Den anonyme chattetjenesten Omegle legges ned

Det kontroversielle nettstedet for kommunikasjon med tilfeldig fremmede er ikke lenger i bruk. Samtidig eksisterer det alternativer.

Omegle var en nettside for anonym videochat der man automatisk ble koblet opp mot fremmede enten man brukte mobiltelefon eller PC. Nettsiden hadde stor popularitet i seg selv, i tillegg til å bli drevet frem på på Tiktok og Youtube der brukere delte skjermopptak fra tjenesten.

For eksempel at noen gjorde noe morsomt og rart, en narrestrek for eksempel, og så filmet man reaksjonen til den andre man chattet med. Eller rett og slett opptak av snåle hendelser som hendte i prat med andre via Omegle, og skrekkvideoer.

Nettsiden fremstod derfor som mer uskyldig enn det den egentlig var via klipp på sosiale medier.

Og i vår gjennomgang av tjenesten fant vi raskt flere tilfeller der man ble koblet opp mot brukere og videoklipp av menn som lå under dyner klare til å blotte seg, seksuelle plakater og mer.

Nå har nettsiden blitt stengt, og utvikleren, Leif K-Brooks har lagt inn bilde av en gravstein datert 2009 – 2023. Det er en nokså lang utgreiing (på engelsk) om akkurat hvorfor. Her står det blant annet at (vår oversettelse fra engelsk):

  • Omegle var ment å kunne by på spontan sosialitet som man ikke kunne finne andre steder i samfunnet.
  • Dersom man ikke ville chatte med noen, uansett årsak, kunne man øyeblikkelig avslutte chatten og snakke med noen andre i stedet.
  • Anynomitet var en trygghet slik at brukerne ikke kunne oppsøke eller spore hverandre i etterkant.
  • Tjenesten fikk etter hvert millioner av daglige brukere.
  • Samtidig var det også de som misbrukte tjenesten.
  • Derfor var det moderatorer som jobbet i bakgrunnen, sammen med AI-teknologi for å fange opp slike tilfeller.
  • Omegle jobbet derfor med myndigheter for å fange opp kriminelle, samt the National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC er i USA).

Utvikleren gir samtidig et lite stikk til det han mener er urettferdig kritikk fra andre, uten å nevne en spesifikk mottaker:

  • Han skriver at verden har blitt mer uvennlig og kritisk.
  • Kommunikasjonsplattformer får derfor enda mer motbør.
  • Dette basert på bare noen uheldige hendelser med brukere av plattformene som har ugrei oppførsel.
  • Omegle har alltid tatt imot konstruktiv kritikk, men nå er angrepene ikke lenger konstruktive.
  • Det reelle offeret er derfor den enkelte bruker som ikke lenger kan bruke Omegle.

Barnevakten tar ikke stilling til argumentene som utvikleren legger frem over. Men med tanke på at barn og unge har brukt tjenesten til tross for en 18-årsgrense, vet vi at kontakt med tilfeldig fremmede byr på stor risiko.

Det har ikke vært en reell hindring og verifisering av brukerens alder. Og barn og unge bør ikke bruke slike tjenester. Også fagleder Rune Fimreite i Politiets nettpatrulje Vest mener at Omegle har bydd på utfordringer:

– Politiets nettpatrulje Vest har flere ganger erfart at denne tjenesten har blitt misbrukt til ulovlig bildedeling, grooming og seksuell utpressing. På bakgrunn av dette kommer vi ikke til å savne plattformen, sier han til Barnevakten.

Rune Fimreite er fagleder i Politiets nettpatrulje Vest. Foto: Politiet.

Utviklerne la også mye av ansvaret over på brukerne i vilkårene. Blant annet skrev de: «Omegle-chat blir moderert, men moderering er ikke en perfekt løsning. Brukerne er alene ansvarlige for deres oppførsel når de bruker Omegle.»

En gang i tiden stod det også tydelig uttrykt på nettsiden at overgripere brukte Omegle. Denne informasjonen ble senere tatt bort. Men bare i juni i år skrev NRK en artikkel om en mann i Nordland som er siktet for overgrep mot svært mange barn via tjenesten. I Bergen er det et neste tilfelle.

Politiet er også aktivt ute og advarer mot denne type og andre lignende tjenester:

– Politiet ser at barn utsettes for seksuallovbrudd på Omegle og lignende chatruletter. Eksempler er blotting, salg eller fremvisning av overgrepsmateriale, chatting med barn (grooming), barn som har blitt overtalt til å kle av seg og utføre seksuelle handlinger med seg selv, barn som har blitt utsatt for seksuell utpressing og voldtekt av barn under 14 år. Omegle er ikke et sted for barn, står det på Politiet.no.

Også Kripos har hatt flere hendelser med nettsiden:

– Flertallet av brukerne de møtte klikket seg videre med en gang de så politi. På de fremmedes kameraer var det mye sengetøy, og få – om noen – ansikter. Så har vi møtt erigerte peniser midt i kameraet også, når vi sitter i uniform, sier Lone Strand, politioverbetjent i Kripos til TV2.

Også Barnevakten har jevnlig fått henvendelser fra foreldre om barn og tenåringers uheldige kontakt med andre personer via Omegle. Inkludert barn som selv er blitt lurt til å kle av seg i kontakt med andre og som er blitt filmet og truet i etterkant.

Selv om Omegle er ferdig for denne gang, betyr det ikke at fenomenet med kommunikasjon med tilfeldig fremmede er over og ut. Det finnes alternativer, og det vil kunne dukke opp flere med tiden som kommer.

Hovedbilde: 

Les mer:

Foto: monticello / Shutterstock. Andre bilder er skjermdumper som vi har tatt av nettsiden før den ble stengt.


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.