Foto: Shutterstock / JarTee

Meta tilpasser seg Trump og skal bli mindre woke

Meta skal sette ytringsfriheten høyere og skal være forsiktigere med modereringen, lover selskapet og knytter det til at det kommer en ny Trump-administrasjon om få dager.

– Vi skal bli kvitt faktasjekkere og erstatte dem med «community notes» slik X har, sier Meta-eier Zuckerberg (lenken går til hans innlegg på Facebook).

Selskapet skal også fjerne en del av restriksjonene som har ligget på bestemte temaer, slik som immigrasjon, trans og kjønn. «Det har gått for langt», sier Zuckerberg i sin monolog. De automatiske systemene skal i større grad heller varsle om mulig terror eller kriminalitet.

Kvitter seg med faktasjekkere

Fox News har tradisjonelt støttet Trump og republikanere i mange år, selv om det også har vært noen konflikter. TV-kanalen intervjuet Joel Kaplan som er en av toppsjefene i Meta. Kaplan sier at faktasjekkerne, som har operert uavhengig av Meta, men på vegne av Meta, har vært for partiske når det gjelder hva de valgte å faktasjekke og hvordan de faktasjekket.

I stedet skal Meta legge til rette for at brukere kan skrive et notat (forklaring) som andre stemmer på. Hvis det er brukere som vanligvis er uenige, som i en sak er enige, vil det gi høyere score for notatet og det kan festes til innlegget. Det er altså ikke slik at den som får flest stemmer, vinner, Notatet vil bli liggende rett under innlegget som en slags faktasjekk.

Reglene ble for strenge

Kaplan sier også at reglene for hva folk kan skrive på Facebook og Instagram, ble med tiden for strenge. Hvis man kan si noe på TV eller i Kongressen, bør man kunne si det samme på Meta uten å frykte sensur, forklarer han til Fox News. Han viser til at det har vært en press fra Biden-administrasjon om økt moderering og at nå som Trump straks blir president, er det en fin mulighet til å justere seg.

Skal satse mer på at folk rapporterer om brudd

Zuckerberg sier i sin monologvideo at Meta pleide å ha systemer som sjekket for brudd på alle vilkår, og at de automatiske systemene førte til misforståelser.  Innlegg som ikke burde ha bitt stanset, ble stanset av systemene, Fra nå skal selskapet heller vente med å gå til aksjon mot en bruker før noen andre har rapportert inn brukeren for brudd på vilkårene. Systemene vil uansett ligge på vakt i bakgrunnen og slå til nå og da, men da skal man være mye sikrere på at det er et brudd på vilkårene.

Dette betyr at det blir en del verre ting å se i Metas kanaler fremover, for systemene går ikke til aksjon mot dem. Samtidig vil ytringsfriheten stå sterkere.

Flytter modereringen fra California til Texas

Avdelingen for sikkerhet og moderering blir flyttet fra California til Texas. Zuckerberg håper at dette grepet gjør at folk vil være mindre skeptiske til denne avdelingen. Han utdyper ikke hvorfor, men som kjent har California en liberal kultur (Biden-vennlig) mens Texas har en konservativ kultur (Trump-vennlig).

Skal samarbeide med Trump

I desember donerte Meta en million dollar til Trumps fond for innsettelse av ham som president.

Zuckerberg lover også å arbeide med Trump-administrasjonen mot resten av verden som presser amerikanske sosiale medier til å sensurere mer. Han snakker negativt om Europa som legger opp til stadig mer moderering og som «gjør det vanskelig å bygge noe som helst innovativt der».

Meta kastet Trump ut av Facebook etter at kongressen ble stormet av Trump-tilhengere 6. januar 2021. Selskapet mente at Trumps innlegg på Facebook var skyld i volden som utspilte seg den dagen. Men nå er tonen en annen.

Du kan se intervjuet med Joel Kaplan her:

(Bildet helt øverst: Shutterstock / JarTee)

Oppdatering 8. januar 2025: Tidligere har Trump truet med å sette Mark Zuckerberg i fengsel for resten av livet, hvis han vant valget og ble president på nytt. Dette antagelig som hevn etter at Trump ble utestengt fra Facebook etter brudd på vilkårene. Etter at Zuckerberg nylig skiftet kurs og vil droppe faktasjekking, svarte Trump at han trodde det var på grunn av Trumps tidligere trusler.