
Fant hull i Instagrams nye tenåringskontoer – er løsningen obligatorisk alderskontroll?
Mange peker på aldersverifisering som løsning, for at barn ikke skal omgå sikkerhetstiltak i sosiale medier.
Den danske organisasjonen Digitalt Ansvar har kikket nærmere på de nye sikkerhetsgrepene som Instagram nå ruller ut i Europa. Instagram vet ikke hvem som er tenåringens foreldre. Barn og unge kan derfor opprette en falsk voksenkonto og knytte denne til deres egen tenåringskonto. Voksenkontoen kan deretter brukes til å endre innstillingene som Instagram nå innfører for tenåringer. Dette kommer frem i testene som Digitalt Ansvar har utført. Organisasjonen skriver i sin rapport: Så lenge det ikke er effektiv alderskontroll, vil dette være et problem.
Instagram utfører aldersverifisering i noen tilfeller:
- Hvis tenåringen prøver å logge inn på en ny konto med en voksen fødselsdato.
- Hvis tenåringen forsøker å endre fødselsdatoen sin fra under 18 år til over 18 år.
- Hvis tenåringen forsøker å oppdatere fødselsdatoen sin til en eldre alder.
Da må tenåringen bekrefte alderen enten via videoselfie eller ID-sjekk ved hjelp av appen Yoti som lar kunstig intelligens sannsynliggjøre alderen på ansiktet som skannes.
Men det er altså ikke en fast aldersverifisering ved opprettelse av konto i Instagram.
Meta, som eier Instagram, hevder å oppdage en del av tenåringene som sletter sin konto og forsøker å opprette en ny med voksen alder. Meta vil ikke fortelle hvordan de klarer å oppdage at noen vil opprette en ny konto, for slik informasjon vil i tilfelle hjelpe tenåringer til å lure systemene.
Meta bruker også kunstig intelligens for å oppdage tenåringer som har satt en voksen alder i sin konto. Det kan være signaler allerede i profilen, eller i hva slags innhold man deler. Dersom falsk alder sannsynliggjøres, vil Meta skru på tenåringsinnstillinger på kontoen. Skulle det være en voksen som eier kontoen, kan den voksne gå gjennom aldersverifiseringen for å få tilbake sine innstillinger.
Men testene fra Digitalt Ansvar viser uansett at det er mulig å omgå en del av tiltakene. Mange peker på aldersverifisering som løsning. Men det er mange skjær i sjøen ved alderskontroll, for eksempel EUs DSA-regler begrenser innsamling av personopplysninger i forbindelse med aldersverifisering og Norge har planer om å innføre DSA-reglene. Samtidig kan Norge lage sine egne regler, men det er ikke sikkert at bigtech bryr seg om lille Norge.
Les mer om aldersverifisering her.
(Hovedbilde øverst: Shutterstock / Tatiana Diuvbanova.)