Omegle – nettside for videochat med tilfeldige fremmede

Windows. 18 år i brukervilkår, eller fra 13 år med foreldres tillatelse. Barnevakten fraråder at barn og unge bruker denne tjenesten.

ANMELDELSE: Omegle er en nettside for anonym videochat der man automatisk kobles opp mot fremmede. Brukervilkårene krever at man er 18 år for å benytte tjenesten, eller fra 13 år med tillatelse fra foreldre. Barnevakten vil fraråde at barn og ungdom benytter seg av Omegle.

Det finnes flere anonyme, chattetjenester på nett der man kobles opp mot tilfeldige fremmede.

En utbredt utgave var Chatroulette som ble lansert som nettside i 2009. Chatroulette benyttet seg av datamaskinens kamera og startet videosamtaler med tilfeldige mennesker på internett der man øyeblikkelig så og kunne prate med andre.

Det finnes flere, lignende tjenester i form av apper til smarttelefoner og nettbrett samt diverse nettsider.

Omegle – nettside for videochat med tilfeldige fremmede

Format: Android/Windows
Kategori: Nettside/chat
Utvikler: Omegle/WINDDOC

En av de som føyer seg i rekken og som ikke er ny, er Omegle, som eksisterer som en nettside som fungerer på PC, mobil og nettbrett.

Det finnes også en app med samme navn og logo til android-mobiltelefoner og nettbrett (Google Play). Vi er allikevel usikre på om det er samme utvikler som står bak appen. Denne artikkelen tar derfor først og fremst for seg nettsiden.

Konseptet med Omegle (nettsiden) er at brukere kan chatte med personer fra hele verden. Og tjenesten kobler deg sammen med tilfeldige fremmede.

TikTok er det blitt en trend å dele skjermopptak fra Omegle. For eksempel at man gjør noe morsomt og rart, en narrestrek for eksempel, og så filmer man reaksjonen til den andre man chatter med. Eller rett og slett opptak av snåle hendelser som skjer i prat med andre via Omegle, og skrekkvideoer.

Slike videoer får millioner på millioner av visninger og likes.

Allikevel kommer nok ikke de groveste eksemplene frem blant TikTok-videoene på grunn av TikToks restriksjoner for seksuelt og voldelig innhold på plattformen. Med det kan Omegle fremstå på for barn og unge som tryggere og mer uskyldig enn tjenesten egentlig er.

I Omegle kan man velge mellom tekstbasert chat eller videochat. Man kan også filtrere Omegle til å lete etter personer som har oppgitt samme interesse som deg ved å angi stikkord som «gaming» eller «sports» for eksempel. I tillegg finnes det en egen nettlenke «adult» der man lenkes videre til en pornoside.

En tredje form for chat er «spy mode» der to personer chatter sammen og svarer på et spørsmål. En tredje ser samtalen fra utsiden og kan stille spørsmål til de andre deltakerne, men ikke delta selv i chat utover det. Her kan det være uskyldige spørsmål som «what is your favourite movie?» og spørsmål som inneholder seksuell og grov ordlyd.

Utviklerne beskriver konseptet med Omegle slik: «chat med tilfeldig fremmede på nett, det er gøy og byr på en ny opplevelse hver gang».

Tjenesten er gratis og man må ikke registrere seg for å komme i gang med Omegle. All kontakt og hvem man møter er anonymisert og tilfeldig, ifølge utviklerne.

At all kommunikasjon er anonymisert kan gjøre at avsenderen blir mindre ansvarliggjort for egne handlinger.

Det er viktig å understreke at dette er en tjeneste som er beregnet for voksne og som bygger på nettkontakt med tilfeldige fremmede. Chatroulette hadde i sin tid store utfordringer med videochat der fremmede var nakne og eksponerte kjønnsorganer tydelig foran kamera. Dette kan også opptre hyppig i Omegle.

Utviklerne påstår at all videochat er moderert. Men akkurat hva dette innebærer er vanskelig å si. For det første så er det nesten, rent praktisk, umulig for utvikleren å ha oversikt over det massive antallet video- og tekstbaserte chatter som pågår samtidig. Tjenesten har heller ikke noe lett tilgjengelig rapporteringssystem, og ingen av de som benytter seg av tjenesten har en konto.

I tillegg er det mulig å starte videochat på plattformen som ikke er moderert.

Det er stort rom for misbruk i slike tjenester, og vi så i vår gjennomgang videoklipp med menn som ligger under dyner klare til å blotte seg, seksuelle plakater og mer.

 

Kort om appen som heter Omegle:

Vi er usikre på om det er samme eier både for appen og nettsiden. Logoene og navnet er det samme, begge heter Omegle.

Appen er allikevel annerledes bygget opp sammenlignet med nettsiden og man blir lenket til andre brukervilkår. I appen velger man kjønn, oppgir et navn og fødselsdato. Deretter kan man starte videochat med tilfeldig fremmede. Det er også mulig å rapportere andre brukere i appen. Men akkurat hvor godt og seriøst dette rapporteringssystemet er i praksis, har vi ikke kunnskap om.

Vi har lastet ned appen og forsøkt å bruke den.

Men det dukket opp hyppige feilmeldinger når vi skulle koble til andre via videochat, så vi er usikre på om appen i det hele tatt fungerer. Legg også merke til at appen har fått PEGI angitt til 18 år i Google Play og i brukervilkårene står det at man må være 18 år for å bruke tjenesten.

Egnethet

Nettside-utgaven av Omegle krever i sine brukervilkår at man må være 18 år gammel for å bruke tjenesten deres. Eventuelt fra 13 år med foreldres tillatelse. Tjenesteutviklerne frasier seg alt ansvar for det som skjer på plattformen deres,

Utviklerne skriver nemlig selv (vår oversettelse fra engelsk): Forstå at menneskelige handlinger ikke kan kontrolleres, og at personer som bruker Omegle kan oppføre seg på uegnet vis, og de er alene om å ha ansvar for denne type atferd.

Utviklerne advarer også og sier at det er kjent at overgripere brukere Omegle!

Selv om det kan være en viss «spenning» å komme i kontakt med tilfeldige personer, så vet man aldri hvem eller hva man kan møte på i slike kommunikasjonskanaler. I tillegg er det en risiko, som med TikTok-trenden, at andre tar opptak av skjermen, noe som kan gjelde både for tekst og videochat.

Chattelogg kan også lagres. Og selv om utviklerne lover anonymitet – kan det hende at noen forbigår dette ved å legge merke til bakgrunn i videobildet, sporing av IP-adresser eller at barn og unge selv deler personopplysninger i chat eller blir lokket over på andre kanaler.

En gjenganger når det gjelder råd til barn og unge er: Ikke snakk med fremmede på nett. Denne tjenesten forutsetter at man bryter nettopp dette premisset.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Testet på iOS

(Artikkelen ble opprinnelig publisert  og er oppdatert senere.)

Bli medlem av Barnevakten