Osmo Genius Kit for iPad

Tilbehør til nettbrett. Utviklerne har satt målgruppen fra fem år.

ANMELDELSE: Gjør iPaden om til et fysisk læringsverktøy. Med dette tilbehøret fra Osmo kan barna jobbe med fem spennende og pedagogiske spill.

Det finnes et hav av spennende og lærerike apper. Med en kombinasjon av lyd, bilde og interaktivitet – kan slik teknologi by på glede og læring på en annen måte enn den tradisjonelle læreboka kan.

Samtidig, vil noen påpeke at barn og unge lærer best ved å være taktile. Altså ved å ta og kjenne på ting. Det kan for eksempel være enklere for små barn å telle med en kuleramme og fingrene kontra det å telle i hodet.

Men hva om det finnes noe som kan kombinere det beste fra to verdener? Både det digitale og det fysiske? Vel, her har du Osmo-serien.

Osmo Genius Kit for iPad

Kategori: Tilbehør til nettbrett
Utvikler: Osmo

Osmo er kjent for å lage en hel rekke med spill og lærerike programmer for barn og unge. Konseptet er enkelt. Man laster ned en app, og så kobler man til et lite tilleggsutstyr til iPaden. Bevegelsene man gjør med fysiske brikker leses av kameraet på iPaden.

På den måten kan man kombinere fysiske gjøremål med digitale. Og det som skjer med lekebrikker påvirker det som skjer på skjermen.

Med i pakken til Osmo Genius Kit får man en «reflektor» som plasseres foran kameraet. Enklere forklart; et speil som gjør at kameraet kan lese brikkene som er på bordet foran iPaden. Simpelt, men samtidig genialt.

Det følger med fem pedagogiske spill i appen som alle har tilhørende brikker. Her kan barna tegne, regne, jobbe med ord, løse tangram-puslespill og andre problemstillinger.

I numbers kan barna lage tall, addere, subtrahere og multiplisere med tallbrikker. På skjermen ser barna digitale og fargerike læringsspill. Oppgaven er å fange fisk. Disse fiskene befinner seg under bobler med regnestykker. Her kan barna navigere en fiskebåt og oppdage stadig nye arter. Man kan også justere vanskelighetsgrad og type oppgaver som barna skal få bryne seg på.

Tangram er et puslespill der man kan sette sammen brikker som har ulike farger og fasonger. Her skal barna forsøke å matche det de ser på skjermen med puslespillbrikker. Det kan være et dyr eller en gjenstand for eksempel. Ipaden klarer med kameraet å gjenkjenne det man lager med de fysiske brikkene.

I Newton skal man leke med fysikkens lover. Målet er å føre fallende baller inn i mottakere (sirkler). Her kan man bruke fysiske ting for å lage renner til ballene, for eksempel blyanter, nøkler og leker slik at ballene rettledes dit de skal. Man kan også tegne hindere på ark som fører ballene dit de skal. Det er nesten magisk hvordan iPaden klarer å plukke opp det som skjer fysisk og fører dette inn på skjermen.

Words lærer barn staving og engelske ord. Her blir de gitt noen hint og skal gjette skjulte ord som er på skjermen. Minner litt om hangman. Barna kan dra fysiske brikker med små og store bokstaver for å stave ordene. Man kan også justere vanskelighetsgrad og type staving/ord barna skal møte på.

Sist, men ikke minst, i Masterpiece kan barna tegne av all hjertens lyst. Her kan man velge ferdige motiver som barna skal herme etter. Det kan være frukt og dyr for eksempel, eller tegninger som barna selv søker etter på nett.

På skjermen ser barna konturer av det de skal tegne etter – litt sånn som når man legger et ark over et  bilde og tegner over.

Det første man merker når man åpner forpakningen er at dette er ganske omhyggelig laget. Det følger med en base som er til for å holde selve iPaden stabilt på et underlag. En liten rød kloss kalles i denne sammenheng for reflektor og dreier seg om et speil som gjør at iPadens kamera kan se det som er på bordet.

Reflektoren har et hendig lite magnetfeste som gjør at denne henger fast i basen når denne ikke er i bruk. Et kjekt lite tilvalg som gjør at denne ikke forsvinner så fort.

Ellers er det tre esker med spillbrikker. Her er det bokstaver, tangram-puslespillbiter og tall. De to øvrige spillene som følger med i konseptet krever ikke annet av utstyr enn det man har fra før i hjemmet.

Man laster så ned appen Osmo World – som er en portal for alle appene i serien. Dette er hendig, samtidig som man fortsatt må inn i App Store og laste ned en og en app for hvert enkelt program, altså fem forskjellige apper for dette settet. Det finnes også en egen foreldreapp som gjør det mulig for foreldre å følge med på barnets fremgang.

Ellers er det svært enkelt å sette opp dette tilleggsutstyret fra Osmo. Det er raskt og smertefritt å plassere iPaden i dockingen. Krever ingen lading. Deretter er det bare å legge reflektoren over kameraet. Alt passer fint og byggkvaliteten på både base, kamerareflektor og brikker virker god.

En forelder må logge inn og kan deretter opprette flere profiler på vegne av barna sine. På den måten kan hvert enkelt barn i husholdningen ha sin egen avatar, kallenavn og spillprogresjon.

I hovedmenyen i et romskip kan man veksle mellom de forskjellige spillene som man har installert. Det er mulig å huke av på en liten funksjon som gjør at kun kjøpte Osmo-pakker dukker opp. På den måten blir kanskje ikke barna like fristet til å be om å få kjøpe flere spill i serien.

Kvaliteten på spillene er god. Her er det lekre animasjoner, lyd, og fargerike verdener. Både digitalt og fysisk tar altså Osmo seg svært godt ut.

I det ene øyeblikket løser barna regnestykker og adderer ved å sette sammen tallbrikker. Responsen på skjermen er god og nøyaktig. Det går overraskende smertefritt for programvaren å gjenkjenne tallene man legger ut på bordet.

Deretter kan barna stave og sette sammen engelske ord – en perfekt løsning for å øke ordforråd.

Å herme etter tegninger kan gjøre barna flinkere til å lage egne tegninger. Samtidig er dette noe av det mer knotete fordi man ser blyanten og motivet på skjermen og ikke foran seg der man faktisk beveger blyanten.

Så det blir litt mismatch, men samtidig er dette noe som kan bli lettere jo mer man øver.

Ellers er det spennende å sette sammen tangram-puslespill. Enkle brikker kan etterligne dyr og andre gjenstander som man ser på skjermen. Her må barna eksperimentere og finne ut hvilke brikker som passer.

Og sist, men ikke minst, er det spennende å jobbe med fysiske lover i Newton. Fallende kuler som spretter både hit og dit skal treffe spesielle sirkler. Her kan man tegne hindere på et ark eller plassere nøkler og blyanter og se hvordan kulene på skjermen reagerer på fysiske gjenstander som er plassert på bordet foran dem.

Alt i alt er Osmo Genius Kit et spennende konsept som kombinerer fysiske og digitale leker. Med det kan læringen bli både mer konkret og engasjerende enn om man bare har skjermen eller de fysiske brikkene hver for seg.

Egnethet

Osmo Genius Kit for iPad er enkelt å komme i gang med. Her er det bare å laste ned appen og åpne forpakningen så er man i gang. En voksen må allikevel sette opp en profil for seg selv og for barnet (krever forelders e-postadresse).

Utviklerne har satt målgruppen til barn fra fem år. Man kan justere vanskelighetsgraden på noen av spillene. Språket er per nå hovedsakelig på engelsk. Noen av appene har norske instruksjoner, men ikke alle. Det krever derfor at barna enten kan noe engelsk selv, eller at en voksen hjelper til med å forklare instruksjoner for barnet.

Ellers ser brikkene og tilleggsutstyr ut til å kunne tåle en del. Ikke nødvendigvis til å bli kastet veggimellom, men til normal bruk. Det er ingen kjøpemuligheter eller reklame i appen da denne lastes ned gratis og fungerer i takt med de fysiske utstyret som man kjøper utenom.

Alle foto: Osmo

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser