Shifu Plugo Tunes

Tilbehør til nettbrett. Utviklerne har satt målgruppen til barn mellom 4 og 10 år.

ANMELDELSE: Lær å spille piano via en interaktiv app og et fysisk minikeyboard. Plugo Tunes inneholder 50 sanger og kan lære barn noter, rytme og ferdigheter som er overførbare til vanlig piano.

Utviklerne har informert oss om at appen skal få norsk tekst, men dette er ennå ikke lansert.

Å spille keyboard med virtuelle tangenter på et nettbrett er nesten ikke til å sammenligne med den ekte opplevelsen. For å lære akkorder og grep er det langt bedre å fysisk trykke ned tangenter. Samtidig, har skjermen andre fordeler igjen, som interaktive leksjoner og læringsmuligheter.

Shifu forsøker med Plugo Tunes å skape en aldri så liten hybrid mellom disse to løsningene. Med i pakken får man et fysisk minipiano hvor alle trykk og tangenter leses av appen gjennom kameraet på nettbrettet.

Shifu Plugo Tunes

Kategori: Tilbehør til nettbrett.
Utvikler: Shifu

Man kan kjøpe flere pakker i Plugo-serien. Det er en variant for å jobbe med regneferdigheter (count), en for å jobbe med geometri og konstruksjoner (link), ord og bokstaver på engelsk (letters) og piano (tunes).

Man kan kjøpe disse pakkene separat eller i en samlepakke hvor alle de tre førstnevnte følger med.

Det følger med et brett der man kan plassere nettbrettet i en slags holder. Her må man belage seg på å fjerne etui og beskyttelse for å få denne til å passe. Dette blir arbeidsbenken for alt av oppgaver som skal løses.

Å sette «maskineriet» opp går veldig raskt. Alle instruksjoner ligger inne i appen og det er ingen tungvinn kalibrering eller knoting utover det. Plugo settes opp og virker på få minutter og krever ingen form for batterier eller lading.

Minipianoet som følger med er langt fra et fullverdig piano. Her er det bare et sett med noterekker så det er neppe her morgendagens mesterverk blir komponert. Derfor er det viktig å påpeke at Plugo Tunes er ment for nybegynnere og passer utmerket til nettopp denne målgruppen.

Tangentene er dessuten merket med notenavn, noe som gjør det enklere å lære og huske notene.

På toppen av det lille pianoet kan man også plassere tre forskjellige figurer. Disse setter i gang andre instrumenter som trommer og strengeinstrumenter for eksempel. Ved å forsiktig vri på disse figurene kan man endre på bakgrunnsmusikken.

Det er nesten magisk hvordan pianoets bevegelser blir lest av appen uten at disse er koblet sammen rent fysisk. Som nevnt tidligere skjer dette ved at kameraet fanger opp symboler «bak» tangentene slik at appen vet hvilken tangent som blir trykket ned.

Responsen er ikke øyeblikkelig, men allikevel rask nok til at opplevelsen fungerer helt greit.

Appen er delt inn i flere kategorier hvor man kan lære noter, akkorder og så sanger. I tillegg går det an å komponere egne saner dersom man ønsker det. Da kan barna ta et opptak av sangen som de spiller og lagre dette til senere for å vise frem til familie og venner.

Det finnes også et historiedrevet spill som gir barna enkle piano-oppgaver som skal løses underveis.

Alt i alt er det nok innhold i appen til å lære det grunnleggende og enkle sanger. Det finnes rundt 50 låter å velge fra med de klassiske titlene som «Ro ro din båt» og «Happy birthday to you».

Selve spillopplevelsen er ganske så intuitiv. På skjermen faller notene ned fra toppen og lander i en sirkel. I samme øyeblikk som noten lander skal man trykke ned tilsvarende tangent. Det minner litt om spillet Guitar Hero.

Appen er også snill på det vis at den venter på barna før neste note faller ned. Så om man bommer eller ikke rekker å henge med, venter og tilpasser spillet seg på sett og vis barnets ferdighetsnivå.

Sluttsummen er at barn får en app som veileder dem fra start til slutt. Her vil de kunne lære noter, akkorder og en liten dose med kjente og kjære barnesanger. Det er ikke noe populært eller nymotens på menyen, men i det minste noe som er grunnleggende og greit å håndtere.

Shifu Plugo Tunes er et flott konsept for barn som har lyst til å lære grunnleggende piano. Her får man et tilbehørssett som ikke krever mye plass, batterier eller lading. Alt fungerer i det øyeblikket man åpner forpakningen.

Barn og unge kan lære noter, akkorder, rytme og en håndfull med kjente og kjære barnesanger. Dette kan være en motiverende bro for barn som etter hvert ønsker å gå over på mer komplekse instrumenter i etterkant.

Om ikke annet er dette i det minste en kjekk reise innen musikkens verden. Og alt blir presentert på et vis som er tilrettelagt for barn.

Egnethet

Shifu Plugo Tunes er enkelt å komme i gang med. Her er det bare å laste ned appen og åpne forpakningen til «pianoet», så er man i gang. En voksen bør allikevel ta den første innkjøringen med å sette opp en profil til barnet, velge språk i appen og så videre. Etter det er man i gang!

Utviklerne har satt målgruppen til barn mellom 4 og 10 år. Man kan bytte på språk mellom engelsk og norsk, noe som også kan gi merlæring for de som vil bli bedre på engelsk.

Ellers ser utstyret ut til å kunne tåle en del. Ikke nødvendigvis til å bli kastet veggimellom, men til normal bruk. Det er ingen kjøpemuligheter eller reklame i appen da denne lastes ned gratis og fungerer i takt med de fysiske utstyret som man kjøper utenom.

Alle foto: Shifu

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser