MX Brio

Webkamera.

ANMELDELSE: Kraftig 4k-kamera passer perfekt for barn og unge som streamer eller deltar i videomøter.

Navnet på Logitechs nyeste webkamera MX Brio, kan fremstå som hakket forvirrende. Særlig med tanke på at utviklerne har laget kameraer tidligere som heter Brio 500, og Brio 4K. Det nyeste tillegget er til tross for det enklere navnet, ikke noe tilbakeskritt.

Tvert imot loves bedre ytelse og teknologi enn noen gang. Lovord eller tullball? Vel, det skal i teorien være opptil to ganger bedre bildedetaljer og ansiktssynlighet på den nyeste utgaven av webkameraet sammenlignet med Brio 4K. 

MX Brio

Kategori: Webkamera
Webkamera Logitech

Til sammenligning har vi kun Brio 500 stående på arbeidsbordet. Og Brio 500 var og fortsatt er et mer enn nok habilt kamera med oppløsning på 1080p, HD-kvalitet og to mikrofoner. Ikke minst er det omtrent en tusenlapp i forskjell mellom 4k-versjonen av kameraet og Brio 500.

Og selv om det nyeste tillegget lover 4k i 30 fps, så håndterer mange standardprogrammer for videomøter kun 1080p.

Akkurat det er verdt å være obs på i tilfelle man tenker at man nå kan kjøre oppløsning på 4k i alle kriker og kroker som viser video. Men, det er allikevel en investering for fremtiden når flere programmer ruller ut 4k-funksjonalitet riktignok.

Og i tilfelle uttrykk som «4k» og «1080» fremstår som forvirrende,  så dreier det seg om oppløsning og hvor mye man kan zoome inn eller forstørre video før det blir støy/uklarhet i bildet.

MX Brio er en lekker liten sak, og sammenlignet med Brio 500 er det et mye proffere uttrykk som kan virke som å sammenligne en spade med en fullvoksen gravemaskin. MX Brio har mer tyngde i seg og passer kanskje av den grunn best til stasjonære PC-er og skjermer som tåler litt vekt.

Selve kameraet henger fast i en holder ved hjelp av magnetisk tilkobling. Sånn sett kan man enkelt ta kameraet ut og inn av holderen.

Denne holderen har også en støtte slik at denne står fint på toppen av en PC-skjerm. Dette er en løsning som fungerer fint for de aller fleste forhold, og det må et jordskjelv eller heftig risting i arbeidsbordet for at denne skal vippes ut av posisjon.

Det følger med en USB C-kabel for å drifte hele maskineriet. Og man må ikke installere drivere, men det er fint å oppdatere dette med jevne mellomrom via Logitech G-hub eller Options+, som altså er utviklernes egen programvare.

Det finnes også et lite hjul som man kan rulle på for å lukke en dør til kameraet. Blant annet for å gi mer privatliv. I tillegg lyser en liten diode når kameraet er i bruk. Ellers er det to mikrofoner som plukker opp stemmen din, og dermed har man alt i en pakke som kreves for å delta i videomøter eller for å spille inn innhold.

Riktignok er lydkvaliteten på mikrofonene noe skuffende dessverre. Ikke noe krise, og man har støyreduksjon inkludert, men langt fra studiokvalitet eller noe man ville fått med en større, dedikert mikrofon. Ellers er kameraet sertifisert til å funke i lag med Zoom, Google Meet og Teams.

Og man finner egenskaper i programvare og kamera som byr på autofokus, AI-teknologi som tilpasser lysforhold og man kan justere bildevinkel med mer i Logitech G-hub eller Options+. Men i noen tilfeller er også kamerainnstillingene låst til videomøte-programmet som man bruker.

I bruk oppleves MX Brio habilt og vel så det. Det er kraftige spesifikasjoner i bunn, og dermed er målgruppen de som vil streame eget innhold, eller de som krever toppkvalitet i videomøter.

Men fysikkens lover spiller inn også her, og selv om det er mye spennende og bra under panseret, er man fortsatt avhengig av relativt gode lysforhold for at bildet skal bli så klart og optimalt som overhodet mulig.

Det kan ikke skje noe magisk på teknologifronten – i hvert fall ikke ennå – som kan konkurrere ut forstyrrelser fra motlys, mørke og andre elementer som hakker i bildekvaliteten. Men MX Brio har i det minste noe teknologi i bunn som gjør en forskjell, selv om den ikke rydder unna alt.

Jo, MX Brio gjør en god jobb. Og man har grunnpremisset som man trenger her for å løfte videokvaliteten betraktelig. Kameraet er enkelt å bruke og byr på enkel tilkobling til datamaskinen som man har i huset.

I tillegg passer denne i lag med Logitech G Hub, som er en portal for å styre andre Logitech-produkter enten det er tastatur, PC-mus eller lyssøyler.

Men, MX Brio er ingen vidunderkur og forblir ett av flere verktøy som må til for å skape optimale forhold for kamera og bilde. Når dette er gjort kan man forvente knallbra kvalitet og 4k så lenge man har et program som støtter denne type bildekvalitet.

I mange tilfeller holder så klart 1080p mer enn nok.

MX Brio er et spennende konsept som byr på et knallgodt kamera. Dette fremstår som et godt alternativ for unge som vil delta i videomøter eller som vil streame eget innhold. Men for enkle hverdagsoppgaver kan Brio 500 holde i mengder, ikke minst for en prislapp som er tusenlappen rimeligere.

Men for det lille ekstra med høyere oppløsning, større kamerasensor og lit mer – så er nok kanskje dette løsningen å gå for. Her må formålet med oppgaven avgjøre behovet for utstyr.

Egnethet

MX Brio er et flott PC-tilbehør som sikter mot studenter, streamere og de som ønsker å videochatte med venner og familie.

Det finnes rimeligere varianter på markedet, men dette er absolutt et fullverdig alternativ med tanke på kvalitet.

Å koble opp maskineriet er også enkelt hvor det bare er å plugge inn ledningen, så er man i gang.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser