Shifu Plugo Letters

Tilbehør til nettbrett. Utviklerne har satt målgruppen til barn mellom 4 og 10 år.

ANMELDELSE: Lær nye ord, grammatikk og lær å stave på engelsk. Plugo-serien kombinerer læring ved hjelp av skjerm-aktiviteter og fysiske gjenstander.

Nettbrett og mobiltelefoner byr på en hel verden med kreative og lærerike apper. Men all verdens grafikk, farger og lydeffekter kommer til kort når det gjelder fysisk interaksjon.

Man kan ikke ta på dyrefigurene eller klossene i et digitalt læringsspill. Det går ikke an å verken forflytte regnestykker eller bokstaver når man skal løse oppgaver.

Akkurat det «tomrommet» ønsker Shifu å gjøre noe med ved å kombinere skjermaktiviteter med fysiske gjenstander. For det finnes læringsteorier om at konkreter hjelper med læringen.

Shifu Plugo Letters

Kategori: Tilbehør til nettbrett
Utvikler: Shifu

Shifu Plugo Letters tar for seg det engelske alfabetet, ord, staving og lesing. Så dette er definitivt programpakken for barn og unge som skal bli mer drevne på engelsk.

Man laster ned en gratis app som er laget av utvikleren. Denne fungerer i takt med et fysisk konsept som må kjøpes separat. Både app og de fysiske gjenstandene jobber i takt med hverandre.

Programvaren til Shifu bruker nemlig et nettbrett og dets kamera for å lese de fysiske klossene som følger med i pakken. Og siden det her dreier seg om bokstaver, kan appen dermed gjenkjenne ordene man lager med bokstavene.

Målgruppen til utviklerne er barn mellom fire og ti år. Akkurat denne pakken passer kanskje best for barn som allerede kan lese litt på norsk. Så slipper de å lære både det norske og det engelske alfabetet samtidig med tilhørende ord.

Selve presentasjonen er solid. Grafikken i spillene er fantastisk med flotte animasjoner, dyr, fortellerstemmer og mer. Hele oppsettet ser lekkert ut og er pedagogisk anlagt. For eksempel ved at bokstaver uttales både med bokstavlyd og navnet på bokstaven. I tillegg leser en stemme hele ordet når det er stavet ferdig.

Det hjelper også at ordene som man skal stave er knyttet til bilder eller handlinger som spillfiguren gjør. På den måten kobles ordet visuelt med et bilde, til det skrevne og til lyden av ordet og måten det uttales på.

Man kan velge flere forskjellige spill som er historiebaserte. Hjelp en dinosaurfigur ved å stave ord langs veien han går. Et neste spill lar deg stave dyrenavn og lære mer om dem, ellers så kan man hjelpe en ugle med detektivvirksomhet eller løse kryssord.

I et annet spill skal man hjelpe en huleboer med å tegne og et annet spill dreier seg om å stokke om på bokstaver og bilder slik at det blir riktig ord.

Det er rett og slett mye spennende og variert å gjøre i dette bokstavspillet. Og her er det kvalitet i alle ledd både med tanke på det grafiske og det pedagogiske.

Siden det er variasjon i type oppgaver så går det også lengre før barna blir lei av spillene. Ja, dette er et læringsspill i bunn og grunn og ikke underholdning. Men allikevel, dette er godt laget.

I tillegg til at barn lærer bokstavene og hvordan de uttales på engelsk, samt staving og øker ordforrådet sitt, er det også grammatikk på menyen.

For eksempel så er kryssordspillet basert på grammatiske kategorier med substantiv, verb, preposisjoner og mer. Alt dette er pensum i engelskfaget i grunnskolen og dermed er dette ypperlig å lære for barn som skal forbedre engelskferdighetene sine.

Appen tilpasser vanskelighetsgraden etter barnets alder, men man kan tenke seg at denne er mer rettet mot engelskspråklige barn. Derfor kan det være lurt å justere på noen elementer.

Det er ikke mange justeringer man kan gjøre her, men man kan slå av eller på uttale av bokstavlydene, at bokstaver i ordene som skal staves er synlige eller skjult, og av eller på med store og små bokstaver.

Shifu Plugo Letters er et fantastisk redskap for barn og unge som skal øke engelskferdighetene sine. Konseptet er enkelt å sette opp og for å komme i gang med. Alt man må gjøre er å laste ned appen og så følge instruksjonene i veiledningen.

Det er ingen batterier som skal settes i eller kalibrering utover det. Her er alt samlet på ett og samme sted og fungerer i det øyeblikket man tar underverket ut av boksen.

Med Shifu sitt konsept kan man kombinere interaktivitet med fysiske gjenstander og skjerm. Rett og slett det beste fra to verdener og som sammen kan gi barnet bedre læringsforutsetninger. Ikke minst er dette et ypperlig alternativ som kan gi barna positiv skjermtid.

Ellers vil Shifu Plugo Letters by på et pensum som passer i takt med det barn og unge skal lære i engelskfaget i grunnskolen. Her kan de øke ordforråd, lære å stave ord, grammatikk og mye mer.

Alt dette er pakket inn i et motiverende miljø med fantastisk grafikk, varierte spilloppgaver og et program som heier på det du får til, fremfor å telle feilene du gjør underveis.

Egnethet

Shifu Plugo Letters er enkelt å komme i gang med. Her er det bare å laste ned appen og åpne forpakningen til «klossene», så er man i gang. En voksen bør allikevel ta den første innkjøringen med å sette opp en profil til barnet, velge språk i appen og så videre. Etter det er man i gang!

Utviklerne har satt målgruppen til barn mellom 4 og 10 år. Man kan bytte på språk mellom engelsk og norsk i appen, men akkurat denne spillpakken er beregnet for å lære engelske ord og uttrykk. Alfabetet som følger med går fra A – Z.

Ellers virker brikker og tilleggsutstyr til å kunne tåle en del. Ikke nødvendigvis til å bli kastet veggimellom, men til normal bruk. Det er ingen kjøpemuligheter eller reklame i appen da denne lastes ned gratis og fungerer i takt med de fysiske utstyret som man kjøper utenom.

Alle foto: Shifu

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser