Orboot – interaktiv globus med jorden

Tilbehør til nettbrett. Utviklerne har satt målgruppen til barn mellom 4 og 10 år.

ANMELDELSE: En herlig globus blir interaktiv og spennende takket være AR-teknologi. Sikt og pek med kameraet til et nettbrett eller mobil, og lær mer om forskjellige steder på jorda.

Generasjonen før som ikke hadde kartapplikasjoner og satelittfoto på mobilen, vokste muligens opp med en globus i hjemmet. Den var nesten fast inventar både på barnerom og i skolens klasserom. Shifu ønsker å slå trenden tilbake igjen, men med en ny vri.

I den sammenheng ønsker de å spille på det beste som den fysiske sfæren byr på, samt muligheten og potensialet som finnes med det digitale. Her får man en globus som man kan scanne med mobiltelefon og nettbrett for å lære interessante fakta.

Orboot – interaktiv globus med jorden

Format: Tilbehør til nettbrett.
Utvikler: Shifu

Med i pakken følger det med en flott globus. Her ser man kontinenter og land, men også små bilder av monumenter, dyr og andre kjennetegn for de ulike stedene på verdenskartet.

I tillegg følger det med et lite pass, et stempel og en bok med klistremerker. På det vis kan barna late som om de reiser til forskjellige land. I passet følger det med flybilletter og ruter der man kan klistre på ulike lands flagg, samt stemple for steder man har besøkt.

Det er en koselig liten pakke der man nokså bokstavelig talt, får en hel verden å utforske.

Man laster så ned en app til mobil og nettbrett. Denne er gratis og det er verdt å vær obs på at alt av tekst og tale er på engelsk. I tillegg til fakta formidles det også små historier. Disse er allikevel pedagogisk tilrettelagt med korte setninger, enklere ord og ord som lyser opp når stemmen leser dem.

Måten konseptet fungerer på er ved at man åpner appen og skanner ulike punkt (stjerner) på globusen.

På skjermen ser man globusen som står på bordet foran en, samt digitale elementer lagt oppå dette igjen. Dette kalles AR-teknologi ved at skjermen viser både det kameraet peker på, samt animasjoner og digital grafikk.

I tillegg kan man bytte mellom ulike kategorier som man ønsker å utforske. For eksempel så kan man velge å få opp dyreliv, nasjonalretter, monumenter og kart for eksempel.

Det er utrolig fascinerende å se forskjellige animasjoner dukke opp på skjermen. Og mye av gleden med konseptet er rett å slett å utforske kloden og se hva slags forskjellige saker og ting som dukker opp.

Klart, man kunne jo ha gjort mye av dette i et rent digitalt format. Hva trenger man egentlig globusen til? Men det er kombinasjonen av fysisk og digital lek som gjør dette så spennende. I tillegg får barna et konkret forhold til nøyaktig hvor saker og ting befinner seg.

Et annet moment er at barna også beveger seg fysisk. De kan gå nærmere eller lengre unna globusen, reise seg opp og bevege seg rundt – samt andre momenter som gjør at det blir noe bevegelse for å utforske teknologien.

Sist, men ikke minst, kan barna trykke på de mange elementene for å lære mer om dem. For eksempel en matrett som man kan se nærmere på og snurre rundt for å utforske denne fra forskjellige perspektiver. I tillegg kan man lese mer og monumenter, dyr, matretter og land og få teksten opplest på engelsk.

I tillegg til den frie utforskingen – som er utrolig spennende og lærerik i seg selv – kan barna også gå løs på en rekke spill og oppgaver.

Det finnes for eksempel quizer der barna kan anvende og vise det de har lest og lært. Et annet modus sender barna ut på skattejakt der de skal lokalisere bildet av en matrett, et monument eller en annen gjenstand og finne dette på globusen.

Natur og bærekraft står også på menyen når barna lærer om økosystemet. Ulike steder er negativt påvirket av klima og menneskelig industri. Barna skal så finne ut hva som må til for å gjenopprette balansen.

Orboot AR er et spennende konsept. Her kombineres fysisk lek med digital læring. En flott globus blir gjort levende og mer spennende takket være teknologi. Her gjelder det å bruke nettbrett og mobil som kikkert på leting etter nye og spennende eventyr.

Presentasjonen er også god og gjennomtenkt. I det ene øyeblikket leser man interessante fakta om land og monumenter, for så å utforske dyrelivet nærmere.

Visste du at bobotie er en krydret rett fra Sør-Afrika eller at en sel kan bli 1.58 meter lang som tilsvarer størrelsen på et kjøleskap? Klart man kan bruke leksikon og kartapplikasjoner på mobiltelefoner – men med Orboot er informasjonen tilpasset og mer tilgjengelig for barn.

Det er dessuten mye og variert informasjon og en hel verden å oppdage. Med globusen for hånden er det også mer tilgjengelig for barna å lokalisere akkurat hvor de forskjellige landene, dyrene og kulturene befinner seg.

Alt i alt er Shifu Orboot noe vi absolutt anbefaler. Her får barn og unge muligheten til å bryne seg på positiv skjermtid. Her er det lek og læring om hverandre.

Utvikleren viser også teknologiens mange muligheter og at man her kan kombinere digital lek med de fysiske omgivelsene. Globusen passer dermed utmerket like godt i klasserom som på barnerommet.

Flere kan også gå sammen og utforske den flotte kloden vår i partnerskap. I og med at globusen er en fysisk gjenstand, kan flere sitte rundt den og dele samme nettbrett. Alt i alt kan barna lære mer om geografi, dyreliv, kultur og fakta om forskjellige steder på kloden.

Egnethet

Shifu Orboot er enkelt å komme i gang med. Her er det bare å laste ned appen og åpne forpakningen til globusen, så er man i gang. En voksen bør allikevel ta den første innkjøringen med å sette opp en profil til barnet, velge språk i appen og så videre. Etter det er man i gang!

Utviklerne har satt målgruppen til barn mellom 4 og 10 år. All tekst er på norsk.

Utover det er vanskelighetsgraden lav og barna får en opplæring i starten om hvordan globusen fungerer. Når det er oppgaver som skal løses, får barna også hint underveis dersom de ikke kommer seg videre i prosessen.

Ellers ser utstyret ut til å kunne tåle en del. Ikke nødvendigvis til å bli kastet veggimellom, men til normal bruk. Det er ingen kjøpemuligheter eller reklame i appen da denne lastes ned gratis og fungerer i takt med det fysiske utstyret som man kjøper utenom.

Man behøver heller ikke å bekymre seg for lading og lignende av globusen. Det er ikke noe batteri, ledning eller behov for montering å forholde seg til.

Alle foto: Shifu

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser