Surefire Gaming Bunker SSD: ekstern gaming-harddisk

ANMELDELSE: Ekstern gaming-harddisk byr på knalltøft design og ekstra lagringsplass til spillkonsoller og PC. Dette er en hjelpende hånd for alle som trenger mer plass til spillene og filene sine.

Spill i dag er blitt nokså grådige med tanke på lagringsplass. Enten det er konsoll som gjelder, eller en PC, så blir lagringsplassen raskt full avhengig av hvor mange spill man ønsker å laste ned om gangen så klart.

Nødløsningen kan være å slette spill man ikke bruker, men det er kjipt å måtte installere et spill fra bunnen av om man så skulle ønske å spille det igjen.

Det hjelper heller ikke at de fleste bærbare og stasjonære datamaskiner har nokså sparsommelig kapasitet ved levering. Man kan bytte ut harddisken til en utgave med mer lagring, men for de som ikke har teknisk peiling, eller av andre årsaker ikke ønsker å gå løs på datamaskinens interne komponenter – finnes det heldigvis eksterne løsninger.

Surefire Gaming Bunker SSD: ekstern gaming-harddisk

Kategori: Ekstern gaming-harddisk
Utvikler: Surefire / Verbatim

Surefire Gaming Bunker SSD, som vi har testet ut, legger til ytterligere 1000 gigabytes med lagringsplass. Eller strengt tatt litt mindre i praksis da man ikke kan fylle hele den oppgitte kapasiteten fullstendig.

Maskineriet er enkelt å koble opp. Det følger med en USB-kabel som kobles til datamaskinen, og det er heller ingen ekstern strømforsyning å tenke på da beistet får både liv og dataoverføring via USB-tilkoblingen.

Utviklerne har også lagt ved en liten overgang dersom PC-en kun har USB-C – altså en mindre inngang. Så her får man alt man trenger for å komme i gang.

Surefire er et kjapt beist med tilkobling av typen USB 3.2. Det betyr en dataoverføringshastighet på opptil 5000 Mbit per sekund. Til sammenligning har en USB-port på 2.0 en hastigheten på rundt 480 Mbit.

Her bør man ta en sjekk på datamaskinen for å se hva slags USB-porter man har, da dette kan påvirke den eksterne harddiskens evne til å kjøre spill raskt eller sakte. Har man bare USB 2.0, kan det hende at tempoet blir for sakte for å kunne kjøre mer avanserte spill.

SSD er ofte trukket frem som det beste valget for å kjøre dataspill og for å tilby raskest mulig dataoverføring. I form av en ekstern harddisk av denne typen, har Surefire landet på et godt produkt.

Maskineriet kan brukes til å lagre og kjøre spill rett fra den eksterne harddisken. Vår test med Flight Simulator og grafikk-innstillinger på maks, fungerte smertefritt. Det er verdt å nevne at Flight Simulator er et krevende spill, og at det i vår opplevelse ikke var noen forskjell mellom det å installere og kjøre spillet på datamaskinens interne harddisk, kontra den eksterne.

Begge deler fungerte like bra. Hadde man kjørt en sammenligning med teknisk data kunne man kanskje ha avduket noen forskjeller. Men dette har ikke vi gjort i vår test.

Å flytte store filer over fra datamaskinens interne harddisk og over på den eksterne går også raskt. Igjen så er det begrenset med plass på mange av dagens datamaskiner. Bilder, video og andre typer filer tar stor plass. Med en ekstern harddisk kan man enkelt øke den totale lagringskapasiteten betraktelig.

Det finnes så klart sky-løsninger der man kan laste opp filer på internett. Men dette er gjerne en litt tregere løsning som også krever en abonnementsavgift når man går over en gitt kvote.

Surefire krever heller ingen nedlasting av programvare og lignende for å komme i gang. Vi valgte riktignok å formatere enheten, og antageligvis må man ta noen forbehold for å bruke denne på spillkonsoller og lignende med tanke på kompatibilitet. Vi har ikke testet denne på spillkonsoller, kun en gaming-PC.

Ellers, med tanke på design, har Surefire et lekkert uttrykk med RGB-belysning. Enheten er dessuten lett i vekt og dermed svært portabel om man skal ta filer og spill med på farten. Surefire signaliserer også «gaming» med store bokstaver, og enheten har absolutt et moderne uttrykk.

Det er allikevel en aldri så liten plastikk-opplevelse. Det behøver ikke å være noe stort ankerpunkt, men enheten virker noe skjør ved første øyekast. Det er noen knirk her og der om man klemmer litt. Nå har ikke vi slengt denne veggimellom, så det kan godt hende at enheten tåler mer enn man skulle tro.

Uansett så skal neppe en ekstern harddisk erstatte bordtennisballen på barnerommet. Byggekvaliteten vil holde i de fleste sammenhenger så lenge denne ikke ligger under en mølje med Harry Potter-bøker.

Surefire Gaming Bunker SSD er et flott produkt som øyeblikkelig åpner for at man kan ha flere spill installert om gangen. 1tb (1000 gigabyte) skal visstnok kunne romme over 25 spill, avhengig av størrelsen på spillene.

På en svært enkel måte kan hvem som helst øke lagringskapasiteten og lagre alt fra bilder og video, til spill og andre typer filer.

Man skulle tro at det ville være mer hakking og forsinkelser når man tar i bruk en ekstern harddisk sammenlignet med datamaskinens interne lagring. Vi merket minimalt med forskjell, og opplevde at dette fungerte godt på alt fra strategispill til kjappe skytespill i våre tester.

En ekstern harddisk har også andre fordeler. Man kan lagre filer som man ta med på reisefot. I tillegg er det et noe tryggere alternativ for å lagre filer dersom noe skulle skje med datamaskinen. For eksempel ved tyveri, at datamaskinen ikke slår seg på osv.

Surefire Gaming Bunker SSD er derfor et ypperlig produkt som både fungerer godt i praksis og som  ser tøft ut takket være RGB-lys med forskjellige farger. Dette er et hjelpende hånd i vår tid hvor spill bare blir stadig grådigere med tanke på lagringsplass.

Utviklerne lander også en jevn balanse mellom pris og kvalitet. Her får man mye for pengene, og en type utstyr som er kjekt å vise frem med tøffe lys og et lekkert design.

Egnethet

Surefire Gaming Bunker SSD er enkelt å koble opp. Man behøver ikke å installere eller knote noe særlig for å få dette til å fungere. Enheten kobles til datamaskiner og spillkonsoller via USB-kabel som medfølger. Man slipper også å tenke på ekstra tilkobling for strømforsyning.

Det går an å installere programvare (Nero) som hjelper til med å ta automatisk backup av data. Men man må ikke bruke dette. De fleste vil kunne finne ut av prosessen med å koble opp maskineriet til en PC. Barna kan allikevel trenge hjelp av en voksen for å komme i gang. Blant annet må man tilpasse/velge at spill skal installeres direkte på den eksterne harddisken og ikke på den interne. Dette kan man gjøre via de fleste spillbutikker som Steam, Epic Games Store, Microsoft Store osv.

Enheten skal også fungere med spillkonsoller. Dette har ikke vi testet ut. Her kan det være lurt å sjekke ut kompatibilitet og lignende før kjøp.

Alle foto: Surefire / Verbatim

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser