
Advarer mot appen Monkey som er Omegle-kopi
Barn kan bli utsatt for overgrep og upassende scener dersom de bruker apper som lar dem møte tilfeldige fremmede i videomøter på skjermen. Aldersgrensen er gjerne 18 år for slike apper, men det er ingen kontroll av alderen.
Barnevakten advarer mot appen Monkey Chat og nettstedet Monkey. Disse gjør det mulig for barn å ramle inn i videomøter med tilfeldige fremmede fra hele verden. Her er risikoen:
- Nakne personer som utfører seksuelle handlinger
- Skremmende scener
- Man kan bli skjermfilmet og lagt ut i sosiale medier, uten å vite om det.
- Grooming: Voksne eller tenåringer starter et løp som en «støttende venn» med mål om overgrep eller svindel.
- Rasisme og mobbing: Tilfeldige fremmede kan snakke nedsettende og vulgært til dem de møter på skjermen.
- Mulige usunne vennskap.
- Bruk av penger i appen.
Overgrep kan skje på via skjermen, men det er også eksempler på at fremmede har bedt barn møte dem i byen. For eksempel ble mann fra Hackensack utenfor New York arrestert fordi han hadde snakket med et barn i Monkey-appen og lurt barnet inn i bilen sin, ifølge en lokalavis.
Mange advarer mot Monkey-appen, blant annet den irske organisasjonen Safer School skrev allerede i 2021: «Our online safety experts have been alerted to an extremely dangerous website and app called ‘Monkey’.»
Safer School skrev at man kan ledes inn i Monkey-appen via lenker fra sosiale medier som Tiktok og Instgram.
Møter i slike videoapper kan gå over til møter i andre apper som for eksempel Snapchat.
15 sekunder på hver fremmed
Monkey gir brukerne 15 sekunder til å bestemme seg om man fortsette møtet med den fremmede. Hvis du ikke bestemmer deg for å forlenge møtetiden, eller la personen bli din venn, vil appen fortsette til den neste tilfeldige fremmede person.
Man kan dessverre se mye ekkelt i løpet av 15 sekunder.
Appen kan også arrangere møter mellom for eksempel fire personer.
I tillegg til videomøter, kan man chatte.
Monkey har også funksjoner som ligner dating-apper der man kan sveipe til høyre eller venstre, samt finne personer som bor i nærheten.
Appen ble utviklet i 2016 av Ben Pasternak og Isaiah Turner som da var kun 17-18 år gamle.
Aldersgrense 18 år
Vilkårene til nettsiden sier at man må være 18 år for å bruke tjenesten. Men det er ingen alderskontroll, så alle barn kan slippe inn i tjenesten.
Vilkårene er for øvrig belagt med en kode som gjør det umulig å kopiere teksten, hvis du ønsker å ta vare på den for kontrollere mulige endringer, eller for søke opp bestemte avsnitt.
Et av vilkårene er at du er pliktig til å følge med på endringer i vilkårene. Dette er et urimelig vilkår når man samtidig gjør det så vanskelig å kopiere vilkårene for å sammenligne gamle og nye vilkår.
Omegle-kopi
De som husker appen Omegle, ser at Monkey er bygget på samme konsept. Selskapet bak Monkey heter Oviedo Interactives Limited og er etablert i Kina, nærmere bestemt Hongkong. Flere nettsteder skriver at selskapet tidligere het Omegle Limited og selskapet sto bak appen Omegle.
Monkey er altså en slags oppgradert versjon av appen Omegle som ble lagt ned i 2023. Mange advarte mot Omegle på grunn av risiko for blant annet seksuelle overgrep.
Men Omegle finnes fremdeles
Omegle ble altså lagt ned i 2023. Men det finnes likevel idag et nettsted med navnet Omegle registrert på Kokosøyene, og et annet Omegle-nettsted med en viss tilknytning til Tyskland. Disse nettstedene tilbyr videochat med fremmede, men det er ikke godt å si i hvilken grad disse nettstedene har noe med den originale Omegle å gjøre. Dessverre får Barnevakten bekymrede henvendelser fra norske foreldre også om disse nettstedene.
Nettstdene ser ut til å være opptatt av dating, både i bloggen og i menyen.
Man kan også laste ned tjenesten som en app, det skjer direkte fra nettsiden og ikke via appbutikker som Google Play og App Store. Det kan bety at sikkerheten er dårligere.
Og for å gjøre forvirringen enda større, så finnes det et Omegle-nettsted som drives av en person som har synspunkter om den originale Omegle-appen som ble lagt ned. Der finner du også lenke til søksmålet som et Omegle-offer har satt frem. Ei elleve år gammel jente ble misbrukt seksuelt i 2014 gjennom Omegle-plattformen. Man fant over 3000 filer med overgrepsmateriale på overgriperens maskin. Søksmålet rettes mot Omegle som man mener ikke gjorde nok for å beskytte barn. Per mars 2025 er saken fortsatt pågående.
Mange Monkey-apper
Det finnes mange apper som heter noe med Monkey. Mange av disse har lav aldersgrense, som for eksempel 7 år, og er ganske sikkert ufarlige. Men hvis barnet søker etter en bestemt Monkey-app, da kan også den risikable «snakk-med-fremmede»-appen dukke opp som et treff. I Barnevaktens testsøk var det nettopp Monkey-appen med aldergrense 18 år som ble vist øverst på listen i Google Play.
Risikable apper for barn
Det finnes flere slike snakk-med-fremmede-apper i Google Play og App Store, for eksempel:
Råd til foreldre
I gamle dager sa man til barn at de ikke måtte snakke med fremmede og i hvert fall ikke ta i mot godteri fra dem eller hjelpe dem «å lete etter hunden som er blitt borte». Det samme gjelder digitalt i dag.
- Fremmede: Snakk med barna om at de ikke må bruke apper som gjør at de kommer i kontakt med tilfeldige fremmede.
- 18 år: Bli enige om at barna aldri skal laste ned apper som har anbefalt aldersgrense 18 år eller som har aldersgrense 18 år i vilkårene.
- Trusler: Si fra at de aldri må tro på trusler fra fremmede, men at de bare skal forlate skjermen påskrudd og kontakte noen voksne som de stoler på. De voksne hjemme kan så ta skjermbevis og følge opp saken. Trusler kan for eksempel være: «Moren din kommer i fengsel hvis du ikke gjør som vi sier.»
- Gaver: Si til barna at de aldri må ta i mot gaver fra nettvenner som de kun kjenner fra nettet. Gaver kan være spillpenger, billetter til konserter, passord til nettsteder eller lignende.
- Husregler: Lag gjerne husregler om bruk av apper. Hva slags apper kan barna laste ned? Når må de spørre deg om lov?
- Foreldreinnstillinger: Sjekk hvilke foreldreinnstillinger som er mulig med familiens telefoner og maskiner. Med Googles Family Link kan du blokkere apper eller forhindre nedlastning av apper med for høy aldersgrense. Les mer om innstillinger i Barnevaktens guide.