QPAD QH-92

Hodetelefoner/gaming-headsett.

Headsett til spillkonsoll og PC byr på god lyd og avtakbar mikrofon. Med QH-92 kan barna chatte i spill og få spillyden rett på øret. Les vår vurdering før kjøp.

Qpad startet opprinnelig i Stockholm med Christer Kornback som selv var en hardbarka gamer. Han begynte å produsere musematter ment til å gi en ekstra fordel på spillfronten. Nå er Qpad eid av Darfon Electronics som fortsatt fokuserer på gaming-utstyr som tastatur, headsett og PC-mus.

Deres headsett, QH-92, byr på stereolyd, avtakbar mikrofon og en liten «fjernkontroll (med ledning)» for å styre volum eller dempe mikrofon. I tillegg til at denne er kompatibel både med PC og ulike spillkonsoller.

Dette høres godt ut på papiret, men hvor solid og brukbart er QH-92 egentlig?

QPAD QH-92

Kategori: Hodetelefoner
Utvikler: Qpad

Et godt headsett bør ha solid byggekvalitet, god lyd, velfungerende mikrofon og et design som gjør at disse kan brukes over tid og i flere spilløkter.

Det er positivt at QH-92 har en avtakbar mikrofon.

For det første blir enheten lettere å ta med på reise. I tillegg er det greit å slippe på ha mikrofonen «dinglende» om man bare skal ha lyd og ikke chat, for eksempel når barna ser på film, lytter til musikk eller spiller spill som ikke er online.

QH-92 er tilkoblet med ledning og via vanlige 3.5 mm kontakter. Det kan være et aber i dagens forventning til teknologi der mye av lyd kan sendes trådløst. En fordel er at barna slipper å tenke på batteritid, og ikke minst, så påvirker nok dette også innkjøpsprisen på enheten.

Ledningen fra headsettet forgrener seg i to kontakter. En for mikrofon- og en for lydutgang. Det følger også med en hendig adapter dersom dette skal inn i en spillkonsoll og ikke en PC som kun har en port.

Når det gjelder byggkvalitet virker selve headsettet godt. En solid metallramme holder øreputene sammen og en justerbar bøyle gjør det mulig å tilpasse sitteformen til hodet. Det er også noe plast her og der utover det.

Ledningene og selve pluggene på disse virker noe ømfintlige.

Det samme må sies om kvaliteten på plastikken til fjernkontrollen. Denne bøyer seg lett og ser ut til å holde dårlig sammen. Dette er uheldig med tanke på at det er fort gjort at fjernkontrollen havner i bakken ved uhell.

Det er lite sannsynlig at denne vil tåle slik behandling, eller rett og slett vanlig bruk over tid. Samtidig lover produsenten to års garanti, men om dette dekker uhell med fjernkontrollen er vanskelig å si på forhånd.

I tillegg så er det et minus at fjernkontrollen mangler et hendig feste for å klype denne fast på en lomme, genser og lignende. I stedet blir fjernkontrollen bare slengende og ender fort opp med å dette i gulvet.

Men det skal uansett sies at det er hendig med en fjernkontroll for å styre volum og dempe mikrofon. Da slipper man å måtte gå innom menyer og avbryte spillingen. Headsettet kan også brukes uten tilkobling til fjernkontrollen.

Øreputene ellers er av skinn. Disse er behagelige og sitter godt. De isolerer også noe av lyden og fungerer overraskende godt til det. Rent generelt er QH-92 behagelige å ha på seg, også over tid. De virker lette av vekt og sitter godt når de justeres.

Når det gjelder lydkvalitet fungerer QH-92 utmerket. Denne skal være en «allrounder» og skal gi god lyd innen musikk, spill og film. En låt som Rescue Me av One Republic høres godt ut med klar vokal og fyldig bass.

Samtidig er det noe skurring på høyt volum. Men dette er ikke noen stor utfordring så lenge man holder seg på mellom til passe høyt nivå. Mikrofonopptaket til headsettet er også upåklagelig og stemmeopptak overføres med klar tale.

Lyden i spill er også god. Man kan høre retningen til fienden i et onlinespill, selv om nøyaktigheten ikke er like god som om man har 7.1 surroundteknologi for eksempel. Det er ikke sikkert at dette vil være et stort savn for alle, men kanskje for de som synes at denne funksjonen hadde vært et pluss.

Så, for å oppsummere, hvor brukbart er QH-92?

Headsettet har god lyd med fyldig bass, så lenge man ikke spiller på altfor høyt volum. Mikrofonen fungerer også godt til lydopptak og vil være mer enn nok til ordinær spillchat. Ellers er det et pluss at headsettet er kompatibelt med både spillkonsoller og PC.

Fjernkontrollen burde ha vært av bedre byggekvalitet, og noen vil kanskje savne trådløs tilkobling. Men for andre holder dette mer enn lenge. QH-92 har et stilig design og er lett å forstå som et godt spilltilbehør til barn og unge.

Innkjøpsprisen er heller ikke så ille og ligger på rundt 800 kr. Og det er helt topp at utviklerne har inkludert alle nødvendige kabler og overganger for å bruke dette headsettet.

Egnethet

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke dette headsettet, men med tanke på pris og bruksformål kan det lønne seg å se an barnets alder før kjøp.

Det kan fort bli slitasjeskader på et headsett med mindre man passer godt på dem, så for veldig små barn kan det holde med et rimeligere alternativ.

Men for barn og unge som er opptatt av bedre lyd og funksjoner, kan dette være noe å gå for og som ikke er av de dyreste på markedet heller.

Som alltid bør foreldre være obs på hva som skjer i barnas spillverden. Det kan oppstå kommunikasjon i onlinespill som kan være utfordrende for barn. I tillegg er et headsett med på å «lukke» barnas spillverden for foreldrene. Med vanlige høyttalere er det enklere for foreldre å plukke lyd fra spillchat og i spillet.

Det er en balanse her mellom barns rett til privatliv og foreldres ønske om å trygge barna og følge med på det som skjer i spillene.

Reklamefilm: