Tacto Chess

Tilbehør til nettbrett. Utviklerne har satt målgruppen fra seks til tolv år.

ANMELDELSE: Interaktivt sjakkspill lærer barn spillregler, strategier og problemløsning. I tillegg kombineres fysisk flytting av brikker med skjerm. Dette konseptet passer utmerket for barn som vil lære sjakk og for de som vil bli enda mer viderekommen i spillet.

Sjakk fortsetter å være et spill som utfordrer hodet og har fått særlig stor løft her til lands gjennom verdensmester Magnus Carlsen. Å forstå reglene og bevegelsene til brikkene er et område som må mestres, samt det å skjønne seg på dypere strategier og spillforståelse.

Til hjelp for begge disse målsettingene har PlayShifu utviklet Tacto Chess. Dels sjakkspill med ekte brikker og dels skjerm-spill kombineres det beste fra begge verdener. Barna blir lært opp av en datamaskin, men spiller oppå skjermen med fysiske brikker. Noe som gjør at barn og unge blir bedre i stand til å mestre sjakk også med tradisjonelle brett.

Tacto Chess

Kategori: Tilbehør til nettbrett
Utvikler: PlayShifu

Tacto Chess består av to deler. En app som man laster ned gratis og et fysisk tilbehør som man kjøper. I esken finner man to brikkeholdere som festes på hver sin side av nettbrettet. Deretter er det seks brikker for hver farge (sort eller hvit) hvor man har konge, dronning, løper, springer, tårn og bonde.

Brikkene har berøringspunkt på undersiden som gjør det mulig for programvaren å kjenne igjen brikketype og dens bevegelse på skjermen.

Så når man beveger bonden fysisk på skjermflaten, skjer det samme på skjermen. Dette er et taktilt element som gjør det lettere for barn å skille de forskjellige brikkene fra hverandre, i tillegg til at de lærer brikkenes bevegelser.

For ikke å nevne at det bare føles mer troverdig å bevege sjakkbrikker fysisk sammenlignet med å bevege de på en skjerm.

Det finnes flere spill å bryne seg på i appen. Den første delen dreier seg om å forstå spillet og bevegelsene til brikkene. Her blir barna introdusert for en brikke om gangen og hver figur har animasjoner og en fortellerstemme – noe som gjør det enklere å få en relasjon til og huske hver brikke.

Deretter skal man fysisk plassere brikken på sjakkbrettet. Og så flytte den rundt på brettet. Det høres kanskje banalt ut, men for noen som er helt ferske til sjakk – er dette en genial og tilrettelagt måte å lære spillet på.

Det hjelper også med en fortellerstemme som heier på hvert eneste fremskritt, samt visuelle linjer og hjelpemidler som støtter hele læringsprosessen.

En ganske markant del av Tacto Chess dreier seg om opplæring. Og i tillegg til det grunnleggende lærer man strategier som avledning, rokade, offer og en rekke angrep. Det betyr at barn og unge vil bli i stand til å møte det neste sjakkspillet med en håndfull taktikker som de kanskje ikke ville ha hatt ellers.

Barn og unge vil også lære mer om rutenett og koordinatsystemet – i hvert fall indirekte. Ettersom sjakkbrikker som regel forflytter seg innenfor et koordinatsystem.

Neste del av appen dreier seg om å spille sjakk. Her får man to digitale sjakkbrett å bryne seg på hvor en er godteri-inspirert og en annen med bananer og apekatter. Det høres kanskje litt banalt ut, men er også med på ufarliggjøre spillet for yngre deltakere. I tillegg gir det en liten historie som bakteppe for spillet.

Her kan barna enten spille mot et menneske eller mot en datastyrt spiller.

Man har jo ikke like mange fysiske brikker som spillet krever. Det innebærer at man må bytte litt på og i all hovedsak bruke de fysiske brikkene til å bevege de digitale, litt sånn som håndkontrollere eller en tang som flytter rundt på de digitale brikkene.

Utviklerne kunne ha laget like mange fysiske brikker som spillet krever. Men det kan også tenkes at det hadde blitt kaos på skjermen dersom man hadde gjort det slik. Alt for mange brikker på et sted, eller at disse måtte ha vært enda mindre for ikke å komme borti hverandres berøringsmekanismer.

Det fungerer uansett helt ok sånn som det er nå.

Den siste delen av appen dreier seg om å løse en rekke oppgaver med å angripe brikker på et begrenset antall trekk. Også her lærer man de forskjellige brikkenes egenskaper og hvordan man kan gå frem for å utnytte disse i et spill.

Dette vil forberede barna på fremtidige scenarioer i sjakk. Ikke minst er dette fine problemløsningsaktiviteter og vil utfordre både hodet og tålmodighet.

Tacto Chess er en superb måte å lære å spille sjakk på. Her får man en interaktiv og taktil opplæring som er bedre enn det noen annen bok, video eller digitalt spill kan by på. Med norsk tekst og barnetilpasset veiledning får man hjelp og støtte fra start til slutt.

Det er heller ikke mulig å gjøre feil ettersom spillet begrenser muligheten for å forflytte brikker til steder de ikke har lov til eller kan forflytte seg.

Samtidig er det også nok materie her for de som vil bli viderekomne. Og dessuten er det mulighet for at to personer kan spille en kamp mot hverandre på en og samme skjerm. Dette takket være to sett med sjakkbrikker.

Spillet byr også på flotte animasjoner og bevegelser. Når man tar en annen spillers brikke er det små animasjonsfilmer som vises mellom trekkene. Noe som er med på å piffe opp stemningen noen ekstra hakk.

Ellers er det taktile elementet definitivt et stort pluss. Å kunne bevege brikker fysisk gir større innlevelse, læring og en overførbarhet til tradisjonelle sjakkbrett. Det føles også mer autentisk å bevege digitale sjakkbrikker med et fysisk redskap.

Så PlayShifu har definitivt truffet riktig med nettopp dette konseptet her.

Egnethet

Tacto Chess er enkelt å komme i gang med. Her er det bare å laste ned appen og åpne forpakningen, så er man i gang. En voksen må allikevel være med på å registrere en foreldrekonto, og gjerne hjelpe barnet med å sette opp en profil. Etter det er man i gang!

Utviklerne har satt målgruppen til barn fra seks til tolv år. Appen har norsk tale og norsk tekst.

Utover det er utstyret laget i relativt solid materiale. Redskapene har en solid, myk gummi som ser ut til å kunne tåle vanlig bruk.

Dette kan derfor være et utmerket produkt både til hjemme- og skolebruk.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Alle foto: bilder tatt av redaksjonen, skjermbilder fra appen

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser