Logitech: H390 USB-headsett

Kablet headsett med mikrofon.

ANMELDELSE: Lite oppsiktsvekkende headsett byr på overraskende god og kraftig lyd. Komforten er ikke helt på topp, men ellers er det lite dill-dall å tenke på. Fint og enkelt headsett for hverdagslige lydoppgaver.

Logitechs H390 er et relativt kjedelig headsett ved første øyekast. Designet skriker «tynt» og «plastikk», men når man først fyrer opp maskineriet blir man positivt overrasket med tanke på lyden.

Man kan velge en lysere, rosa farge i tillegg til de mer nøkterne utgavene i sort og hvitt. Ellers er ikke dette det tøffeste headsettet på markedet. H390 ankommer derfor som et helt enkelt headsett med lite dill-dall utover det.

Logitech: H390 USB-headsett

Kategori: Kablet headsett
Utvikler: Logitech

Enheten kjører strøm og tilkobling til datamaskin via USB. Og her er det ledning som gjelder, noe som sannsynligvis demper innkjøpsprisen til snaue 500 kr. Og det må sies å være en ganske så overkommelig kostnad for de fleste.

USB-tilkobling er velkomment og man slipper å rote med AUX-ledning og så videre. Men man mister med det mulighet for å koble maskineriet til en mobiltelefon eller et nettbrett for eksempel.

H390 fungerer derfor best ilag med en datamaskin. Og bare så det er sagt så er det kjekt med USB ettersom det forenkler tilkobling til datamaskin hvor lyd og stemmeopptak går samme veien til datamaskinen.

Enheten er relativ lett med sine drøye 200 gram. Man har øreputer som ligger oppå og ikke rundt ørene. Det betyr ekstra press på ørene for de som bruker briller og lite, fysisk støykansellering i omgivelsene.

Rett og slett litt mindre behagelig å ha på seg og bruke over tid til tross for den lave vekten.

På venstre side har man også en mikrofonarm som kan dyttes helt opp. Dette er supert i de periodene man ikke skal snakke med noen, men kun lytte til musikk, en podkast eller hva det måtte være.

Man finner også putemateriale i bøylen på toppen. Og denne kan fint justeres til ulike hodefasonger. Begge sidene kan trekkes opp og ned, noe som er helt standard for de fleste headsett. Allikevel sitter disse litt rart og klemmer direkte på ørene.

Her vil det nok være forskjell fra hode til hode og hva man kjenner er komfortabelt. Øreputene har dessuten litt vridning på seg, slik at de justerer seg noe etter ulike hodetyper.

Lyden imponerer. Det er rett og slett mer under panseret på denne «traktoren» enn man skulle tro. Musikk har et fyldig lydbilde med vekt på bass og romlighet.

Sasha Alex Sloan med Dancing With Your Ghost har en klarhet, styrke og bredde som man ikke skulle forvente fra et kontor-headsett. Høytalerelementene på 30 mm gjør rett og slett en kjempejobb med å levere musikk, podkast og naturligvis stemmechat.

Man får en lydkvalitet som er å forvente fra langt mer kostbare headsett. Og denne kan gjerne brukes for å nyte favorittlåtene. Vokaler, instrumenter, bass og mer høres tydelig, kraftig og rett og slett lekkert ut. Denne kan fint brukes også med film og spill.

Ikke minst håndterer headsettet høyere volum uten at lyden blir skurrete eller fattig av den grunn. H390 er en arbeidshest som jobber på lag med lydbildet.

Mikrofonen fungerer også ganske så bra. Stemmeopptak blir noe nasalt, men i det minste klart og tydelig. Til lengre samtaler vil mottakeren fint plukke opp det meste man sier, for det er lite negativt å si med opptaksmulighetene på denne mikrofonen.

Så til de aller viktigste funksjonene, nemlig lyd inn og ut, treffer H390 godt på begge punkter.

Ellers er det en liten kontroller som henger på ledningen. Her kan man enkelt justere opp og ned volum uten å måtte gå innom menyer. Og det finnes en egen knapp for å mute mikrofonen ved behov.

H390 er ingen lekkebisk ved første øyekast. Men utseendet kan bedra og under panseret er mye gjort riktig for å heve kvaliteten på lyd både inn og ut. Til musikklytting og podkaster fungerer H390 smertefritt og imponerer på et nivå som andre, dyrere headsett gjør.

Med tanke på design er det plastikk, tynt og litt skrallete. Det kommer an på hodet ditt om denne vil passe godt og komfortabelt eller ei. For dette headsettet klemmer definitivt en del. Ellers så virker kvaliteten noe skjør i leddene. Det er absolutt ikke slik at H390 faller sammen ved første nys, men det er heller ikke et headsett som vil tåle all slags motstand heller.

Så hvem er H390 for? Definitivt for de som sitter en del i videomøter med venner, lærere, i jobb og andre sammenhenger. H390 er også for de som ikke vil tømme lommeboka, men allikevel ønsker en del grunnleggende funksjonalitet.

For H390 leverer et godt og klart lydbilde. Her kan man nyte musikk og podkast i tillegg til film og spill. Samtidig vil de i den andre enden plukke opp det du sier uten noen problemer.

Bilde i toppen av artikkelen: Logitech. Andre bilder er tatt av redaksjonen.

Egnethet

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke et headsett, men med tanke på pris og bruksformål kan det lønne seg å se an barnets alder før kjøp.

Det kan fort bli slitasjeskader på et headset med mindre man passer godt på dem. Denne enheten vil tåle noe bruk, men er kanskje ikke en av de mest slitasjesterke variantene på markedet..

Med tanke på pris tenker vi at dette kan være et alternativ for barn og unge i alle aldre. Særlig ettersom H390 ikke er særlig dyr med tanke på innkjøspris.

Som alltid bør foreldre være obs på hva som skjer i barnas spillverden. Det kan oppstå kommunikasjon i onlinespill som kan være utfordrende for barn. I tillegg er et headset med på å «lukke» barnas spillverden for foreldrene. Med vanlige høyttalere er det enklere for foreldre å plukke lyd fra spillchat og i spillet.

Det er en balanse her mellom barns rett til privatliv og foreldres ønske om å trygge barna og følge med på det som skjer i spillene.

Man bør også være obs på at høyt volumnivå på headset kan skade hørselen over tid. Snakk derfor med barna om riktig bruk og velg et balansert lydnivå. Ta hyppige pauser.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser