Passer filmen for barnet mitt?

Selv om man har aldersgrenser på filmer kan det være vanskelig å avgjøre en film er egnet for barna. Vi spurte Jørgen Søderberg Jansen om råd, som til daglig jobber som kinosjef i Fredrikstad.

I en ideell verden kan man se filmen først, for så å vurdere å ta med barnet sitt på kino, sier Jansen. Men i en travel hverdag er det få som har tid til dette i praksis. Men det finnes allikevel eksempler på foreldre som har vært i tvil, og som har valgt å gjøre dette for å sikre seg. Rent generelt gjelder det å gjøre et godt forarbeid.

– Begynn med å se på hva filmens aldersgrense er. På Medietilsynets nettsider står det også begrunnelser for hvorfor filmen har fått den bestemte aldersgrensen. Det kan hende at filmen har skumle scener eller annet innhold som trekker opp alderen. Men det er viktig å være oppmerksom på at aldersgrenser kun er veiledende. Filmene om Karsten og Petra og Kjæledyrenes hemmelige liv har for eksempel begge fått merkingen «tillatt for alle». Sistnevnte har allikevel en mye mer skummel stemning, sier Jansen.

Kinosjef Jørgen Søderberg Jansen (t.v.) sammen med regissør Harald Zwart.

Kinosjefen anbefaler også foreldre å se reklamefilmen (traileren) til filmen i forkant. Det kan gi et inntrykk av stemning og stil. Samtidig skal man ikke bruke dette som eneste rettesnor, da trailere har en tendens til å fokusere på enkelte aspekter i filmen. Men i kombinasjon med å se begrunnelsen hos Medietilsynet, får man et mer helhetlig bilde.

– Så bør man jo også lese seg opp hos Barnevakten. Her finner man filmomtaler med fokus på hva som egner seg eller ikke egner seg av innhold for barn, sier Jansen.

Kan man stole på aldersgrensene?

Ja, stort sett, sier Jansen. Medietilsynet gjør gode vurderinger, og særlig når det gjelder barnefilmer. Med endringer i systemet for aldersgrensesetting treffer også kategoriene bedre på aldersgruppene.

– Før var det en del filmer som fikk elleve år, som egentlig burde hatt høyere aldersgrense. Eksempler på dette er Hunger Games, Ringenes Herre og noen av Harry Potter-filmene. Dette er blitt bedre med det nye systemet for aldersgrenser, sier Jansen.

Han påpeker også at aldersgrenser ikke alltid sier noe hvilket publikum filmen er beregnet for. I stedet sier den noe om skadelighet, men ikke egnethet.

– Det kan være et stillferdig japansk drama som tar for seg vakre landskap og livet til eldre mennesker. Filmen kan være tillatt for alle, men det behøver ikke å bety at det er en barnefilm av den grunn. Ser man traileren i forkant, så skjønner man fort hvilken målgruppe filmen er laget for, sier Jansen.

Flaut eller farlig

Det finnes også andre momenter som gjør at en film passer for et eldre publikum. Medietilsynet opererer ikke med betegnelser på om noe kan være pinlig å se på, så dette må man ta i betraktning sier kinosjefen.

– Farlig og flaut er to ulike ting. I USA er det strengere på sex og nakenhet, mens i Norge er vi nok mer liberale på det. Så det kan nok være pinlig å se på komedier med sexprat med mor eller far, men det er neppe skadelig av den grunn. I det siste har det vært en del komedier med ni årsgrense som har mye sexprat, for eksempel filmen Bad Moms. Hadde man sett filmtraileren i tillegg til aldersgrensen, så hadde man skjønt at dette dreide seg om en partyfilm for voksne med mye sexprat og humor, sier Jansen.

Se an barna

Like viktig i forarbeidet før man tar med poden på kino, er det å se an barnets toleransegrense og modenhetsnivå. Dette er kjernen i den såkalte ledsagerregelen, der barn ifølge med voksen kan bli med på kino selv om de er yngre enn aldersgrensen tilsier.

– Foreldre kjenner barna sine best. Det er heller ikke slik at alle syvåringer tåler like mye og det er en enorm forskjell fra barn til barn. Hvis du vet at barnet ditt er mørkeredd og redd for monstre, så kan det være lurt å unngå filmer som Hotel Transylvania for eksempel, selv om de er gamle nok. Man vet jo hva barna tåler og ikke tåler. Derfor må man utvise skjønn, og går man på en bom og ender opp i kinosalen men innser at filmen er for skummel allikevel, ja da er det jo lov til å gå, sier Jansen.

Ledsagerregelen:

  • 6 år – tillatt for alle barn sammen med voksne
  • 9 år – barn ned til 6 år sammen med voksne
  • 12 år – barn ned til 9 år sammen med voksne
  • 15 år – unge ned til 12 år sammen med voksne
  • 18 år – absolutt aldersgrense. Ingen personer under 18 år har adgang
    Med voksen menes foresatt eller annen myndig person i foresattes sted.

Les mer om aldersgrenser