Nintendo Switch

Spillkonsoll, anbefales for hele familien

Nintendo Switch

Barnevakten har testet Nintendos store nyhet og er imponert over konsollen. Dette er en vinner blant både venner og familie. Anbefales fra tre år.

Med så mange ulike spillplattformer er det lett å bli forvirret. Mobil, PC, konsoll – hva er fordelene med det ene og det andre? Og hvilken spillplattform skal man eventuelt gå for?

PC er jo sin egen greie, og konsollene PlayStation 4 og Xbox One er nesten to av det samme slaget. Mange av spillene kommer på tvers av merkene, foruten noen få unike titler som er lovgitt kun den ene produsenten. Hvor kommer så Nintendo inn i bildet? Vel, de har valgt sin egen vei, og med Nintendo Switch er dette en god ting.

Nintendos siste tillegg konkurrerer nemlig ikke på grafikk og ytelse. Den forsøker heller ikke å utklasse PlayStation eller Xbox. Men Switch byr på noe som er etterlengtet og som ingen av de andre produsenter har vært flinke nok på, nemlig flerspilleropplevelser i samme rom som andre.

Mario Kart, Bomberman og 1-2-Switch er bare noen av titlene man må nevne som er bygget på gode spillopplevelser i samme rom. Og det er absolutt et viktig og positivt aspekt at man kan samarbeide eller konkurrere, le eller gråte, vinne eller tape sammen. Opplevelsen får en ekstra dimensjon når du kan se personen ved siden av deg.

Nå er det ikke slik at de øvrige konsollene ikke har spilltitler som byr på samme mulighet. FIFA, bilspill, samt ulike slåssespill, er eksempler på flerspilleropplevelser der man er fysisk tilstede. Men utvalget har lenge vært for begrenset.

Et stort pluss med Nintendo Switch er dessuten portabiliteten. Man kan koble den inn i en docking og så via HDMI-kabel rett inn i tv-en. Og når man så skal på ferie eller på en lengre togtur, så er det bare å røske ut skjermen og ta den med seg.

Håndkontrollen kan deles i to, og er festet på hver sin side av skjermen. Man kan bruke de to delene uavhengig av hverandre slik at to eller flere kan spille sammen. Da har man alltid en skjerm og to håndkontrollere til enhver tid. Slik får man sosial moro enten man er på hytta eller i baksetet av en bil.

Nintendo Switch

Kategori: Spillkonsoll
Utgiver: Nintendo

Portabiliteten er altså det som skiller Switch fra øvrige konsoller. Og om ikke de to håndkontrollene er nok, så kan man kjøpe en pro-utgave i tillegg, med en mer robust håndkontroller. Og man kan utvide forrådet for å øke antallet spillere.

Det er også imponerende hvor mye fysikk og teknologi som ligger inne i disse håndkontrollene. Sensorer plukker opp bevegelser i alle retninger, enten man trekker våpen i en pistolduell eller gjør håndbevegelser for å melke kuer. Vibrasjonsteknologien er imponerende, og man kan til og med skille et gitt antall simulerte kuler som beveger seg frem og tilbake.

Skjermen er touch-screen, og spillene er fysiske brikker, som kjent fra Nintendo 3DS. Eventuelt kan man laste ned spill fra Nintendos egen nettbutikk.

Spillgrafikk handler om mer enn å bare være virkelighetsnært. Nintendo-spill har mange titler som bærer preg av vakre drømmebilder, eventyrstemning og rik fantasi. Fargebruken er unik og omgivelser og karakterer bærer preg av personlighet og sjarm. Barnevakten har tidligere testet en hel rekke kvalitetsspill fra Nintendo 3DS og Wii U, og vi er forventningsfulle til mange minneverdige titler på Switch i tiden som kommer.

Det er allikevel ikke til å komme unna at man vil gå glipp av mange av de store titlene som kommer til PlayStation 4 og Xbox One dersom man bare hengir seg til Switch. Det er rett og slett en annen linje og en annen type spill. Nintendo-brukere kan allikevel glede seg til store titler som FIFA, Skyrim, Splatoon 2 og Super Mario Odessey for å nevne noen.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild er et eksempel på et eventyrspill på Switch som rett og slett tar pusten fra deg. Her er det vakre landskap, varierte omgivelser, natur, fugl- og dyreliv, for ikke å nevne en handling som virkelig engasjerer.

Egnethet

Nintendos siste tillegg imponerer. Dette er en konsoll som er gjennomtenkt på så mange plan, og med mange stilige funksjoner. Portabiliteten er et stort pluss, der man både kan nyte spillet på en storskjerm, eller når man er på reisefot. Det sosiale aspektet er en vinner, og dette skaper definitivt blest i bursdager, sammen med familien, eller når man har venner på besøk.

Switch er svært familievennlig også. Fra start til slutt blir man veiledet i hvordan man skal sette på foreldrekontroller, sette opp passord på nettbutikken, og ikke minst at det vil komme mange spill som er beregnet for barn.

Men om man bør velge Switch eller ei, kommer an på hva slags type spilling barna vil bryne seg på. Er det skytespill og realisme som gjelder, ja da er kanskje konsoll og PC veien å gå. Er det et sosialt aspekt og underholdning i familien som prioriteres, da er kanskje Switch et bedre alternativ.

Konsollen er fortsatt ny, og det er fortsatt for tidlig å gi noen endelig dom. Switch har allikevel en imponerende introduksjon med mye spennende teknologi pakket inn i maskinen. Nå er det bare å vente på hva slags titler som vil komme ut på spillmarkedet etter hvert. Og spillanmeldelser får du selvfølgelig her hos Barnevakten.

Vanskelighetsgrad

0-2 år: Under aldersanbefaling

3-6 år: En konsoll som absolutt passer godt for denne aldersgruppen. Her er det mange barnevennlige alternativer, med titler som Mario, Lego og Sonic for å nevne noen få.

7 -11 år: Switch passer også svært godt for denne aldersgruppen. Her er det mange varierte titler, og Switch inneholder portabilitet, og gode sensorer som fordrer bevegelse og bruk av kroppen. Flerspillersiden er også et stort pluss her.

12-15 år: Switch vil underholde også eldre barn og ungdom

16+: Switch vil også ha spilltitler som er beregnet for voksne.

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser