togruten.

Det er, i motsetning til tradisjonelle LEGO-sett, nokså raskt å sette opp togbanen. Dette er unnagjort på under en time. Takket være halvferdig deler, sånn som at lokomotivet bare har en topp å sette nedpå for eksempel, er ikke dette krevende. Oppskriften er også enkel å følge.

Det er den fysiske lekedelen. DUPLO har også lagt inn kontrollfunksjoner via app og nettbrett. Selve lokomotivet har altså en bluetooth-mottaker som kobler seg til enheter med mulighet for det. På den måten kan lokomotivet styres trådløst.

Og det er nokså smertefritt å koble opp toget til mobiltelefonen eller nettbrett. Bare slå på Bluetooth, trykk på knappen under toget, og resten av instruksjonene gis i selve appen.

Appen er for øvrig gratis å laste ned og fungerer også uten selve DUPLO -settet. Da kan man kjøre et virtuelt tog i stedet. Men den største moroa skjer jo når man kombinerer det digitale med det fysiske togsettet, og styre dette trådløst.

En stilig funksjon er at man kan endre på fargen på lyset foran på toget, i tillegg til å kunne skru lysene på og av. Brukersnittet er enkelt og intuitivt, og det finnes en spake for å kjøre for- og bakover, og et «tau» for å tute.

Appen er definitivt et pluss for de som vil få kontroll over lokomotivet uten å dytte det for hånd. Det gir en slags modelljernbane-opplevelse. I tillegg er dette en fin mulighet for en skjermrelatert aktivitet som kombinerer det som skjer i og utenfor skjerm.

Man kan også tenke at dette er et tog som vokser i takt med barnets alder. Når de er små, er kanskje ikke behovet for å trykke på en skjerm like aktuelt. Men etter hvert som de blir større, kan det være spennende å kjøre det samme toget trådløst fra mamma og pappas mobiltelefon. DUPLO tog er, med moderat bruk og omtanke, laget for å vare lenge.

Det er mye moro her og en lek å følge. Først kommer skipet inn med varer og fisk til havna. Dette lastes så på toget, også kan man kjøre det til kafeen. Kanskje kommer en gjest på besøk og vil handle en kopp kaffe eller noe brød. Her kan barna leke og kombinere dialog og fantasi, med digital styring av lokomotivet.

Her er det mulighet for mange timer med lek, enten alene eller sammen med andre.

Egnethet

LEGO DUPLO Cargo Train er et flott leketøy som kan kombinere både fysiske leker med digital styring, eller som kan fungere uavhengig av skjerm. DUPLO er robust materiale og tåler en hel del også av yngre barns lek. Lokomotivet har også funksjoner som gjør det enkelt å sette igang motoren og stoppe ved behov, for eksempel om barnet plukker det opp fra skinnene, så stopper toget automatisk.

Togskinnene er enkle å plassere og kobles sammen uten store anstrengelser. Takket være at lokomotivet går på batterier, er det ikke noe ledningsrot å bekymre seg for her.

Appen har norsk tekst og er intuitiv å bruke med fine symboler og et lekent, barnevennlig uttrykk.

 Reklamefilm: