Logitech G PRO X: Mekanisk gaming-tastatur

Gaming-tastatur

ANMELDELSE: Flott belysning, utskiftbare taster og kompakt størrelse, er noe av det som gjør Logitech sitt nyeste tastatur til et flott gamingtilbehør for ungdom. Men prislappen er nokså høy, og man bør ta det i betraktning.

Alle som spiller på en gaming-PC, vet at en datamaskin er mer enn bare en maskin. Den er også barne- og ungdomsrommets stolthet, og gjerne en prydgjenstand i seg selv. Datamaskiner har utviklet seg langt fra å bare være en «kloss» til bruk av skriveprogram og e-post.

Noen av de stiligere maskinene i dag har opplyste vifter, vannkjøling og lys både på ut- og innsiden av kabinettet. Det kan sammenlignes med å piffe opp en bil med alt fra tøffe lys til nye felger. Det handler om å sette sitt eget preg og personlighet på maskineriet man bruker mye tid med.

Logitech G PRO X: Mekanisk gaming-tastatur

Format: PC-tilbehør
Kategori: Tastatur
Utvikler: Logitech

Tastaturet og PC-mus er intet unntak. Et tastatur er ikke bare et tastatur. Det kan gjerne både se stilig ut og være funksjonelt. Disse momentene har Logitech fått med seg når de har lansert sitt PRO X mekaniske gaming-tastatur.

Mekanisk tastatur

Det finnes ikke noen enkel forklaring på hva det vil si å ha et mekanisk, kontra et ikke-mekanisk tastatur.

Sistnevnte har en gummikuppel under tastene som blir dyttet ned hver gang man trykker på en tast. Et mekanisk tastatur har en egen, fysisk bryter som blir dyttet ned for å registrere hvert tastetrykk. Et mekanisk tastatur er derfor dyrere å produsere.

Responstiden blir bedre, samt tålegrensen med slike innretninger. Et mekanisk tastatur kan tåle opptil 50 millioner trykk sammenlignet med et ordinært som kan leve med opptil 10 millioner trykk. Noe som åpenbart er en fordel når det trykkes mye og intenst i spillsesjoner.

På samme måte som med billøp og biler som endrer dekk etter veiforhold, kan også brukerne av Logitech sitt tastatur bytte på knappene etter behov. Det finnes taster som er «klikkete», altså, mer lyd og mottrykk. For online- og actionspill kan man bruke lineære taster som er best for dobbeltrykk og kjappe vekslinger. Og for førstepersonskytespill, kan man bruke taktile taster for kjappere responstid.

For hobbyspilleren er kanskje ikke forskjellen så viktig. Men for e-sportutøvere og ungdom som satser på konkurranse, har et godt tastatur noe å si for det lille ekstra midt i kampens hete. På samme måte som gode fotballsko kan være til hjelp når man er ute på banen. Ekstra taster må kjøpes utenom det som følger med som standard.

Gummiføtter på tastaturet

En neste faktor, er at størrelsen på tastaturet er mer kompakt. De numeriske tastene på høyresiden er fjernet, noe som gir mer rom for å navigere PC-musen. Størrelsen her er 361 mm x 153 mm. Tastaturet blir dermed enklere å ta med på reisefot for ungdom som skal delta i spillturneringer rundt omkring. Rent praktisk er dette også mer plassbesparende på små skrivebord.

Det er også mulig å justere på vinkelen til tastaturet ved å ta ut ulike sett med føtter. At disse er gummibelagt, gjør at tastaturet holder seg på plass på forskjellige underlag. Til og med glatte underlag holder stand takket være gummibelegget. Tilkobling til PC skjer via en USB-kabel.

Sist, men ikke minst, er tastaturet belyst med RGB-lys (fargekombinasjoner med rød, grønn og blå). Dette innebærer at tastene er belyst fra undersiden av, og fargene kan vises i ulike kombinasjoner. Dette er først og fremst for en visuell effekt, men ser utrolig stilig ut allikevel. Det kan også sies å ha en viss hjelp når spillere skal navigere seg frem til riktige taster, og kun vil belyse de viktigste av de. Eller om man spiller i rom med dempet belysning.

Med programvaren fra Logitech, G-hub, kan man selv definere hvilke lys tastene skal ha. Det finnes egne maler som andre har laget og publisert på nett. Det går an å velge forskjellige profiler til ulike spill.

Ellers så ser jo tastaturet skikkelig flott ut. Selve utformingen er flott, og fargespekteret nokså bredt der hver tast kan vise forskjellige farger. Logoen til Logitech er også opplyst, og det finnes en fysisk knapp for å skru av og på lys, og en egen knapp for spillmodus. Man kan også endre lysmodus ved å holde inne «lysknappen» og trykke på tallene på tastaturet.

Dette ser ganske så stilig ut, særlig med dempet belysning. Lysene flyter og kan variere veldig.

Valget av vinkler på tastaturet gjør at man kan justere komfort etter eget ønske. Hendene skal sitte i en posisjon over tid, og da er det fint å kunne velge den stillingen som passer best. Responstiden på tastene er ellers helt super. Man behøver bare å trykke ned tastene noe for å få en respons eller en bokstav i et skriveprogram. Om forskjellen merkes fra tradisjonelle og mekaniske tastatur, vil nok variere fra person til person. Men teknologien i bruk her er noe eget, det er det ingen tvil om.

Egnethet

Logitech G PRO X mekaniske gaming-tastatur er et flott PC-tilbehør som sikter mot ungdom som ønsker å satse ordentlig på e-sport, eller de som rett og slett bare ønsker et fortrinn i spillingen sin. Tastaturet er solid, lett å koble opp, og byr på muligheter for å skreddersy egen spillopplevelse.

Det finnes absolutt rimeligere varianter for hobbyspillere. Noen av de åpenbare fordelene med et dyrere tastatur, er at responstid øker fra man trykker, til det skjer noe på skjermen. Alt som skjer i nettbaserte spill foregår utrolig kjapt. En PC-mus og et tastatur som er utformet riktig, kan være med på å hjelpe på alt fra presisjon til sikteferdigheter i spill. Men dette er nok først og fremst viktig for de som virkelig skal satse på spillfronten.

Tastaturet er enkelt å koble opp med den medfølgende USB-kabelen. Drivere installeres automatisk. Det er også relativt enkelt å skifte ut taster, flere knapper kan kjøpes separat. Man bruker et medfølgende verktøy (en slags plasttang) for å dra opp tastene. Når nye taster er lagt på plass, sitter de stødig og trygt der.

Prisen på selve enheten er på drøye 1500 kr og stiller seg derfor i øvre prissjikt for gamingtastatur. Til gjengjeld vil man ha et PC-tilbehør som vil kunne vare i årevis. Men om man bør kjøpe dette til barna eller ei, avhenger av formål. Er det ren hobbyspilling, så er det ikke sikkert at det er nødvendig å gå sånn opp i pris. For konkurranse og satsing på e-sport, så kan dette være verdt innkjøpsprisen.

Muligheten for å bytte ut taster er kjekk for de som liker å pelle og fikse på ting.

Det er altså mulig å bytte på taster avhengig av type spill og tilnærming til det. Men for prislappen, kunne det også ha vært like nyttig å bare hatt med seg et par tastatur som egner seg til ulike formål i stedet. Dette er smak og behag. Logitech prøver seg i det minste frem for å se om dette kan bli en interessant løsning for gamere.

Reklamefilm:

 

Les også om et annet mekanisk tastatur: Cooler Master CK550