Omegle – app for videochat med tilfeldige fremmede

iOS (Apple)/Android (Google). Barnevakten fraråder sterkt at barn og unge bruker denne appen.

ANMELDELSE: Omegle er en app for anonym chat der man automatisk kobles opp mot fremmede. Brukervilkårene krever at man er 18 år for å benytte tjenestene deres. Barnevakten vil sterkt fraråde at barn og ungdom benytter seg av Omegle.

Nye, anonymiserte chattetjenester dukker opp med jevne mellomrom.

En utbredt utgave var Chatroulette som ble lansert som nettside i 2009. Nettsiden eksisterer fortsatt den dag i dag. Chatroulette benytter seg av datamaskinens kamera og starter videosamtaler med tilfeldige mennesker på internett der man øyeblikkelig ser og kan prate med hverandre.

Det finnes flere, lignende tjenester i form av apper til smarttelefoner og nettbrett.

En av de som føyer seg i rekken, er Omegle, som finnes som app til smarttelefoner og nettbrett. Omegle lar brukere chatte med personer fra Norge og internasjonalt, eller «fra over 190 land», som det står i utviklerens beskrivelse.

I hovedmenyen til appen kan man velge mellom tekstbasert chat som utgangspunkt (senere kan samtalen gå over til videochat) eller starte videochat øyeblikkelig. Man kan filtere Omegle til å lete etter kvinner, menn eller begge kjønn. Som standardsetting leter appen etter begge kjønn. For å spesifisere bare menn eller kvinner, må man starte en abonnementstjeneste (krever betaling).

Tekstbasert chat minner om vanlige meldetjenester som man finner ellers på sosiale medier. I tillegg til å skrive til andre, kan man også dele bilder og lydfiler.

Når man har valgt kjønn som appen skal søke på, begynner den deretter å lete etter brukernavn som man kan avslå eller godta. Begge parter må godta før en tekst- eller videosamtale settes igang.

Omegle – app for videochat med tilfeldige fremmede

Format: iOS/Android
Kategori: Sosiale medier
Utvikler: Omega Media Corporation Limited

Konseptet som beskrevet av utviklerne, er at man aldri vet hvem man vil møte på, men at man samtidig skal respektere andre brukere og følge gitte retningslinjer.

At all innlogging skjer anonymisert via brukernavn og ikke ekte navn, kan gjøre avsender mindre ansvarliggjort for egne handlinger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Det er mulig å rapportere og eventuelt blokkere brukere og innhold basert på:

  • Spam
  • Eksplisitte bilder og meldinger
  • Falsk profil

Appen er gratis å laste ned og man må registrere seg ved hjelp av brukernavn, passord og e-postadresse. Videre må man velge kjønn og avatar (tegnet bilde) av seg selv.

Det er viktig å understreke at dette er en tjeneste som er beregnet for voksne og som bygger på nettkontakt med fremmede. Chatroulette hadde i sin tid store utfordringer med videochat der fremmede var nakne og eksponerte kjønnsorganer tydelig foran kamera.

Det er stort rom for misbruk i slike tjenester, i vår test så vi også brukernavn med seksuelle referanser og personer som tok kontakt med seksuelle meldinger.

Egnethet

Omegle er merket 17+ år i App Store (Apple) og PEGI 18 år i Play Store (Google).

Ifølge brukervilkårene til Omegle må man være 18 år for å bruke tjenestene deres.

Når man bekrefter vilkårene, samtykker man også til at man ikke skal legge inn seksuelle bilder eller tekst i profilen. Trakassering og trusler er også forbudt, og appen skal ikke brukes til salg og markedsføring.

Brudd på disse vilkårene kan føre til at kontoen blir avsluttet.

Ved at man registrerer seg i en anonymisert form via brukernavn, så kan brukerne være mindre ansvarliggjort for egne handlinger.

Selv om det kan være en viss «spenning» å komme i kontakt med tilfeldige personer, så vet man aldri hvem eller hva man kan møte på i slike kommunikasjonskanaler.

En gjenganger når det gjelder råd til barn og unge er: Ikke snakk med fremmede på nett. Denne appen forutsetter at man bryter nettopp dette premisset.

Merk at appen også har en abonnementstjeneste for å kunne sende uendelig med meldinger til andre brukere og for å kunne filtrere profilsøk etter kjønn.

Det finnes også muligheter for å blokkere og rapportere brukere.

En nettside med samme navn og lignende logo eksisterer også på nett.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Testet på iOS

Bli medlem av Barnevakten