Nokia 2660 Flip

Mobiltelefon.

ANMELDELSE: Nokias siste tillegg er ikke nødvendigvis mobiltelefon man har lyst på, men kanskje mobiltelefonen man trenger for å redusere uønsket skjermtid.

Mobiltelefonen er tidvis til nytte, andre ganger til plage og mas. For i motsetning til andre skjermenheter er mobiltelefonen alltid tilgjengelig, og kan derfor stadig vekk friste med et hav av spennende apper, nettsider og spill.

En kur mot suget etter å sjekke mobiltelefonen kan være en «dummere» telefon. Og Nokia har lansert den splitter nye, retroinspirerte Nokia 2660 Flip til dette formål.

Nokia 2660 Flip

Kategori: Mobiltelefon
Utvikler: HMD Global

Nokia 2660 er en superenkel mobiltelefon av den klassiske typen. Det vil si ingen spill og apper utover de standardiserte spillene Snake, Air Strike og en håndfull til. Riktignok er Facebook og nettleserkapasitet installert – men dette med et brukersnitt som er smertefullt kjedelig og tregt.

Det betyr at Nokia 2660 er langt mindre spennende å bruke utover basisfunksjonene som det å ringe, sende SMS og… vel det er stort sett det.

Mobiltelefonen kan flippes opp slik at tastaturet kommer til syne i bunn og skjermen i topp. Og ellers har man også en øvre skjerm som kan vise tiden, varsle om nye meldinger, anrop og så videre. Samtidig en helt enkel skjerm på begge sider.

Og det er hele poenget med Nokia 2660 – å være kjedelig. Og med det kan man skape en fysisk barriere mellom en selv og masete apper som Tiktok, Snapchat og hva enn det måtte være. For denne enheten har null sjanse til å kjøre slike programmer, i hvert fall ikke på en noenlunde interessant måte. Og denne maskinen er kun skapt for basisfunksjonene.

Samtidig har Nokia 2660 noen egenskaper utover det helt essensielle.

Enheten har bluetooth-tilkobling og en musikkspiller. Det betyr at man kan overføre sangfiler til enheten via en datamaskin, og deretter kan man koble til headsett fysisk med kabel (3.5 mm kabel) eller via bluetooth.

Dermed er ikke slaget helt tapt for at man kan nyte musikk på togturer og ute på vandring. Nokia 2660 fungerer helt utmerket som musikkspiller til tross for et noe tungrodd menysystem. Samtidig må man kjøpe og installere et minnekort ettersom enhetens lagringskapasitet er svært begrenset.

Nokia 2660 har også et kamera på 0,3-MP. og man kan både filme og ta bilder med enheten. Kvaliteten er samtidig i det nedre sjiktet. Stort sett nokså forferdelig. Det er litt synd, fordi mange liker å knipse bilder på tur, men da må man fortsatt dra frem smarttelefonen for å kunne få brukbare bilder.

Men igjen, det kan være enda en forstyrrelse som gjør at man fokuserer hakket mer på teknologien, og ikke på omgivelsene. Så her er det litt smak og behag.

Utover det har Nokia 2660 en lommelykt og FM-spiller. Og det er omtrent det som er verdt å nevne av funksjoner. Man har noen programmer som kalkulator, kalender, alarm, klokke og taleopptaker, men det er stort sett det.

Av design får man Nokia 2660 i blå, sort og rosa. Her er det naturligvis fysiske knapper og ikke skjermberøring – som i praksis går noe saktere enn navigering på en smarttelefon.

En egen knappekombinasjon styrer menyer, og så har man knapper for å ringe og legge på samtaler. Alle ord skrives ved å trykke flere ganger på samme tast for å få frem riktig bokstav. Det er den klassiske måten å skrive på som trener fingre til å gå løpsk på tastaturet.

Enheten er noe enkel i utforming. Den stilige flippingen er kul, og ellers har man to knapper på sidene for å styre volum, pluss en knapp som kan holdes inne for å foreta nødsamtaler til kontakter. Med sistnevnte kan man enkelt få tak i mor eller far for eksempel.

Og bare så det er nevnt, samtalekvaliteten er god. Dette gjelder både når man lytter til den andre som prater, og mikrofonen som plukker opp egen stemme.

Nokia 2660 virker noe skjør med tanke på byggkvalitet. Topp og bunn har litt slingringsmonn, og ellers er det stor opplevelse av plast. Denne dingsen er heller ikke bygget for vær og vind, så for de som er mye på farten eller utendørs, så er det ikke sikkert at denne vil overleve elementene.

Samtidig er de klassiske Nokia-telefonene kjent for å tåle en del allikevel. Og ettersom det er mindre avansert materiale med tanke på innmat, holder denne enheten kanskje ut noen utfordringer i ny og ne.

Ellers kan man forvente solid batteritid. Tross alt, så kjører ikke enheten avanserte apper og spill. Så her får man lang batteritid og pauser mellom behov for lading. Det er også enkelt å bytte ut batteriet ved strømtap. Her er det bare å dra ut nedre deksel hvor man finner en skuff til SIM-kort, samt minnekort og rom for batteri.

Dessverre lader enheten via Micro-USB og ikke USB-C som er mer moderne og brukervennlig.

Man må heller ikke opprette noen form for konto når man åpner mobiltelefonen for første gang. Tvert imot baserer hele sulamitten seg på SIM-kortet. Fordelen er at det er mindre Google og Apple, ulempen er at man heller ikke får satt opp foreldreadministrerte barnebrukere for de som ønsker det.

Det betyr at man ikke kan sette tidsgrenser, administrere barnas kontakter og heller ikke spore opp mobiltelefonen på et kart dersom denne går tapt.

Til en viss grad kan man inne i innstillinger blokkere oppgitte telefonnummer, men ikke noe veldig avansert dessverre. Derfor bør man påse at det er en rekke sperrer på plass på barnets mobilabonnement, dersom det er mulig. For eksempel for spesialnumre, kostnadskontroll og så videre.

Enheten har heller ikke wifi, men har mulighet for mobildata.

Nokia 2660 er en superb «dumtelefon». Med mangel på funksjoner kan denne enheten være med på å redusere uønsket skjermtid. Utenfor de forhåndsinstallerte spillene er det lite annet av glede mobiltelefonen kan by på.

Kameraet er nokså elendig, og dermed blir mobiltelefonen noe som gjør det enklere å legge bort Snapchat, Tiktok og diverse mobilspill.

Man kunne ha ønsket mer intern lagring for musikk og bilder, i tillegg til materiale som hadde tålt noe vann og annen bruk. I stedet er det litt mye plastikk-følelse her og noe slingringsmonn i ledd. For å bote på det er prisen lav og bare en miniporsjon av det dyrere smarttelefoner koster.

Den store ulempen er så klart for unge som er på farten og er avhengig av mobiltelefonen sin til å vise billett på offentlig transport, kinobilletter, mobilbank og så videre. Da kommer slike dumtelefoner til kort. En annen ulempe at man må ha enda et SIM-kort dersom man også eier en smarttelefon i tillegg og vil bytte mellom disse to. Noen mobiloperatører tilbyr såkalt tvilling-SIM slik at innkommende meldinger og samtaler går til begge telefoner. Da gjør det ikke noe om man lar den ene ligge igjen hjemme.

Ute etter noe som er mer robust? Sjekk også ut Nokia XR21 som kanskje er en av de mest hardføre smarttelefonene som finnes.

Egnethet

Nokia 2660 er enkel å sette opp enten det er for voksne eller for barn. Det mest kompliserte man må gjøre er å sette inn SIM-kort og batteri, som krever at man fysisk åpner mobiltelefonens luke i underkant.

Utover det må man ikke sette opp noen form for brukerkonto eller innstillinger.

Menyene er relativt enkle å navigere med store symboler og store knapper å trykke på. Men det kan være noe uvant for yngre barnehender som er mest vant med navigering på berøringsskjerm.

Alle foto: bilder tatt av redaksjonen, bildet i toppen av artikkelen er fra HMD Global.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser