LEGO Technic 4×4 X-treme Off-Roader

LEGO Technic-byggesett med app-styring. Anbefales av Barnevakten for barn og unge fra elleve år.

Bygg et knalltøft kjøretøy og styr det rett fra mobiltelefonen eller nettbrettet. Anbefales av Barnevakten for barn og unge fra elleve år.

Det er snart ikke grenser for hva man kan styre med mobiltelefonen. Alarmsystemet, TV-en, musikkanlegget, robotstøvsugeren. Mobiltelefonen er blitt en portal og et verktøy til å styre veldig mye av det vi omgir oss med i hverdagen.

LEGO utnytter også dette potensialet og kombinerer app-teknologi med fysiske leker. I dette tilfellet er det snakk om et tøft kjøretøy som styres med mobiltelefonen. Denne gangen i Technic-serien.

La oss først ta for oss hva konseptet er. LEGO Duplo er som kjent for de aller minste, med store, solide klosser som er enkle å plassere dit de hører hjemme.

LEGO Technic 4×4 X-treme Off-Roader

Format: LEGO Technic-byggesett
Kategori: Kreativt/lek
Utvikler: LEGO

«Ren» LEGO dreier seg om bygging og kreativ utfoldelse, mens Technic tar steget enda videre, og handler om å sette sammen mekaniske innretninger, motoriserte deler og koblinger mellom disse.

En beskrivelse LEGO selv bruker i en nettbutikk er: LEGO Technic byr på utfordringer for erfarne LEGO byggmestere. Med elementer som fungerende hjuloppheng og pneumatikk, kan barn bygge en rekke kjøretøy med funksjoner fra virkelighetens verden – fra automatiske dører til kraftig firehjulstrekk. Fra kraner til den nyeste superbilen, alle sett kan bygges om til noe annet. Dermed utvides lekemulighetene enda mer.

At Technic-serien har stort potensiale og byr på avansert lek og utforsking er det liten tvil om. Leketøysprodusenten har for eksempel gitt ut en videosnutt der de lagde en fullt kjørbar Bugatti Chiron i tilnærmet full størrelse.

Denne gangen er det en firehjulsdrevet truck som skal bygges. Her med motor, servo, dempere, kraftige hjul og klistremerker, slik at man kan få en bil med en unik stil.

Det flotte er jo at barn og unge kan bryne seg på problemløsing og tolking av oppskrifter. Det er etterhvert mye mekanikk som skal henge sammen for at kjøretøyet kan bevege seg frem og bakover og svinge. I tillegg til å gjøre stilige stunts.

Selve byggeprosessen er derfor mer kompleks enn med ordinære LEGO-sett, men også desto mer givende til slutt. Det er lærerikt å se hvordan enkeltdeler skaper et fullverdig kjøretøy, og det er lærerikt å se hvilke deler som må til for å få en kjørbar bil. Noe som også er overførbart til mekaniske innretninger i det virkelige liv.

Mestringsfølelsen når alt er ferdig er også stor. Det må sies at det gir større eierskap å ha bygget og laget noe selv, enn å bare få noe fiks ferdig pakket opp og klart fra en eske. I hvert fall for noen barn og unge kan det være et moment å ha med seg.

Men dette tar tid og tålmodighet. Man må kanskje sette av flere dager (i hvert fall timer) for å komme i mål. Nøyaktighet underveis er også viktig, fordi det er tungvint å drive feilsøking dersom man har tabbet seg ut underveis og bygget noe feil. Men så er også det noe av læringen, det å våge å gjøre feil og se at det kan rettes opp igjen.

En av de flotte aspektene med Technic, er jo at det ikke er noe lim involvert. Da slipper man søl så klart, men det gjør det også mulig å bygge settene ned og opp igjen, eller å gjøre mindre endringer senere.

Appen som følger med er gratis å laste ned og er også en viktig del av produktet. Kjøretøyet styres av virtuelle knapper i appen. Man finner det vanlige som gass og brems, og venstre- og høyresving. I tillegg er det en kalibreringsfunksjon for å stille inn styringen.

Man kan også bruke appen som en slags «rekordholder» som gir deg klistremerker basert på prestasjoner. På den måten lærer appen deg grunnleggende med kjørebevegelser, oppdrag, og leverer kurs og diplomer når man får dette til.

LEGO Technic 4×4 X-treme Off-Roader er et knalltøft kjøretøy som kjører like stilig som det er en pyntegjenstand i seg selv. Å bygge er gøy, men også krevende. Det kan være godt å ha en voksen med på lag, noe som også kan gi mye kvalitetstid for store og små.

Kjøretøyet blander også det digitale med den fysiske verden. LEGO viser derfor at de er nytenkende med lekene sine og holder tritt med teknologi. I og med at barn og unge i dag tilbringer mye tid på skjerm, er det fint å se LEGO levere noe skjermrelatert som også er en fysisk leke.

Store deler av tiden vil bli brukt til å sette sammen kjøretøyet. Her snakker vi om potensielt mye kvalitetstid med barn og foreldre som bygger noe sammen. Etter det, er det minst like gøy å se kjøretøyet i aksjon. Og ellers er dette en pyntegjenstand i seg selv.

Siden hver del må bygges steg for steg, kan også barn se hvordan de ulike delene de har laget faktisk fungerer (svingradius, motor osv.). Det er derfor mye praktisk læring her i tillegg til det morsomme. Dette settet er derfor genialt for de som er interessert i design, ingeniør, mekanikk osv.

Egnethet

LEGO Technic 4×4 X-treme Off-Roader er noe mer krevende å bygge enn andre serier fra LEGO. Derfor anbefaler leketøysprodusenten akkurat denne bilen fra elleve år. Det er mange deler som skal settes sammen, og flere kjeder med mekaniske innretninger som skal klaffe. Eventuelt kan det være fint å ha en voksen med på lag.

Ellers følger det med en oppskrift som forklarer byggeprosessen steg for steg med bilder og lettfattelige symboler. Appen inneholder også norsk tekst.

Selv om bilen i ekte LEGO-stil tåler en del, så er det også skjørbart i og med at kjøretøyet er bygget opp av mange enkeltdeler. Hastigheten når man kjører når ikke så veldig høyt, men en kollisjon eller et fall ned en trapp/høyde kan definitivt forårsake en skade eller to.

Vær også obs på at denne egner seg best til bruk innendørs. Søle, sand og vann vil sno seg innover mekaniske deler som ligger som åpne sår.

Reklamefilm: