Ultimate Ears: Epicboom

Trådløs og portabel høyttaler.

ANMELDELSE: Bygget som en stridsvogn er denne bærbare høyttaleren laget for å gi musikk og liv til hagen, strandkanten eller stua. Lydkvaliteten ikke minst, er like upåklagelig som enhetens robusthet.

Logitech-eide Ultimate Ears er spennende greier. Kjent for å lage bærbare høyttalere av god kvalitet, er den nyeste Epicboom spennende på flere måter. Og målgruppen er igjen de som ønsker å lytte til musikk på farten og med en større høyttaler til hjelp.

Kort fortalt er nemlig Epicboom en trådløs bluetooth-høyttaler. Det vil si at denne er laget for å strømme musikk fra mobiltelefon og nettbrett til et større publikum eller til privat bruk. Selv om man også kan bruke andre lydkilder som en datamaskin for eksempel.

Ultimate Ears: Epicboom

Format: Trådløs høyttaler
Utvikler: Ultimate Ears / Logitech

Det var bare i fjor at Ultimate Ears lanserte Wonderboom 3. Dette var altså en bærbar høyttaler som tilbydde mye lyd til tross for en relativt beskjeden størrelse. Størrelsen var omtrent på en kaffekopp og dermed svært portabel.

Til kontrast har Ultimate Ears tidligere lansert Hyperboom som er litt av en kasse med tanke på størrelse. Langt mer kronglete å dra med ut på tur i tillegg til å by på en del vekt og størrelse for oppbevaring.

Epicboom er kanskje kompromisset mellom det massive og det kompakte. Fordi dette er et omfattende lydprodukt som allikevel er fullt mulig å få med seg rundt omkring. Vekten på rett under 2 kilo er definitivt et pluss når man skal bevege seg mellom to steder.

Epicboom er laget for store sammenkomster. Den bærbare høyttaleren byr på 360-graders lyd, som altså innebærer at du kan plassere enheten i midten av et rom eller en hage, og nyte musikk fra alle vinkler. Festens midtpunkt med andre ord.

Dette er ikke noe nytt fra Ultimate Ears, og er noe også Wonderboom byr på.

Samtidig er dette kjekk funksjonalitet. Fordi man unngår å måtte plassere høyttaleren i et hjørne av rommet hvor lyden blir desto svakere på avstand. I stedet får man et lydbilde som sprer seg rundt omkring i rommet og som i praksis også dekker et større areal.

Noe annet som er kjekt er hvor motstandsdyktig Epicboom er. Vi snakker her om en slags stridsvogn når det gjelder bærebare høyttalere. Og selv om langt flere høyttalere til utendørs bruk skimter med solide kvaliteter, er heller ikke Epicboom noe unntak.

Denne skal nemlig tåle støv, sand, vannplask, fall fra en meters høyde og kan til og med ligge nedsenket under vann i opptil 30 minutter.

Det er neppe noen som har behov for å lytte til musikk i flytende materie, men allikevel er det kjekt å vite at denne maskinen tåler hva enn naturen måtte by på av jord, gjørme og annet vræl. Så man behøver ikke å være redd for at denne skal svikte ved første tur til parken.

I salgsteksten på diverse nettbutikker, skrives det at dersom enheten blir skitten eller gjørmete, så er det bare å skylle av den med vann. Et motstandsdyktig produkt med andre ord som byr på underholdning for ørene og ro for nervene.

Og det betyr at Epicboom er laget for å bli med på strandturer, overnattinger i telt, treninger og andre begivenheter hvor musikk er ønskelig.

Med tanke på batteritid loves man opptil 17 timer med bruk. Og endelig har utviklerne gått for USB-C som ladekabel, noe som også følger med i forpakningen. Tidligere har det vært mikro-USB som rett og slett er et lite ork å finne ut av om kabelen skal opp eller ned.

For de som er så heldige å ha et annet Ultimate Ears-produkt i hjemmet, eller en tilsvarende som Epicboom, kan man koble flere maskiner sammen. Dette gjelder for Boom 3, Megaboom 3 og Hyperboom.

Det finnes en egen knapp på høyttaleren for å starte parring med andre høyttalere, ellers kan man ordne dette i app. På enheten finner man også knapper for å skru på et utendørs-modus – som tilpasser høyere lyd og demper på visse frekvenser, og så er det to volum-knapper som kan senke eller heve lydnivået.

Man finner også en knapp for å spille av eller pause musikk. Og denne kan man koble til en spilleliste på mobiltelefonen via appen. Totalt fire spillelister eller album kan starte automatisk så lenge mobiltelefonen er tilkoblet, og man holder nede avspillingsknappen lenge nok.

I appen kan man også velge om man skal «party up» som tilsier at sammenkoblede høyttalere pumper ut musikk uavhengig av hverandre, eller så kan man slå på stereomodus og på den måten matche to høyttalere og de kvalitetene som det byr på.

Denne lydmaskinen byr også på en adaptiv equalizer. Takket være en mikrofon som lytter vil enheten tilpasse seg rommet man befinner seg i eller om man er utendørs. Ellers kan man slå av denne funksjonen i appen og selv velge innstillinger som favoriserer tale, bass og andre egenskaper.

Det finnes også en egen megafon-knapp som i praksis gjør at man kan snakke via mobiltelefonen og ut høyttaleren. Perfekt til å gi beskjeder til et større publikum med andre ord.

På baksiden av Epicboom finner man også en reim som man kan bruke til å holde enheten. Eventuelt kan man henge enheten opp i en krok eller hva det måtte være. Så dette er et praktisk hjelpemiddel, og når reimen ikke er i bruk, sitter den godt på plass takket være en magnet.

For de miljøbevisste er Epicboom laget med 59 prosent resirkulert plast og 100 prosent resirkulert tøystoff. Logitech og Ultimate Ears har et viss fokus på bærekraft, selv om all ny teknologi så klart påvirker miljøet negativt med tanke på produksjon, bruk og kast.

Lydkvaliteten er så klart det viktigste med Epicboom. Og denne serverer høy, kraftig og klar lyd. Bassen er aldri øredøvende eller for kraftig, men definitivt til stede. Visstnok er det to høyttalere i bruk på enheten og en subwoofer.

Men igjen, alt er komprimert på lite plass. Dette er en portabel høyttaler, ikke et hjemmekino-sett.

Det er kjekt å kunne bevege seg rundt omkring høyttaleren og kjenne at lyden strømmer til alle kanter. Selv om høyttaleren kan plasseres midt i et rom, så kan den like gjerne stå i en ende for å pumpe ut deilig musikk. Fordelen er at man kan bevege seg rundt i et rom uten å havne utenfor «vinkelen» til høyttaleren.

Det er vanskelig å helt nøyaktig forstå hvordan den adaptive equalizeren virker i praksis. Det er ikke alltid lett å merke forskjellen når denne er påslått eller av. I hvert fall innendørs. Men bass, trommer og høye toner får et «mildere» og mer behagelig uttrykk virker det som.

Epicboom har null problem med å fylle et rom, en stue eller et lokale av mellom-størrelse med full lyd. Høyttaleren har masse kraft å by på uten at maskineriet begynner å lage skurrelyder, selv med høyt volum. Antageligvis er den adaptive equalizeren med på å jevne ut ubehagelig støy også ved høyt volum.

Riktig nok er hva som regnes som høyt og lavt volum subjektivt. Men det er liten tvil om at Epicboom presterer godt og det er blitt gjort et godt kompromiss mellom portabilitet og evne til å levere lyd.

Epicboom er, uansett hvordan man vrir og vender på det, et gjennomført og godt produkt. Den bærbare høyttaleren oppleves som bærbar. Dette takket være relativt lav vekt, men som ideelt sett bør ligge i en veske eller sekk for økt komfort.

Robusthet mot vann, sand, støv og fall demper på bekymring for å ta med enheten på diverse ute-turer. Og høyttaleren har et eget modus til utendørsbruk, samtidig som denne leverer klar og fyldig lyd også innendørs.

Epicboom er også med sin 17-timers batteritid allsidig og har egne equalizer-innstillinger tilpasset film, tale, bass og mer. Eventuelt kan man skreddersy disse innstillingene i app selv. Lydkvaliteten er rett og slett upåklagelig.

Et godt produkt med andre ord som passer til alt fra stua til rommet når man skal lytte til musikk, eller hagefesten og familie-sammenkomsten som foregår utendørs.

Alle foto: Barnevakten / Ultimate Ears / Logitech

Egnethet

Epicboom er enkel å koble opp til mobil, nettbrett og andre dingser som har bluetooth-tilkobling. Bare trykk på den dedikerte knappen for å koble til bluetooth på høyttaleren, og så «koble til» i innstillingene på mobil eller nettbrett. Dette er en prosess de fleste unge med noe greie på menystyring vil kunne mestre på egenhånd, eller med litt hjelp fra voksne.

Høyttaleren er enkel i bruk og er motstandsdyktig mot vær og vind. Enheten har en IP-67-rangering, tåler støv, sand, vann og fall fra opptil 1 meter. I tillegg flyter denne i vann og tåler å være nedsenket i vann i opptil 30 minutter.

Epicboom er derfor beregnet for barn og unges bruk. Men ettersom prisen er satt høy, er innkjøpet på et nivå der man ønsker at barna er modne nok til å ta vare på denne type utstyr.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser