Orboot – interaktiv globus med dinosaurer

Tilbehør til nettbrett. Utviklerne har satt målgruppen til barn mellom 4 og 10 år.

ANMELDELSE: Denne interaktive globusen er enhver dinosaurelskers drøm. Sikt og pek med kameraet til nettbrett og mobil, og se fantastiske, forhistoriske skapninger komme til live. Appen har norsk tekst og tale.

«Dinosaurer» er et tema som mange barn og unge er naturlig opptatt av. Og hvorfor ikke, disse forhistoriske skapningene var jo imponerende både i størrelse og fasong. Fra den skumle og kjøttetende tyrannosaurus til den fredelige, men massive brachiosaurus – det finnes en hel verden med spennende firbeinte å ta av.

Akkurat dette interessefeltet vet Shifu å utnytte med konseptet Orboot. Enkelt forklart får man her en interaktiv globus som fungerer i takt med mobiltelefon og nettbrett. Globusen er som enhver annen globus, men med et forhistorisk kart der landområdene så nokså forskjellig ut fra i dag.

I tillegg kan man se bilder av ulike typer dinosaurer og hvor de bodde. Ved å sikte og peke med mobilens kamera kan man se globusen og datagrafikk lagt oppå det igjen. Dette kalles AR-teknologi og er med på å kombinere fysiske og digitale leker.

Orboot – interaktiv globus med dinosaurer

Kategori: Tilbehør til nettbrett.
Utvikler: Shifu

Orboot Dinos har flere spennende elementer. I fri utforsking kan man oppdage dinosaurer på egenhånd for så å lære mer om dem. De ulike stedene på globen er markert med en stjerne. Når man peker med mobilkameraet på disse stjernene, dukker det opp en liten gjeng med dinosaurer.

Deretter kan man trykke seg inn på hver enkelt for å lære mer om dem.

Man får se en animert modell av hver enkelt skapning. I tillegg kan man lese fakta om vekt, høyde og lengde. Det går også an å mate dinosaurene med riktig type mat enten det er plante- eller kjøttbasert.

Oppgavene er interaktive der barna trekker en pil for å måle høyde og lengde i tillegg til å dra ulike matvarer inn mot dyret.

Det er utrolig artig å utforske globusen i egen fred og ro. En hel verden med dinosaurer bare venter på å bli oppdaget. Ved å kombinere fysisk og digital teknologi, er opplevelsen desto mer engasjerende.

Barna kan snurre på globusen, bevege seg nærmere eller lengre unna og studere detaljene fra nært hold.

Øynene får dessuten noe å hvile fra enn å bare se på skjermen hele tiden. Å blande fysisk og digital lek gir et slags naturlig avbrekk fra skjermen. I tillegg, å ha en fysisk globus kan også hjelpe barna med å faktisk huske hvor på kloden dinosaurene levde.

Det finnes mer enn femti skapninger å oppdage og mer enn 400 utrolige fakta om dinosaurer og verden for ca. 60 millioner år siden.

En annen del av konseptet plasserer dinosaurene på stuegulvet. Ikke fysisk riktignok, men ved hjelp av AR-teknologi kan barna se de fysiske omgivelsene (stuegulvet) og digitale animasjoner lagt oppå det igjen.

Så da kan barna saumfare listen med dinosaurer og plassere disse ut på stuegulvet digitalt.

Her er det mulig å bevege seg nærmer eller lengre unna og se dinosaurene fra forskjellige perspektiver. Barna kan også få de til å bevege seg rundt i rommet, måle høyden deres og gi dem mat. Det er en aldri så liten stilig opplevelse i seg selv.

En neste del av konseptet sender barna ut på «skattejakt» for å finne spesifikke dinosaurer på kartet.

I tillegg er det en egen historiedel hvor barna skal løse forskjellige oppgaver. For eksempel ved en utstilling av en tyrannosaurus på et museum. Her mister man tannen og må dra tilbake i tid for å finne en ny.

Dette er historier som blandes med interaktive oppgaver som barna skal løse. I tillegg til at de lærer en rekke fakta underveis.

Orboot Dinos er enhver dinosaurelskers drøm. Utviklerne har laget et helsolid produkt både med tanke på den fysiske globusen som er kjekk i seg selv, men også programvaren, altså appene som er pakket fullt av spennende innhold.

Her kan barna utforske og lære mer om fantastiske skapninger som levde for millioner av år siden.

De kan lese spennende fakta og se dyrene i aksjon. I tillegg kan barna lære geografi og få oversikt over hvor på kloden dinosaurene faktisk bodde. Ikke minst fordrer appen at barna trener på ferdigheter innen regning, lesing, kartforståelse og logisk problemløsing.

Dette er rett og slett et knallprodukt som egner seg like godt i klasserom som på barnerom. Ikke minst er dette et godt eksempel på positiv skjermtid som byr på både læring og underholdning.

Egnethet

Shifu Orboot er enkelt å komme i gang med. Her er det bare å laste ned appen og åpne forpakningen til globusen, så er man i gang. En voksen bør allikevel ta den første innkjøringen med å sette opp en profil til barnet, velge språk i appen og så videre. Etter det er man i gang!

Utviklerne har satt målgruppen til barn mellom 4 og 10 år. Man kan velge norsk tekst og tale – og teksten er tilpasset for barn.

Ellers ser utstyret ut til å kunne tåle en del. Ikke nødvendigvis til å bli kastet veggimellom, men til normal bruk. Det er ingen kjøpemuligheter eller reklame i appen da denne lastes ned gratis og fungerer i takt med det fysiske utstyret som man kjøper utenom.

Merk at Orboot behøver ingen ledning eller batteri for å fungere.

Alle foto: Shifu

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser