Omegle – nettside for videochat med tilfeldige fremmede

Windows. 18 år i brukervilkår. Barnevakten fraråder at barn og unge bruker denne tjenesten.

ANMELDELSE: Omegle er en nettside for anonym videochat der man automatisk kobles opp mot fremmede. Brukervilkårene krever at man er 18 år for å benytte tjenesten. Barnevakten vil fraråde at barn og ungdom benytter seg av Omegle.

Annonse


Omegle er nå lagt ned. Les mer om dette her.

Det finnes flere anonyme, chattetjenester på nett der man kobles opp mot tilfeldige fremmede. En av de som føyer seg i rekken og som ikke er ny, er Omegle, som eksisterer som en nettside som fungerer på PC, mobil og nettbrett.

Konseptet med Omegle (nettsiden) er at brukere kan chatte med personer fra hele verden. Og tjenesten kobler deg sammen med tilfeldige fremmede.

Omegle – nettside for videochat med tilfeldige fremmede

Format: Windows
Kategori: Nettside/chat
Utvikler: Omegle/WINDDOC

Det finnes også apper med samme navn. Men det ser ut til å være andre utviklere som står bak disse.

TikTok er det blitt en trend å dele skjermopptak fra Omegle. For eksempel at man gjør noe morsomt og rart, en narrestrek for eksempel, og så filmer man reaksjonen til den andre man chatter med. Eller rett og slett opptak av snåle hendelser som skjer i prat med andre via Omegle, og skrekkvideoer.

Slike videoer får millioner på millioner av visninger og likes.

Allikevel kommer nok ikke de groveste eksemplene frem blant TikTok-videoene på grunn av TikToks restriksjoner for seksuelt og voldelig innhold på plattformen. Med det kan Omegle fremstå på for barn og unge som tryggere og mer uskyldig enn tjenesten egentlig er.

I Omegle kan man velge mellom tekstbasert chat eller videochat. Man kan også filtrere Omegle til å lete etter personer som har oppgitt samme interesse som deg ved å angi stikkord som «gaming» eller «sports» for eksempel. I tillegg finnes det en egen nettlenke «adult» der man lenkes videre til en pornoside.

En tredje form for chat er «spy mode» der to personer chatter sammen og svarer på et spørsmål. En tredje ser samtalen fra utsiden og kan stille spørsmål til de andre deltakerne, men ikke delta selv i chat utover det. Her kan det være uskyldige spørsmål som «what is your favourite movie?» og spørsmål som inneholder seksuell og grov ordlyd.

Utviklerne beskriver konseptet med Omegle slik: «chat med fremmede» og «Omegle er en flott måte å møte nye venner på».

Tjenesten er gratis og man må ikke registrere seg for å komme i gang med Omegle. All kontakt og hvem man møter er anonymisert og tilfeldig, ifølge utviklerne.

At all kommunikasjon er anonymisert kan gjøre at avsenderen blir mindre ansvarliggjort for egne handlinger.

Det er viktig å understreke at dette er en tjeneste som er beregnet for voksne og som bygger på nettkontakt med tilfeldige fremmede. Chatroulette hadde i sin tid store utfordringer med videochat der fremmede var nakne og eksponerte kjønnsorganer tydelig foran kamera. Dette kan også opptre hyppig i Omegle.

Utviklerne påstår at all videochat er moderert. Men akkurat hva dette innebærer er vanskelig å si. For det første så er det nesten, rent praktisk, umulig for utvikleren å ha oversikt over det massive antallet video- og tekstbaserte chatter som pågår samtidig. Tjenesten har heller ikke noe lett tilgjengelig rapporteringssystem, og ingen av de som benytter seg av tjenesten har en konto.

I tillegg er det mulig å starte videochat på plattformen som ikke er moderert.

Det er stort rom for misbruk i slike tjenester, og vi så i vår gjennomgang videoklipp med menn som ligger under dyner klare til å blotte seg, seksuelle plakater og mer.

Alle foto er skjermdumper hentet fra nettsiden/Omegle.

Egnethet

Nettside-utgaven av Omegle krever i sine brukervilkår at man må være 18 år gammel for å bruke tjenesten deres. Tidligere var det fra 13 år dersom man hadde tillatelse fra foresatte. Nå er alderen absolutt og satt til 18 år.

Utviklerne skriver nemlig selv (vår oversettelse fra engelsk): «Omegle-chat blir moderert, men moderering er ikke en perfekt løsning. Brukerne er alene ansvarlige for deres oppførsel når de bruker Omegle.»

Utviklerne har tidligere skrevet på deres nettside at det var kjent at overgripere brukte Omegle! Denne informasjonsbiten finner man ikke lenger på nettsiden deres.

Selv om det kan være en viss «spenning» å komme i kontakt med tilfeldige personer, så vet man aldri hvem eller hva man kan møte på i slike kommunikasjonskanaler. I tillegg er det en risiko, som med TikTok-trenden, at andre tar opptak av skjermen, noe som kan gjelde både for tekst og videochat.

Chattelogg kan også lagres. Og selv om utviklerne lover anonymitet – kan det hende at noen forbigår dette ved å legge merke til bakgrunn i videobildet, sporing av IP-adresser eller at barn og unge selv deler personopplysninger i chat eller blir lokket over på andre kanaler.

En gjenganger når det gjelder råd til barn og unge er: Ikke snakk med fremmede på nett. Denne tjenesten forutsetter at man bryter nettopp dette premisset.

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Testet på PC/nettleser

(Artikkelen ble opprinnelig publisert  og er oppdatert senere.)

Bli medlem av Barnevakten