Logitech G Pro X 2 Lightspeed

Trådløst over-ear gaming-headsett.

ANMELDELSE: Luksuriøst gaming-headsett byr på avtagbar mikrofon, superkomfort, solid lyd og mange tilkoblingsmuligheter.

Dersom det skulle eksistere en standard innen gaming-headsett, havner Logitech G Pro X 2 Lightspeed innenfor det som må omtales som «luksus» og på nivå med proffene. «Vi leker ikke gaming» kunne ha vært slagordet til Logitech med deres nyeste headsett.

Fordi det skinner definitivt gjennom at G Pro X 2 er slitesterkt, funksjonelt og kraftig til bruk. Mer om dette om litt.

Logitech G Pro X 2 Lightspeed

Kategori: Trådløst over-ear gaming-headsett.
Utvikler: Logitech

Designmessig er det sort som står på menyen. Det er ingen RGB-belysning eller utsmykking av noe slag. Alt er sort bortsett fra Logitech-logoen i krom på siden av ørekoppene. Og det ser lekkert ut til tross for fraværet av farge.

Bøylen i topp er av metall, ørekoppene har minneskum som tilpasser seg øreformen og deretter har man materiale som er av kunstskinn.

Det er noe hardplast i bruk her – av den solide typen. Ellers har man også metall på sidene som kobler hodebøylen med ørekoppene. Dette er altså ikke et headsett som kommer til å knekke sammen ved den første eller tusende gangen denne blir brukt.

Når det gjelder tilkoblingsmuligheter har G Pro X 2 rett og slett det aller meste. Bluetooth-tilkobling kan brukes i takt med mobiltelefoner og datamaskiner. I tillegg har man en USB-stikke som overfører lynrask via lightspeed-teknologi. Dette er Logitechs egen teknologi for å koble trådløst utstyr enten det er tastatur, mus eller headsett.

En USB-stikke forminsker forsinkelse ved at det skapes et eget trådløst nettverk mellom mottager og sender. Og ikke minst er dette en veldig enkel og kjapp måte å koble to dingser sammen uten å måtte rote i innstillinger.

Men G Pro X 2 har også en 3,5 mm lydutgang dersom man ønsker å bruke det. Så i praksis kan man med dette utvalget koble til det aller meste. Med USB-stikken kan man også koble seg til en Playstation 5 for eksempel.

I pakken får man alt man trenger for å komme i gang. Et lite etui av tøy bidrar til praktisk lagring når enheten ikke er i bruk. Dette gir riktignok ikke særlig beskyttelse, men det er kjekt at Logitech har lagt dette ved for enklere transport.

Alt av kabler følger også med og enheten lades via USB-C. Her skal det også nevnes at headsettet byr på opptil 50 timer med bruk og en trådløs senderavstand på opptil 30 meter. Dette er begge imponerende tall og sikrer at man kan bevege seg rundt i rommet uten å miste tilkobling.

Den lange batteritiden sikrer også gode, lange gaming-økter uten at man må bekymre seg for å gå tom for strøm. At mikrofonen er avtagbar gjør headsettet praktisk til de gangene man ikke ønsker å bruke mikrofonarm.

Blant annet om man kun skal lytte til musikk, film eller om man primært bruker mobiltelefonen på farten. Det er ikke sikkert at akkurat dette headsettet er førstevalget for pendling og lignende. For gaming-uttrykket skinner tydelig gjennom og dette er heller ikke en dings som er laget for vær og vind. Innebruk er nøkkelordet her, og det er kjekt med muligheten til å koble til og fra mikronfarmen.

Denne maskinen har også høyttalerelementer som er på 50 mm og ikke 40 mm som i større grad er standard. Dette er ingen oppgradering fra forgjengeren, men sikrer allikevel nok flate til å gi solid lyd. Disse er laget med grafen, som for noen år tilbake var en slags nyvinning innen lydteknologi.

Blue vo!ce-mikrofon-teknologi er også med på lag og er Logitechs eget verk. Dette er et filter som reduserer støy og samtidig gir større klarhet til stemmen. Ellers er det DTS-lydteknologi i bruk for å sikre solid lyd.

På papiret har altså G Pro X 2 det meste på plass og litt til. Av knapper og styring har man av/på-knapp, snurrehjul for å styre volum, demping av mikrofon og en egen tast for å koble til bluetooth.

Så var det over til den mer praktiske delen. For hvordan oppleves egentlig G Pro X 2 i bruk. Her er det kanskje like greit å starte med komforten. Med en vekt på ca 345 gram og bøyler som kan tilpasses ulike hodefassonger sitter G Pro X 2 svært behagelig på hodet. Dette må være i vinnerklassen når det gjelder komfort.

Et aspekt her er at headsettet sitter godt, uten å klemme. Dette sikrer god komfort over tid. Har man briller merker man noe trykk, som alltid er et element når man har synsrekkevidden mot seg. Man kan eventuelt bytte ut øreputene for mer brillevennlig stoff (følger med i innpakningen).

Uansett er det vanvittig god komfort med G Pro X 2. Øreputene sitter som støpt, hodebøylen hviler forsiktig og kunstskinnet er med på å gi en nesten massasjestol-opplevelse for hodet. Dette er et headsett som er lett å like bare med tanke på komforten alene.

Utover det sitter også mikrofonarmen med passe avstand til munnen uten å oppleves som i veien. Den er nesten nøytral der den ligger litt på siden av synsfeltet samtidig som den har passe lengde til å plukke opp stemmen.

Opptakskvaliteten er svært god. Til tross for noe bakgrunnstøy, intens trykking på tastatur og annet av uro – dempes disse lydene noe samtidig som stemmen tydeliggjøres. Her er det sikkert en kombinasjon av programvare og mikrofonarmens plassering – men selve mikrofonteknologien fungerer helt glitrende.

Dette vil definitivt være til hjelp i spill der man konkurrerer med og mot andre på nett. Der det er viktig å kunne kommunisere og bli hørt midt i kampens hete til tross for at man dundrer intenst på et mekanisk tastatur i et spillrom med andre tilstede for eksempel.

Her skorter det ikke på mikrofon-kvalitet med andre ord – og selv om en mikrofonarm i miniatyr ikke kan erstatte massive mikrofoner – gjør denne en god jobb i dens kompakte størrelse.

Når det gjelder inndata gjør også G Pro X 2 en glimrende jobb. Vi snakker her om et headsett som er finjusert til gaming, ikke musikk, selv om sistnevnte er helt ypperlig også dersom man liker vekting på bass.

I nettbaserte skytespill får man en fullverdig surround-opplevelse. Lydkvaliteten omkranser spilleren og er definitivt med på å gi større innlevelse. Det er en god balanse her mellom skudd og andre lyder i omgivelsene i spillet. Stemmer fremheves også slik at man får med seg det viktigste i stemmechat.

Det er enkelt å høre hvilken retning skuddene kommer fra. Helikoptre og annet av ulyd beveger seg også gjennom spillerens lydbilde. Alt dette kan være med på å gi et større konkurransefortrinn og G Pro X 2 treffer godt på alle punkter.

Lyden er kraftig, uten å preges av å være hul eller tafatt på noen som helst måte. Høyttalerelementene på 50 mm gjør en fenomenal jobb og trykker på der de skal. G Pro X 2 må uten tvil sies å være en av de bedre gaming-headsettene på markedet per nå.

Det er vanskelig å si noe annet enn at G Pro X 2 treffer godt på alle punkter. Robust og slitesterkt nok til å håndtere mange timer med bruk. Ellers har man alle tilkoblingsmuligheter man skulle ønske, og en USB-stikke sikrer lynrask overføring og enkel tilkobling mellom datamaskin og gaming-headsett.

Når man er på farten, kan man bytte om til bluetooth, ta ut den avtagbare mikrofonen, og dermed ha et lyd-tilbehør som er mer praktisk på reisefot i en bil eller hytte for eksempel.

Komforten er fantastisk. Ok vekt, deilige øreputer og en hodebøyle som ikke klemmer, men sitter godt, gir en luksuriøs følelse. Designet er kanskje nøytralt, men allikevel tøft og allsidig til å passe inn i de fleste miljø.

Ellers er opptakskvaliteten svært god, og det samme gjelder for utdata. Først og fremst er lydbildet justert for «gaming» – men G Pro X 2 håndterer også musikk og film på en ypperlig måte. Ellers er det passelig med teknologi når man er i spillchat til å forsterke stemme og dempe støy i omgivelsene.

G Pro X 2 er kort fortalt – et genialt produkt som treffer i toppklasse.

Egnethet

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke et headsett, men med tanke på pris og bruksformål kan det lønne seg å se an barnets alder før kjøp.

Det kan fort bli slitasjeskader på et headsett med mindre man passer godt på dem. Denne enheten vil tåle bruk, men har en relativt høy innkjøpspris og må derfor tas vare på som all annen type teknologi.

For barn og unge som er opptatt av trådløs tilkobling og lyd rett på øret, kan dette være noe å gå for. Med tanke på pris tenker vi at dette kan være et alternativ for eldre ungdom.

Man bør også være obs på at høyt volumnivå på headset kan skade hørselen over tid. Snakk derfor med barna om riktig bruk og velg et balansert lydnivå. Ta hyppige pauser.

Snakk også med barna om smart bruk av headsett når de er ute å ferdes. Høyt volum kan fase ut trafikklyd og annen type risiko i omgivelsene.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser