LS15P: Trådløse hodetelefoner

Hodetelefoner/gamingutstyr

ANMELDELSE: Gaming-hodetelefoner fra Lucidsound byr på trådløs tilkobling, superb mikrofon, og fungerer både sammen med PS5 og PS4, i tillegg til PC.

Lucidsound har ikke markert seg så veldig her til lands. Og per nå er ikke produktutvalget så veldig tilgjengelig, selv om det går an å kjøpe og frakte varer over landegrensene via nettsiden.

Noen norske elektrobutikker har allikevel en to-tre typer hodetelefoner inne fra utvikleren.

LS15P: Trådløse hodetelefoner

Kategori: Hodetelefoner
Utvikler: Lucidsound

Ellers satser Lucidsound mot gamere som målgruppe. Og visstnok skal eierne komme fra spillarenaen selv, og ha erfaring fra dette inn mot produksjonen av hodetelefoner og annet av spillutstyr.

Med det har utviklerne landet på LS15-serien med tilhørende bokstav X eller P, avhengig av om hodetelefonen er ment for Xbox Series X eller PlayStation. Hodetelefonene havner i midtsjiktet med tanke på både pris.

Å skaffe seg en av disse hodetelefonene koster rundt 100 amerikanske dollar, grovt oversatt til 900 kroner, pluss eventuelle frakt og toll-kostnader.

Det er ikke av den rimeligste sorten, men heller ikke den dyreste. Og strengt tatt hvis man går lengre ned i pris så vil det som regel gå på bekostning av både lyd- og byggkvalitet. Greie hodetelefoner koster noe, og gir en bedre spill- og lytteopplevelse for pengene.

LS15P er for det første trådløst. Det vil si at man kobler til en liten USB-stikke til en PC eller en PlayStation, så overføres lyd og tale trådløst. Og det er superbehagelig å slippe en ledning som henger og slenger ned nakken.

Det gir barn og unge frihet til å bevege litt på seg, røre på beina, eller hente et glass vann mellom gaming-øktene, uten å måtte ta av seg hodetelefonene hele tiden. Nyttig om man har en prat gående i chat.

Selve øreputene kan også vendes slik at hodetelefonene «hviler» mot kroppen når det er ønske for det. USB-stikken er også et godt valg fremfor bluetooth, da dette gir bedre lydkvalitet og en mer stabil tilkobling.

Og her har Lucidsound gått for en USB-stikke som ser ut til å tåle litt. Plastikken rundt metallenden virker robust nok til å tåle en del til- og frakobling, pluss litt frakt dersom barna tar med seg PC og PlayStation på flyttefot til venner i ny og ne.

Mikrofonen er avtagbar. Det er et fint tillegg fordi det er jo ikke alltid slik at barna skal spille på nett hele tiden. Noen ganger er det først og fremst lyd fra spillene som teller, og ikke tale, og da kan det være fint å legge bort mikrofonen.

Det er også mulig å dempe mikrofonen, og da lyser denne opp slik at det blir en synlig indikator. En veldig nyttig funksjon dersom man ikke vil at venner skal overhøre samtalen med mor og far, eller søsken for eksempel.

Ellers er alle knapper på hodetelefonene fysiske. Man kan dreie et hjul på øreklokken for å heve og senke volum, og man kan trykke inn en knapp for å dempe mikrofonen. Det er veldig kjekt å ha slike, ofte brukte funksjoner så lett tilgjengelig.

Det er hardplast som dekker bøyle og hodetelefonene med minneskum på putene. Disse er også designet med tanke på barn og unge som bruker briller, slik at de ikke skal klemme så innmari ved lengre tidsrom og bruk.

Kvaliteten virker brukbar, men ikke akkurat fantastisk. Allikevel kan man anta at disse disse tåler daglig bruk. Bøylen kan også dras ut eller inn for å tilpasse ulike hodefasonger. En umiddelbar frykt er at denne mekanismen virker noe skjør. Det har ikke vært noen utfordring så langt, men kanskje blir denne mer løs over tid.

Ellers er det to mikrofoner i bruk. Man kan enten bruke den avtagbare. Men fjerner man denne, er det også en intern mikrofon som er innebygget i hodetelefonene. Så her er det smak og behag, selv om den avtagbare helt klart gir best lyd.

Det er også en innebygget equalizer som gjør det mulig å bytte mellom tre lydprofiler med kun et tastetrykk. Det er «naturlig» lyd som standard, så har man bassforsterking, og til slutt signaturprofilen til Lucidsound som fremhever lyden av fotskritt i onlinespill.

Batteritiden lover opptil 15 timers bruk, noe som er absolutt innenfor det som er å forvente.

Å lade enheten skjer via en micro-USB-kabel, og snålt nok ikke USB-C. Forskjellen på disse to kabeltypene er at førstnevnte har en smalere topp og utvidet bunn, noe som betyr at man må sette inn ladekabelen riktig vei, ellers så passer ikke ledningen.

Småtteri, men det er litt mer knotete å treffe med ledningen. USB-C har en symmetrisk tupp som passer alle veier.

Vi fikk tilsendt en LS15P til test og fikk «prøvekjøre» denne. Og vi kan si at dette er mer enn et godt nok headsett for barn og unge. Dog i det midterste sjiktet med.

Den avtagbare mikrofonen fungerer utmerket og får med seg tale og leverer dette klart og godt til mottakeren. Den innebygde mikrofonen fungerer også godt, men plukker opp mer lyd i omgivelsene og har ikke støykansellering i samme grad som den avtagbare mikrofonen har.

LS15P får også utbytte av lydteknologien som finnes i PlayStation 5, blant annet med retningslyd slik at man hører fra hvilke vinkler lydkilden kommer fra i spillet.

Lyd fra spill leveres også nokså godt. Det er god basstyngde når man skrur på innstillingen i equalizer for dette. Og det er en klar distinksjon mellom ulike typer lyder. Musikk høres heller ikke så verst ut.

LS15P klarer seg helt fint til enkel gaming og musikk dersom man ikke er for kresen til lydbildet. Forstå setningen riktig: lydkvaliteten er ganske grei, men det «lille ekstra» som pynter helheten og kraften i lyden mangler. Men til gaming-formål, vil nok ikke de fleste legge merke til dette.

Til gjengjeld må man jo opp i flere tusenlapper for å skaffe seg mer avanserte hodetelefoner. Og Lucidsound, gir om ikke annet, mye for pengene med deres LS15P. Ikke minst med tanke på at man får trådløs tilkobling, god mikrofon og kompatibilitet med både PlayStation og PC.

Til den prisen er ikke dette et dumt kjøp. Her er det mye teknologi pakket inn i hodetelefoner til en overkommelig kostnad.

Egnethet

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke et gaming-headsett, men med tanke på pris og bruksformål kan det lønne seg å se an barnets alder før kjøp.

Det kan fort bli slitasjeskader på et headsett med mindre man passer godt på dem, allikevel er dette et av de rimeligere alternativene på markedet.

For barn og unge som er opptatt av trådløs tilkobling, spillchat og lyd rett på øret, så kan dette være noe å gå for. Med tanke på pris tenker vi at dette kan være et fint alternativ for barn og unge i alle aldre.

Som alltid bør foreldre være obs på hva som skjer i barnas spillverden. Det kan oppstå kommunikasjon i onlinespill som kan være utfordrende for barn. I tillegg er et headsett med på å «lukke» barnas spillverden for foreldrene. Med vanlige høyttalere er det enklere for foreldre å plukke lyd fra spillchat og i spillet.

Det er en balanse her mellom barns rett til privatliv og foreldres ønske om å trygge barna og følge med på det som skjer i spillene.