Nintendo LABO Variety Kit

Nintendo Switch, anbefales fra 3 år

Nintendo LABO er, av mangel på et bedre ord, rett og slett «genialt». Bygg avanserte leketøy av papp og lek med dem ved bruk av Switch-konsollen. Her er det funksjoner som rett og slett er magiske. LABO kan ikke anbefales nok for både store og små spillere fra tre år.

Nintendo sin håndholdte konsoll, Switch, er en avansert maskin. Med berøringsskjerm, sensorer, avtakbare kontrollere og mer, fungerer den godt til å lese av bevegelse og omgivelser i virkeligheten.

Disse mulighetene utnytter Nintendo med LABO. Kort fortalt er dette en pakke med flate, tykke pappark med figurer som kan dyttes ut for hånd. Disse kan så settes sammen til ulike leketøy ved å følge instrukser som best kan sammenlignes med oppskrifter på IKEA-møbler og LEGO-sett.

I pakken finner man pappbrikker, gummistrikker, muttere, tråd og en brikke som inneholder programvaren/spillet som man setter inn i Switch-konsollen.

Fremgangsmåten fungerer veldig godt, og dette er både gøy og krever konsentrasjon. På selve skjermen til Switch-konsollen vises fremgangsmåten steg-for-steg (med engelsk tekst). Det er mulig å spole fremover og bakover på instruksjonsfilmen, og det er mulig å bytte på vinkler for å studere byggverket fra andre sider.

Men alt er bare så enkelt og intuitivt at det gir umiddelbar mestringsfølelse etter hvert som man ser brikker bli til et fungerende leketøy! I og med at man selv styrer avspillingen på instruksjonsfilmen, kan man dessuten ta ting i sitt eget tempo.

Hva med å lage en radiostyrt bil? Skjermen blir en håndkontroll og de avtakbare Joy-Con-kontrollene blir motorer som beveger innretningen ved hjelp av vibreringsfunksjonen. Det må være et geni som har tenkt ut disse mulighetene som allerede ligger i spillteknologien.

Et annet sett lar deg bygge en fiskestang med fungerende spole og snøre. Etterpå vil man kunne bevege snøret opp og ned med fysiske bevegelser og ved å trekke til seg eller slippe ut snøret. Joy-Con-sensorene forstår til og med når du napper i stanga, eller dreier fiskestangen til sidene. Så er det bare å ha litt tålmodighet og vente til fisken biter.

Toy-con-huset lar deg leke med, mate og spille med en søt skapning som vises på skjermen. Man setter inn klosser på siden og bunnen av huset som Joy-Con-kontrollene oppfatter ved hjelp av det infrarøde kameraet. Blanding av lek på skjerm og brikker i virkeligheten, gjør at opplevelsen føles nærmere og mer fysisk. Her kan man for eksempel skru av og på lyset hos skapningen, dreie på en leke, mate og mer. Kombinasjon av klosser gir nye kreative muligheter.

Så er det mulig å lage et fungerende motorsykkelratt med tenningslås og gass. Ved å lene seg til sidene på motorsykkel, gjenskapes også bevegelsene i spillet. Så her får man igjen en fysisk innretning som brukes til å styre motorsykkelen i spillet. Her kan man konkurrere i et fartsfylt løp, og til og med lage en egen motorsykkelbane ved å fange opp gjenstander i virkeligheten med Joy-Con-kontrolleren. Dette gjenskaper gjenstanden i spillet som en del av spillverdenen.

Toy-Con-pianoet har tangenter der Joy-Con-kontrollen leser av når man trykker ned tangentene. Her kan man spille musikk, i tillegg til at pianoet fungerer i noen av de andre programmene, som for eksempel akvariet der man kan lage sin egen fisk. Det er mulig å bytte lyder på pianoet, og i studioet kan man legge til effekter på pianoet på samme måte som et elektronisk keyboard.

Alt i alt er Nintendo LABO et genialt konsept som er nytenkende og kreativt på alle måter. I og med at barn er med på å lage spillutstyret fra bunnen av, lærer de om design og hvordan mekaniske innretninger fungerer. I samme prosess lærer de også mer om hvordan teknologien i Switch-konsollen fungerer.

Barn må også lese og forstå instrukser, og da alt er på engelsk kan de lære fremmedspråk med tilhørende ord og begreper.

Mest av alt er Nintendo LABO gøy. Tenk gleden med å bygge noe fysisk blandet med opplevelsen av å spille dataspill. To goder fra begge verdener. LABO-settene koster heller ikke skjorta nettopp fordi produktet er laget av papp. Så klart, dette påvirker nok også sliteevnen. Utviklerne fremhever at man kan reparere så smått på leketøyene etter hvert som de slites ned. Men alt i alt vil nok ikke disse vare evig med mindre man er veldig forsiktig. Pappen virker allikevel å være av en mer solid type.

Merk at man også kan pynte leketøyene til slutt med klistremerker, maling, ekstrautstyr og mer. Dette setter den kreative sjelen i gang i ethvert barn.

Nintendo LABO Variety Kit

Format:
Kate

Egnethet

Nintendo LABO Variety Kit er gitt PEGI fra tre år, altså den laveste aldersanbefalingen.

Det er litt vanskelig å si akkurat hvilket alderstrinn LABO passer fra, det er litt avhengig av barnets interesse og evne til tålmodighet for lignende aktiviteter, som puslespill, perling, LEGO-sett og lignende.

Når pappbrikkene skal settes sammen med LABO, må man være litt forsiktig når man trykker ut biter og ikke bøye sidene for hardt. Så her trengs en stødig og var hånd.

De aller minste trenger nok en voksen som kan gi veiledning underveis. For barn som er gamle nok til å bygge LEGO-sett på egenhånd, er nok dette problemfritt.

Selv om instruksjonene er på engelsk, er det mange visuelle pekere og animasjoner som gjør teksten (omtrent) overflødig.

Uavhengig av dette er LABO en genial mulighet for voksne og barn, eller for vennegjengen, å bygge ting sammen. Foreldre kan snakke med barna og få frem refleksjon omkring hvordan teknologien fungerer, og fysikken i konseptet.

Dette er også en mulighet til å koble av skjerm, men med en skjermrelatert aktivitet.

Så med LABO kan man utforske motorsykkelsjangeren, «radiostyrt» teknologi, musikk, omsorg og ivarertakelse av en datavenn og mer.

Foto: Skjermdump fra YouTube.

Trailer:

Bli medlem av Barnevakten