LEGO Technic Volvo 6×6 leddstyrt dumper

LEGO Technic-byggesett med app-styring. Anbefales av Barnevakten for barn og unge fra elleve år.

ANMELDELSE: Å bygge denne lastebilen er minst like gøy som å kjøre den etterpå. Her kan barn og unge lære mer om design og maskineri, samtidig som de sitter mindre på skjerm!

Med dagens utstrakte mobil- og spillbruk skulle man kanskje tro at LEGO var blitt litt mindre relevant enn før. For hvordan kan klosser konkurrere mot spennende, tredimensjonal grafikk?

LEGO Technic Volvo 6×6 leddstyrt dumper

Kategori: Kreativt/lek
Utvikler: LEGO

Tvert imot har den danske leketøysprodusenten stadig tilpasset og utviklet seg. Og i en tid med mye skjerm, er nettopp slike fysiske alternativer viktigere enn noen gang. Med app-styring kombinerer også denne serien fysisk lek med digitale gjøremål.

Selv om byggeprosessen er helfysisk så klart.

LEGO kategoriseres i flere varianter. Der DUPLO er for de aller minste med store klosser som er lette å bygge med, har man i den andre enden TECHNIC-serien som byr på avanserte konstruksjoner.

I en verden som kanskje er blitt mindre fysisk og mer digital, mindre praktisk og mer teoretisk – er TECHNIC en glimrende serie som utforsker barns kreativitet, tålmodighet og utforskertrang.

Så all ros til LEGO for at de holder linja med slike gøyale leker som utfordrer barns tålmodighet og trener evne til problemløsing.

Volvo 6×6 er en leddstyrt dumper med fullt fungerende tippeplan. Den har et uavhengig styrehus som kan svinge, og tøffe detaljer i front.

Anleggsmaskinen drives av tre motorer (posisjoneringsmotor, en XL-motor og en L-motor). Og er den første maskinen med automatisk gir!

I tillegg har denne gule lekkerbisken detaljer som en liten v6-motor og motorrom, seks kraftige hjul, VOLVO-klistremerker og mer.

Det er vanskelig å ikke bli imponert av denne flotte bilen som også har en markant størrelse.  Denne er mer enn 20 cm høy, 60 cm lang og 20 cm bred. Med de dimensjonene kan man få bedre øye på hvordan enkeltdelene jobber sammen for å få doningen til å fungere.

Ikke minst er det kult i seg selv å ha en såpass stor tøffing å leke med og vise frem!

Styringen skjer via appen som man laster ned gratis. Tilkoblingen gir altså en «fjernstyrt» bil ved at mobiltelefon/nettbrett bruker Bluetooth for å sende signaler til anleggsmaskinen.

Med appen kan man kjøre for- og bakover, svinge, øke hastighet, skifte gir og styre lasteplanet. I tillegg byr appen på opplæring av hvordan styringen fungerer, samt at man kan få noen oppgaver å fullføre.

Byggeprosessen er minst like gøy der man skal sette sammen over to tusen klosser. Brikkene er fordelt i nummerte poser – noe som gjør organiseringen og rekkefølgen i byggingen langt enklere. I tillegg er alt det elektroniske plassert i en og samme eske (tre motorer og en kontrollenhet).

Her skal man altså lage fullt fungerende maskineri fra bunnen av. Det betyr drivverk, styringsmekanismer, rammer, hjul og mer. Med tannhjul og motorer som skal samsvare, tar barna rollen som både ingeniør og mekaniker.

Små enkeltdeler er med på å få helheten til å fungere. Og barna kan dermed i praksis se hvordan innmaten gir liv til hele kjøretøyet.

Dette er glimrende læring som også er overførbart til virkeligheten. Barn kan med dette øke forståelsen for hvordan biler og maskiner faktisk fungerer. Og byggeprosessen kan stimulere til at barn enten får interesse for denne type yrker, eller design og byggeprosesser generelt.

Å bygge er samtidig ikke problemfritt – noe det heller ikke skal være. Dette er tålmodighetstrening med stort fortegn. Man må følge instruksjoner nøye og se sammenhengen mellom de forskjellige stegene i prosessen.

Oppskriften gis både i app og i et fysisk hefte. Så her kan man jo velge den formen man selv ønsker. Fordelen med appen er jo at oppskriften alltid ligger tilgjengelig, også senere dersom man mister heftet.

Det kan hende de yngste trenger hjelp av en voksen. Selv foreldre kan knote litt iblant til tross for at LEGO har lagt opp til et intuitivt løp. Men å gjøre feil og gå tilbake for å diagnostisere «glippen» er også god læring og problemløsing i praksis. Det er alltid rom for å gjøre opp for en feil, og man lærer å forbedre eget resultat. Selv om det tross alt blir vanskeligere å finne feilen jo lengre uti byggeprosessen man er. Etter hvert er det mange små detaljer på plass.

For lange høst- og vinterkvelder er dette en fin måte å tilbringe tiden på. For byggingen tar faktisk timer, ikke minutter å fullføre. Men det er like gøy å bygge som å kjøre det ferdige produktet. Prosessen kan jo sammenlignes litt med å strikke eller legge puslespill.

Og helt til slutt har man et knalltøft, heftig maskineri som man kan leke med. Her kan barna sette igang fantasien, kjøre materialer og tømme dem ved å løfte lasteplanet.

Og når ikke bilen er i bruk, er den tøff å vise frem stående på en hylle. Barna kan med stor stolthet si at denne har de bygget selv, kanskje sammen med mor eller far og i en prosess som er blitt et godt minne.

Verdt å notere er det at kjøretøyet ikke fungerer uten Bluetooth-tilkobling. Det er ikke mulig å leke med bilen ved å dytte på den og svinge for eksempel. Alt det mekaniske sitter «fast» og manipuleres via motorene. Så dette er ment å driftes av strøm/app-kontrollen.

Det behøver ikke å være noe stort aber, men man får altså mest glede og lek når man bruker appen. Uten den forblir kjøretøyet pynt, mer enn en leke.

Ellers er det jo kjekt at appen byr på lydeffekter blant annet når man løfter på lasteplanet, motorlyd og ryggesensor.

Appen brukes også til å kalibrere kjøretøyet for mer presis styring, og man kan gå løs på en del oppdrag hvis man ønsker det.


Alt i alt er dette Volvo-kjøretøyet en smaragd for øynene. Den ser flott ut og virker som en realistisk anleggsmaskin. Det er også stilig at noen av det mekaniske drivverket er synlig selv som ferdig produkt, slik at man kan se hvordan maskineriet fungerer.

Byggeprosessen er gøy, men utfordrende. Her må man holde tunga rett i munnen og ettersjekke at man gjør ting riktig.

Allikevel er det gøy og nesten meditativt å sitte fokusert på noe over tid. Litt som å pusle, gjøre kryssord, eller holde på med en Rubix-kube. Hjernen kobler ut fra mye annet rot og fokuserer fullt på den ene opphaven.

Prisen er høy, og man må skaffe seg batterier for å holde dette kjøretøyet gående. I tilleg er man avhengig av en mobiltelefon eller et nettbrett ved bruk.

Men man får samtidig mye glede av denne doningen og dersom foreldre og barn bygger sammen eller dersom barna bygger alene – er dette et gunstig alternativ til pause fra skjerm.

Egnethet

LEGO Technic Volvo 6×6 er noe mer krevende å bygge enn andre serier fra LEGO. Derfor anbefaler leketøysprodusenten akkurat denne bilen fra elleve år. Det er mange deler som skal settes sammen, og flere kjeder med mekaniske innretninger som skal klaffe. Det kan være fint å ha en voksen med på lag.

Samtidig er byggeprosessen noe som kan være gøy og meningsfylt for barn og voksne å gjøre sammen. Dette kan være en utmerket måte å styrke bånd med barna på!

Ellers følger det med en oppskrift som forklarer byggeprosessen steg for steg med bilder og lettfattelige symboler slik at man får god veiledning underveis. Appen inneholder også norsk tekst.

Selv om bilen i ekte LEGO-stil tåler litt, så er det også skjørbart i og med at kjøretøyet er bygget opp av mange enkeltdeler. Hastigheten når man kjører når ikke så veldig høyt, men en kollisjon eller et fall ned en trapp/høyde kan definitivt forårsake en skade eller to.

Vær også obs på at denne egner seg best til bruk innendørs. Søle, sand og vann vil sno seg innover mekaniske deler som ligger som åpne sår.

Reklamefilm: