Tacto Doctor

Tilbehør til nettbrett. Utviklerne har satt målgruppen fra fire til åtte år.

ANMELDELSE: Et bedre og mer interaktivt doktorspill skal man lete lenge etter. Her kan barn bruke bruke fysiske redskaper for å gjøre virtuelle pasienter friske. Superb kombinasjon av skjerm og taktil lek.

Når barn samhandler med fysiske leker bruker de hendene og øver opp finmotorikken sin.

I tillegg kan det å gjøre noe fysisk i stedet for kun digitalt, bidra til økt læring. For ikke å nevne en større grad av innlevelse i det barna holder på med. Samtidig lever vi i en tid hvor nettopp skjermene opptar mye av barnas tid. Og nettbrett kan bli en konkurrent til fysiske leker med dens tilbud av fargerike animasjoner, lyder og en interaktivitet uten like.

Det er her PlayShifu forsøker å kombinere det beste fra to verdener. Fysiske dingser som virker i takt med alle muligheter som et nettbrett byr på. Og konseptet er like genialt i praksis som det høres ut på papiret.

Tacto Doctor

Kategori: Tilbehør til nettbrett
Utvikler: PlayShifu

Tacto Doctor er enkelt forklart et doktorspill hvor barna får muligheten til å diagnostisere og operere på virtuelle pasienter ved hjelp av fysiske redskaper. Alt i en trygg og barnevennlig innpakning som lærer og veileder barna underveis.

Man kjøper en liten boks som inneholder det man trenger for å komme i gang. Her finner man fire hjørner som festes på nettbrettet. Disse hindrer skjermen fra å skli rundt på bordet når man spiller.

I tillegg finner man en god dose med verktøy. Her er det bandasje, forstørrelsesglass, saks/tang, termometer, medisin, lommelykt, stetoskop, røntgen og mer. Alle skaper en eller annen form for interaktivitet på pasientene man møter i spillet.

Man skulle kanskje ikke tro at det å bruke fysiske dingser skulle ha så mye å si for brukeropplevelsen – men det har det så absolutt.

Å blande medisin ved å vende om og dryppe fra en flaske er langt mer levende enn å bare trykke på noen symboler på en skjerm. Det samme gjelder for å bandasjere et brudd ved å dra en dispenser over skaden. Eller å lyse med en lommelykt inn i øynene på en lidende pasient.

Det føles nesten som om man faktisk utfører handlingene på en pasient. Så det taktile elementet og vektleggingen av det er et fornuftig satsingsområde fra utviklerens side.

Alle dingser har også en virtuell komponent som vises på skjermen. Når man måler temperaturen ser man gradestokken stige gjennom glasset på «termometeret». Målingen vises riktignok i fahrenheit og ikke celsius, men allikevel.

Eller når man lyser med en lommelykt. Det kommer ikke noe lys ut av den fysiske lommelykten, men på skjermen ser det ut som om det lyser ut av den.

Og ikke minst, når man har bandasjert et brudd og må klippe bort den overflødige bandasjen ved å gjøre en klippebevegelse på saksen. Det høres banalt ut, men det er de små, fysiske bevegelsene som gir en troverdig opplevelse i takt med det virtuelle.

Dette er det nærmeste man kommer legevirksomhet hjemmefra ved å kunne operere på virtuelle pasienter.

Alt dette er mulig takket være berøringsteknologi. For alle dingsene som følger med har berøringspunkter under som etterligner fingerbevegelser på skjermen. Og dette fungerer stort sett ganske så bra.

For hver av oppgavene på pasientene får man instrukser om å finne frem nødvendig redskap. Dette må gjøres steg-for-steg. Redskapet må så plasseres innenfor en ramme på skjermen. Noen av disse har også bevegelige deler.

Forstørrelsesglasset kan dreies slik at man forstørrer bildet når man må undersøke noe på nært hold. Sprøyten kan man trekke ut eller dytte inn, og lommelykten har en knapp.

Man må samtidig være nøye med å plassere redskapet innenfor rammen. Og man må subbe redskapet langs skjermen for at den skal bli registrert. Løftet man termometeret opp for å flytte på det for eksempel, håndterer ikke programmet dette.

Så det er en prosess for utålmodige barnehender å lære seg teknologiens regler og begrensninger. Men alt i alt er dette overkommelig for de fleste.

Det finnes tre spill å velge fra. Oppgavene er stort sett de samme, men bare i litt forskjellig innpakning. Her skal man diagnostisere og helbrede både dyr og mennesker.

Appen er gratis å laste ned. I og med at Tacto-serien har flere typer spill, behøver man bare å laste ned en app og kan så laste ned de relevante spillene og samle de på ett og samme sted.

Som en ekstra bonus tilbys Tacto-serien på norsk. Det innebærer norske stemmer og at noe av teksten er oversatt til norsk. Men her glipper det noen ganger akkurat på det skrevne plan med en del tekst som ikke er oversatt.

Men det er ikke noe hinder for opplevelsen utover det.

Mye av verdien med dette spillet er å oppdage redskapene som man har til hjelp. Det å prøve ut verktøyene og se hva slags magi som utføres på skjermen. Her lærer barn på en veldig praktisk måte mer om hva slags redskaper og hjelpemidler helsepersonell bruker.

Å se dette i en video, eller å lese om dette i en bok har så klart også stor verdi. Men å faktisk kunne bruke disse med hendene sine tilbyr en helt annen dimensjon for innlevelse og læring.

Spillet lærer også barn en hel del om ulike sykdommer. Riktignok på et forenklet og tilpasset nivå. Men det er liten tvil om at barn som bruker tid med dette konseptet vil lære mer om helse og sykdom.

Det hjelper også med oppsummering som viser hva som forårsaker en sykdom og hva som må til for å behandle den. En bedre pakke som inspirerer og forbereder vordende leger skal man rett og slett lete lenge etter.

Tacto Doctor er rett og slett et genialt konsept. Ved hjelp av noen enkle mekanismer har utviklerne tatt det beste fra skjerm og kombinert dette med fysisk lek. Uten at man er nødt til å betale flere tusenvis av kroner for ekstra utstyr til nettbrettet sitt.

Her kan barn bryne seg på doktorering. Og i den prosessen lærer barn empati og verdien av å hjelpe både menneske- og dyrefigurer som har det vondt på forskjellig vis. Dette kan også gjøre det lettere å håndtere lege- og sykehusbesøk. I tillegg til å gi en økt forståelse for egen helse.

Egnethet

Tacto Doctor er enkelt å komme i gang med. Her er det bare å laste ned appen og åpne forpakningen, så er man i gang. En voksen må allikevel være med på å registrere en foreldrekonto, og gjerne hjelpe barnet med å sette opp en profil. Etter det er man i gang!

Utviklerne har satt målgruppen til barn fra fire til åtte år. Appen har norsk tale.

Utover det er utstyret laget i solid materiale. Redskapene har en solid, hard gummi som ser ut til å kunne tåle en barns lek ganske godt.

Dette kan derfor være et utmerket produkt både til hjemme- og skolebruk.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Alle foto: bilder tatt av redaksjonen, skjermbilder fra appen

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser