Logitech: Yeti GX

Mikrofon.

ANMELDELSE: Fantastisk mikrofon byr på klart og tydelig lydopptak, demper støy, ser lekker ut og er enkel å komme i gang med.

Logitech: Yeti GX er en full-funksjonell, dynamisk gaming-mikrofon. Målgruppen er de som ønsker å streame innhold, men mikrofonen passer også øvrige brukere som ønsker å spille inn podkast, taleopptak og hva annet det måtte være.

I boksen får man alt man trenger for å komme i gang. Det er rett og slett ikke behov for noe ekstra utstyr.

Med mikrofonen følger det med en støtte som passer til skrivebord, USB-C til USB-A kabel som sikrer strøm og tilkobling, og ellers har man overgang til mikrofonarm dersom man ønsker det. Riktignok er mikrofonen utformet for å være så nærme munnen som mulig, blant annet for å redusere støy. Derfor kan en mikrofonarm gi bedre resultat enn uten.

Logitech: Yeti GX

Kategori: Mikrofon
Utvikler: Logitech

Det første som må nevnes med Yeti GX er utseendet. For en mer lekker og stilren mikrofon skal man lete lenge etter. Til tross for å sikte mot gaming-segmentet er Yeti GX overraskende nøytral, stilren og moderne.

Selve mikrofonen kapselformet. Og det i seg selv er ikke så banebrytende, men det er en liten halvkule i bunn som fungerer som RGB-belysning. Her kan man velge pulserende farger eller mer nøkterne uttrykk, det meste gjort via Logitechs programvare, G-Hub.

Selve bordstøtten består av en fot i form av en sirkel, og ellers har man et kurvet ben som kobler mikrofon med foten. Og dette ser flott ut. I størrelse er ikke Yeti GX veldig massiv, men samtidig stor nok til å utgjøre en forskjell.

Mikrofonen har uttak for ledning i bunn. På siden finner man et hjul som kan løsne eller feste mikrofonen dersom man ønsker å endre på helningen. Dette er svært praktisk, legg tilgjengelig og gir full styring over vinkelen på mikrofonen.

Utover det har man et hjul som kan endre på mikrofonens sensitivitet, samt en egen knapp for å dempe mikrofonen helt. Hjulet er dandert med RGB-belysning, men uten å være veldig overveldende med tanke på design. Dette hjulet kan man også trykke inn for å skru på noe som kalles «smart audio lock».

Dette låser lydnivået til et bestemt punkt, slik at dersom en blir veldig ivrig i stemmen, så dempes lyden noe. Tenk på det som om noen skrur ned volumet når lyden blir for høylytt.

Alt i alt ser Yeti GX svært stilig ut og passer like godt inn på gamingrommet som på arbeidsrommet. Denne tar ikke veldig mye plass og er lett å forflytte dit man måtte ønske. I tillegg er oppkoblingen øyeblikkelig, så man har i praksis alt man trenger for å komme i gang med lydopptak rett etter anskaffelse av enheten.

Før opptakskvaliteten diskuteres, kan det nevnes hvor kjekt det er å ha styring for mikrofonens sensitivitet og demping av lydopptak tilgjengelig som fysiske brytere.

Som regel må dette styres inni diverse menyer enten det er i datamaskinens innstillinger eller via opptaksprogrammer. Men med fysiske brytere kan man på et øyeblikk slå av mikrofonen helt, eller justere på sensitivitet- og det er veldig praktisk særlig når man er midt i et opptak og ikke ønsker å herje med menyer.

Mange programmer styrer riktignok slike aspekter automatisk dersom man ønsker det, men det er allikevel kjekt med muligheten til å styre med brytere, og det gir en opplevelse av større kontroll.

Yeti GX er på mange måter allsidig i bruk og kan plukke opp lyder fra ulike retninger når denne peker oppover. Det vil si at man kan plassere mikrofonen i midten av et arbeidsbord der flere personer sitter rundt og diskuterer. Her vil allikevel lydnivået variere fra person til person avhengig av distanse og hvor høyt man prater, så det er variabelt hva slags resultat man ender opp med.

Allikevel er dette en fullt mulig måte å bruke mikrofonen på og det gir muligheter for å spille inn en podkast, et intervju eller hva det måtte være.

Aller best lyd får man når man vinkler Yeti GX mot en selv. Og da kan man snakke om opptakskvalitet av et helt annet kaliber. Mikrofonen plukker opp talestrømmen og gjengir dette med tydelighet og klarhet. Dette uten noen form for tekniske forstyrrelser.

Det er rett og slett svært god opptakskvalitet via Yeti GX og mikrofonen kjører silkemykt.

Lav prating og støy fra sidene blir noe dempet, selv om mikrofonen ikke utelukker slike kilder helt uten at støydemping er påslått i programvaren.

Det betyr at man bør sitte helt inntil mikrofonen for at man skal bli hørt, og det er slik mikrofonen er laget for å brukes.

Her må man også eksperimentere med dette lille rullehjulet som styrer hvor mye lyd mikrofonen skal plukke opp – altså hvor sensitiv mikrofonen skal være når det gjelder opptak.

Yeti GX jobber også svært godt i takt med diverse streaming- og opptaksprogrammer. Enten man har påslått automatisk volumstyring eller demping av støy – så får man god drahjelp via Yeti GX. Tastaturklikking er null problem for mikrofonen.

Opptakskvaliteten vil alltid trives best når man gir mikrofonen best mulig kår. Det vil si jo roligere og jo mer jevnt man prater – samt jo mindre støy i bakgrunnen, jo bedre blir også resultatet til slutt.

Men det er i hvert fall ikke noe teknisk å utsette på når det gjelder Yeti GX. Denne maskinen egner seg helt ypperlig til bruk. Og Yeti GX er designet for å håndtere støy når man skrur på demping av dette. Blant annet ved å være utformet for å plukke opp lydkilder foran, og ved å dempe lydkilder bak og på siden.

Med støydemping påslått via G-Hub, skal hunder som bjeffer og annet av støy bli dempet.

Så hvem er Yeti GX. Først og fremst for de som ønsker å spille inn lyd med et proft resultat. Mikrofonen er samtidig svært enkel å bruke, og alt man trenger følger med i boksen ved anskaffelse av enheten. Takket være USB-C til USB-A vil denne mikrofonen passe i takt med de fleste datamaskiner og drivere installeres automatisk.

Det er fullt mulig å laste ned Logitechs programvare, G-Hub. Da kan man justere på RGB-belysning og diverse innstillinger på mikrofonen. Men man må ikke styre med dette med mindre man ønsker.

Yeti GX egner seg godt for unge som ønsker å lage gaming-innhold. Men det er langt flere bruksområder enn som så. Her er det rett og slett bare fantasien som setter grenser og kreativiteten som styrer resultatet.

Og for de som liker å fikle i menyer er alle muligheter åpne. Juster støydemping i G-hub, slå på «smart audio lock», velg ulike filtre som endrer på måten man høres, velg ulike lyseffekter og mer. Alt via Logitechs egen programvare.

(Alle foto: redaksjonen, bortsett fra toppbilde som er fra Logitech)

Egnethet

Logitech: Yeti GX er et flott PC-tilbehør som sikter mot barn og ungdom som ønsker å spille inn lyd enten i forbindelse med gaming, podkast eller hva annet det måtte være.

Det finnes antagelig rimeligere varianter, men Yeti GX er plassbesparende, allsidig og byr på god lyd.

Det kreves ingen forkunnskaper for å komme i gang med denne mikrofonen. Her er det bare å koble enheten til en datamaskin, så virker den straks. Dermed sikter Yeti GX mot alle aldre og uten nødvendighet for noe særlig av teknisk kompetanse.

Her må man allikevel ta prisen i betraktning, og denne koster rett under 2000 kroner i innkjøp. Derfor kan det finnes rimeligere alternativer på markedet å velge fra.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser