SureFire Harrier 360-Surround (Gaming-Headsett)

Hodetelefoner/gaming-headsett.

ANMELDELSE: Gaming-headsett byr på god lyd, tøff RGB-belysning og fungerer i takt med både spillkonsoller og gaming-PC-er. Alt dette får man til en relativt lav pris.

Det finnes like mange gaming-headsett på markedet som det finnes skjell på stranda. Utvalget er svimlende høyt, men det som skiller den ene fra den andre er gjerne pris og kvalitet. Så hvilken bør man gå for?

Akkurat det er vanskelig å gi et fullverdig svar på da alle gamer-barn og unge har ulike preferanser. Vi har allikevel fått teste SureFires Harrier som alt i alt havner blant en av de rimeligere variantene. Men går det på bekostning av kvalitet?

SureFire Harrier 360-Surround (Gaming-Headsett)

Kategori: Hodetelefoner
Utvikler: Surefire / Verbatim

Harrier koster i skrivende stund rett under fem hundre i innkjøp. Enheten er kablet via en USB-tilkobling, og ledningen er på rundt 2 meter. For noen vil dette være et fallende punkt allerede. Man får jo også kjøpt headsett som er trådløse uten noen merkbar forsinkelse på verken lyd eller chat.

Som regel må man allikevel opp i pris for å kjøpe noe som er trådløst. En annen ulempe er battertid, og at man alltid må ha enheten klar og ladet for nye spilløkter.

Alt dette slipper man med en kablet enhet. Dessverre betyr det også at headsettet må av hver gang barna skal reise seg for å ta en liten gåtur, hente et glass vann og lignende. Men det er kanskje bare småpirk for de fleste.

Hengende på ledningen har man en kontrollenhet. Her kan man enkelt øke og senke volum eller stenge for chat. Det finnes også en liten tast for å bytte på eller eller skru av RGB-belysningen (av, låst lysmønster, fargebytte). Å styre disse funksjonene lett tilgjengelig på selve enheten er helt topp.

Og her må nesten RGB-belysningen nevnes igjen, for her er det like mye lyseffekter som kan konkurrere med naboens juletrebelysning. RGB-belysningen endrer farge, og er innhyllet i øreklokkene på siden.

Her er det høy disko-faktor og dette ser kult ut, særlig når lyset i rommet dempes. Om ønsket er å være nøytral, er det vanskelig med disse med mindre man skrur av RGB-belysningen helt. Samtidig er det stilig å kunne skille seg ut, og det gjør man definitivt med disse. Surefire logoen er også på siden av øreklokkene og har et tydelig gaming-preg.

Utover det kan man ta av og på mikrofonen etter eget ønske. Det er alltids kjekt til de musikk, film eller spilløktene der barna ikke skal chatte med andre og ønsker å fjerne vedhenget foran.

Når det gjelder teknologi og tilkobling loves man 7.1 virtuell stereo-surround. Det gir altså opplevelsen av at lyden kommer fra ulike kilder i rommet rundt spilleren. Teknologien egner seg fint til filmer og spill.

Særlig nettbaserte skytespill, hvor det er viktig å vite fiendens posisjon, egner seg godt med denne type teknologi.

Headsettet har også en lydfrekvens på 20 Hz – 20kHz som er ganske standard innen en del hodetelefoner, og høyttalerelementene er på 50mm. Ellers fungerer enheten i takt med både datamaskiner og Playstation-konsollene.

Så hvordan er lyden og opplevelsen av å bruke Harrier? Overraskende rett og slett.

Utviklerne har lagt vekt på bass-segmentet, noe som ikke er uvanlig med gaming-headsett. Lydbildet er overraskende fyldig, klart og kraftig. Dette på et headsett som koster under 500-lappen. Med låten Rescue Me av Onerepublic merker man at strengeinstrumenter kommer godt frem i godt lag med tunge basslinjer. Det er gjennomgående god og tøff lyd.

Actionspill gir også en helt annen effekt med headsett enn uten. Lyden omgir spilleren på en annen måte og surround-effekten gir en opplevelse av at eksplosjoner og skudd kommer fra ulike retninger.

Harrier gjør en god jobb med å levere et kraftig lydbilde, uten tvil.

Når det gjelder stemmeopptak og kvaliteten på mikrofonen er den rett og slett imponerende. Det finnes mange ulike headsett også i høy prisklasse som av ulike årsaker ikke klarer å levere gode og klare opptak.

Harrier leverer et stemmeopptak som er klart og tydelig. Faktisk noe av det beste på markedet, selv i sammenligning med dyrere og mer «avanserte» headsett. Det er vanskelig å forstå akkurat hvordan utviklerne har fått til denne tekniske løsningen.

Med tanke på komfort er ikke gaming-headsettet særlig tungt. Vekta er på drøye 369 gram og sitter godt og behagelig med myke puter som dekker ørene. Det finnes øreklokker på markedet som er bedre på å stenge ut lyd i omgivelsene.

Harrier gjør ikke en kjempejobb på akkurat det. Det er heller ikke noen form for aktiv støykansellering, men det ville være mye å forvente akkurat det i denne prisklassen.

Så snart man skrur på musikk, film- eller spillyd vil de færreste oppleve støy i omgivelsene som noen stor sjenanse. Vel, med mindre ungdommen er på et LAN, skole eller offentlig transport hvor det er en del bråk i omgivelsene.

Verbatim og merkevaret Surefire har laget et knallprodukt. Harrier fungerer godt der det virkelig gjelder. Enten man skal lytte til musikk eller spill – så er lydkvaliteten fenomenal med vekt på knalltøff bass.

Komforten er også god og med sin lave vekt kan barn og unge mengde seg i gode økter med spill uten at enheten blir tung og plagsom.

Til prisklassen som Harrier er satt til får man mye for pengene. Ja, man må gi fra seg trådløs tilkobling, men får alle fordelene med kabel allikevel. Ikke minst fungerer denne i takt med både Playstation-konsollen og datamaskiner.

Samtidig er det litt stemning av «plastikk» på gaming-headsettet.

Et gaming-headsett skal tåle å bli tatt av og på mange ganger om dagen. Potensielt også litt transport dersom denne blir med i en sekk eller noe lignende for gaming-økter hos venner. Det er usikkert hvor mye Harrier vil tåle av dette, men til den relativt lave prislappen er det kanskje ikke så uforklarlig. Nå er det heller ikke slik at Harrier går i stykker bare du ser på det.

Til hverdagslig bruk behøver ikke dette å være noe stort problem.

Egnethet

Det finnes ingen nedre aldersgrense for å bruke et gaming-headsett, men med tanke på pris og bruksformål kan det lønne seg å se an barnets alder før kjøp.

Det kan fort bli slitasjeskader på et headset med mindre man passer godt på dem. Denne enheten er allikevel en av de rimeligere på markedet som jevnt over byr på god kvalitet.

For barn og unge som er opptatt av trådløs tilkobling, spillchat og lyd rett på øret, kan dette være noe å gå for. Med tanke på pris tenker vi at dette kan være et alternativ for barn og unge i alle aldre.

Som alltid bør foreldre være obs på hva som skjer i barnas spillverden. Det kan oppstå kommunikasjon i onlinespill som kan være utfordrende for barn. I tillegg er et headset med på å «lukke» barnas spillverden for foreldrene. Med vanlige høyttalere er det enklere for foreldre å plukke lyd fra spillchat og i spillet.

Det er en balanse her mellom barns rett til privatliv og foreldres ønske om å trygge barna og følge med på det som skjer i spillene.

Man bør også være obs på at høyt volumnivå på headset kan skade hørselen over tid. Snakk derfor med barna om riktig bruk og velg et balansert lydnivå. Ta hyppige pauser.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser