Foto: Shutterstock

Ikke ha dårlig samvittighet for skjermtiden nå

Koronakrisen betyr at skjermtiden øker for mange barn, det er helt ok for de fleste. Men husk bare på én ting.

Mye er stengt ned og vi har fått beskjed om å holde avstand til hverandre for å hindre koronasmitte. Vi har allerede uker bak oss med stengte skoler og barnehager og mange i hjemmekontor.

Foto: Studio 1 fotografene
Faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

De fleste av oss har hverdager som ser helt annerledes ut, og for alle med barn i ulike aldre så er det nå blitt mye innetid, hjemmetid og kanskje også alenetid. Det blir naturlig nok også mer skjermtid. Vi i Barnevakten heier på dere foreldre og vi vil bare si: Det går fint selv om det blir en del mer skjermtid. Senk skuldrene, pust, og ikke få dårlig samvittighet!

Vi gjør alle vårt beste i denne situasjonen, og akkurat nå er det nok mange som er glade for mulighetene teknologien gir oss. Ja, vi må passe på å finne noen gode rutiner nå når dagene er annerledes, og som foreldre er vi fortsatt ansvarlige for at det er variasjon i hverdagen. Og ja, det er fortsatt viktig med pauser fra skjerm, og det er fint med skjermfrie måltider samt skjermfrie soverom når man skal sove.

Men vi må kanskje tenke nytt og kreativt, og vi må ikke stresse med dårlig samvittighet.

Besteforeldre sitter mer isolert fordi de er i risikogruppen, men barna kan holde kontakten og chatte med dem live eller skriftlig. Klassevenner er i hver sine hjem, men barna kan møtes på Google Duo, i Roblox og i Minecraft og chatte og spille sammen.

Energien i kroppen må få utløp og heldigvis går det bra å være litt ute med barna. Ta dem gjerne med på skattejakt med Geocaching eller last ned lærerike og kreative apper som lærer dem om dyr og planter, stjerner og planeter.

Benytt anledningen til å bli kjent med barnas skjermbruk

Eller kanskje dere er i karantene og helt isolerte inne? Da kan energien få utløp i morsomme bevegelsesspill med dans eller idrett fremfor skjermen. Ja, vi skal spille brettspill og lese bøker og leke, men mer hjemmetid gir oss også en fin anledning til å involvere oss og bli kjent med spillene og appene barna liker, og ikke minst; å spille sammen med barna og se gode filmer sammen!
Med mer hjemmetid og mer skjermtid trengs mer godt innhold, og vi har samlet «gullet vårt» i en samlesak som vi har kalt «Koronatips fra Barnevakten».

Husk dem som ikke blir invitert

Og så var det den viktige påminnelsen; ikke glem de barna i klassen som kanskje strever litt ekstra nå og de som kanskje ikke har så mange venner, som ikke blir invitert inn i chatten, som ikke blir foretrukket i duo eller squad i Fortnite, som ikke blir invitert med på samme Minecraft-server som gjengen i klassen.

Og hvis dere har noen gamere blant foreldrene i klassen, så kanskje de kan dra igang spillturneringer online med de som vil fra klassen eller nabolaget, eller invitere hele klassen til å leke sammen på samme Minecraft-server?

La disse ukene med unntakstilstand bli uker hvor barna og vi voksne blir utfordret til å inkludere og også å ta mer vare på hverandre digitalt.

Les også Nettvett i koronatiden.