Xbox Series S

Spillkonsoll. Anbefales av Barnevakten fra åtte år.

ANMELDELSE: "Lillebroren" i produktlinjen til Microsoft skuffer ikke. Imponerende hastighet og solid nestegenerasjonsgrafikk selges til en pris de fleste har råd til. Men noen vil nok savne kraften i den forbedrede Xbox Series X.

Det er et spennende år med helt nye konsollutgivelser.

Både Sony byr på nytt med PlayStation 5, og Microsoft lanserer ikke bare en, men to spillkonsoller. Xbox Series S er kanskje den rimeligste av Microsoft sine løsninger, men byr allikevel på solid teknologi under panseret.

Fallet fra Xbox series X til Xbox Series S dreier seg blant annet om mindre lagringsplass, manglende støtte for fullverdig 4K, noe svakere maskinkraft og fravær av diskdrev. Til gjengjeld får man en mindre konsoll med tanke på hylleplass, samt en hyggeligere innkjøpspris.

La oss gå raskt innom det tekniske først. Xbox Series S har:

  • Tilpasset NVME SSD 512 GB lagring
  • 1440p oppløsning og opptil 120FPS
  • Ray-Tracing (RTX) -støtte
  • 4K (kun medieavspilling og oppskalering)
  • Variabel frekvensskygge
  • Variabel oppdateringsfrekvens
  • Ultra-lav ventetid

Mangel på lagringsplass er en umiddelbar bekymring for de som vil fylle konsollen med spill.

I og med at denne konsollen er heldigital, altså at man kun kan spille spill ved å laste de ned, vil dyrbare gigabytes over tid gå tomt. Xbox Series S har ikke mulighet for kjøp av spill på fysiske plater slik som Xbox Series X har. Og man kan heller ikke spille gamle Xbox-spill som man allerede på fysiske plater.

Xbox Series S

Kategori: Spillkonsoll
Utgiver: Microsoft

Løsningen for lagringsplassen kan være å skaffe seg en ekstern harddisk. Og det vil koste en del. Eventuelt så må man slette spill med jevne mellomrom, men det er jo tungvint i lengden.

Men med tanke på den relativt lave innkjøpsprisen, så kan man påkoste seg en ekstra harddisk etter hvert. Xbox Series S er jo til og med rimeligere i innkjøp sammenlignet med en Nintendo Switch. Og man får mye maskin for pengene!

Sony leverer altså to typer PlayStation 5. I motsetning til Microsoft har de valgt en løsning der begge maskiner er like kraftigere (også den rimeligste), men forskjellen er at den ene leveres med og den andre leveres uten diskdrev.

Microsoft har tenkt noe annerledes og har heller gitt et alternativ til de som vil inn på spillmarkedet, uten å måtte dytte et svært, dyrt beist inn i stua. Samtidig, vil nok noen savne den fullverdige kraften og grafikkopplevelsen en Xbox Series X eller PlayStation 5 vil kunne gi.

Visstnok skal man kunne spille omtrent alle spill uavhengig av om man har en Xbox Series X eller en Xbox Series S. Men grafikken vil jo være annerledes.

Storebror byr på 4K-oppløsning. Det betyr et klarere bilde med flere synlige detaljer dersom man har en TV-skjerm som støtter det. Xbox Series S byr på 1440p-oppløsning, noe som er littegrann bedre enn HD. Series S kan oppskalere grafikken til 4K, men det blir ikke helt det samme resultatet med like mange detaljer i bildet.

Bare for å presisere, begge konsoller vil kunne levere god grafikk. Vi snakker tross alt om nestegenerasjonskonsoller her.

Men spillene blir nedskalert (dårligere grafikk) når de blir laget til Xbox Series S. Det kan sammenlignes med forskjellen mellom to gaming-PC-er der den ene har kraftigere maskinvare enn den andre. Begge vil kunne spille samme spill, men grafikken blir forbedret med den sterkere maskinen.

Både Xbox Series X og Xbox Series S støtter Ray-Tracing (RTX) og HDR (dersom TV-en din støtter det), som blant annet gir bedre lys, skygger og refleksjoner i spill. Xbox Series S vil derfor gi et godt bilde med opptil 120FPS. Vi snakker om spill som vil kunne se mye langt bedre ut sammenlignet med Xbox One og PlayStation 4.

FPS dreier seg om hvor mange bilder som vises i sekundet. Jo høyere FPS, jo mer flyt er det i bildet. Interessant nok så vises film på kino i ganske lav FPS, vanligvis rundt 24 fps. Men noen filmer, som Hobbiten, ble vist i 48 fps.

I spill, og særlig i hurtiggående action- og bilspill, betyr høyere FPS mer flyt fordi det er mye som skjer på skjermen. Derfor er flyten relevant særlig i konkurransebaserte, førstepersonsskytespill. Ikke minst med tanke på responstiden fra man trykker til det skjer noe i spillet. Så her skal Xbox Series S levere ifølge det som står på papiret .

Ellers må designen nevnes. For Xbox Series S er pen å se på. Hvit med sort filter for vifte, er konsollen moderne og vil passe inn i de fleste stuer og hjem. Ikke tar denne (så veldig) mye plass heller og kan dermed passe under et TV-bord.

Man må nesten se konsollen selv for å forstå hvor liten den er. Legger man håndkontrollen oppå konsollen ser man størrelsen i praksis. Dette er en maskin som ikke tar altfor mye plass med andre ord.

Og for de som allerede har en Xbox One-håndkontroller fra før, er det kjekt å vite at denne også er kompatibel med den nye maskinen! Så da kan man spill sammen med en venn dersom man har to håndkontrollere tilgjengelig,

Både Xbox Series X og PlayStation 5 er betydelig  større til sammenligning med Series S. Faktisk er denne rundt 60 prosent mindre enn Series X.

I bakenden har man også tilkobling for HDMI (kabel følger med i esken), internettkabel, to USB-kontakter, lagringsplass og strømtilførsel. Men man kan så klart koble til et trådløst nettverk med denne spillkonsollen.

Så man må ikke trekke en internett-ledning fra ruteren ned til denne.

Barnevakten fikk tilsendt en Xbox Series S av Microsoft til test. Men vi er ikke sponset av Microsoft for å skrive denne anmeldelsen. Dette er en artikkel som er skrevet uavhengig av dem.

Konsollen er absolutt moderne, brukervennlig og innbydende med tanke på spillopplevelser. Men det ligger alltid en tanke der: «hvor mye bedre hadde opplevelsen blitt med den kraftigere Series X i stedet for «lillebroren»? Hva går man glipp av når man ikke har samme maskinkraft under panseret?

Av forskjeller fra forrige generasjon med spillkonsoller er bedre grafikk og med det større muligheter i spillene. Selv om det tar litt tid før man virkelig ser forskjellen i spillene. Per nå lages det vel heller en hybridløsning med spill som skal passe både til «gamle» og «nye» Xbox».

Ellers går det raskere å laste inn spill, men akkurat hvor mye raskere er vanskelig å si. Man kan også bruke en funksjon som heter «quick resume» som lar deg pause et spill for så å fortsette i et annet og gå tilbake dit du sist var i forrige spill igjen.

Det kan jo tenkes at den raske lastetiden vil sakkes ned etter hvert som nye spill blir større og mer avanserte. Men akkurat nå er det kjekt å kunne hoppe rett inn i spill uten å måtte vente veldig lenge i menyer.

Maskinen er også enkel å sette opp. Man må altså ha en Microsoft-bruker for å bruke konsollen. Deretter kan man bruke mobiltelefonen og Xbox-appen for å komme igang, eller så kan man gå gjennom prosessen ved å trykke seg videre på selve konsollen.

Alt oppdateres og settes opp automatisk. Allerede ved oppstart kan man også velge innstillinger som passordmur for pålogging og kjøp av spill og apper i Microsoft Store. Det finnes også en egen foreldrekontroll til Xbox-konsollen.

Selve brukersnittet er pent og intuitivt. Det er lett å forstå veien rundt i de forskjellige menyene. Man kan fint finne frem til spillbutikken, innstillinger, spillbiblioteket og mer. Det er et moderne og lett tilgjengelig uttrykk her – med norsk tekst!

Xbox Series S er en stilig konsoll som leverer fine bilder. Man kan allerede nå se grafikk-hoppet i bilspill med klarere og sterkere farger, mer detaljer i bildet og raskere ladetid. Og dette vil nok bare bli bedre! Forhåpentligvis vil Series S holde tritt, selv om det ypperste vil man nok antageligvis kun oppleve på Series X.

Det går også kjapt å starte opp maskinen og komme igang med spill. Og igjen – spillene ser flotte ut og kjører godt på denne maskinen. Til tross for ikke å stå like høyt som storebroren Xbox Series X, er Xbox Series S fortsatt en brukbar gaming-maskin som vil kunne gi mye spillglede.

En utfordring som har vært med tidligere konsollanseringer er mangelen på spill. Med Microsoft sin løsning har man mye på bordet allerede med tilgang til spill som allerede har vært på markedet en stund. For eksempel, så kan man laste ned spill via abonnementstjenesten Xbox Game Pass, og da får man øyeblikkelig tilgang til en hel haug med bil-, sports- og eventyrspill.

Etter hvert vil det dukke opp enda flere spill på markedet. Men per nå kan man nyte gammelt og nytt om hverandre, der en hel rekke spill har blitt forbedret med tanke på grafikk og lastetid. Og det er ingen tvil om at det er på høy tid med et konsollbytte med tanke på tilgang til mer grafikkrevende spill.

Egnethet

Xbox Series S er en fin maskin som ikke koster skjorta. Den er brukervennlig og enkel å sette opp. I tillegg kan man som familieadministrator sette opp egne barnekontoer og på den måten regulere kjøp, aldersgrenser på spill, nettkommunikasjon og mer.

Med titler som Cities: Skylines, Dirt 5, Disneyland Adventures, Farming Simulator, Forza, Minecraft, Ori, Overcooked og Mudrunner er det en god del spill som passer for hele familien. Selv om til sammenligning har nok Nintendo Switch flere barnevennlige titler for de yngste.

Xbox Series S passer derfor gjerne for barn fra 7-8 år og oppover. Men igjen, verdt å nevne, for noen vil det være et savn å ha en mer lunken utgave og ikke den sterke, kule Xbox Series X med mer kraft og bedre grafikk.

Dersom formålet er onlinespill og realistiske bil- og sportsspill er dette en flott spillkonsoll for nettopp det. Nintendo Switch egner seg enda bedre for eventyr- og fantasispill og spill der flere kan spille på en og samme skjerm.

Ellers anbefaler vi at foreldre låser sin egen konto med en passordmur slik at barna ikke får tilgang til spill med høy aldersgrense og kjøp i spillbutikken. Man kan også lage egne kontoer for barna slik at disse blir adskilt fra foreldrenes og eldre søsken sine profiler.

Reklamevideo:

Hvordan vurderer Barnevakten dataprogram og tjenester?

Les våre kriterer for programanmeldelser