Diablo Immortal

App med anbefalt aldersgrense 17+ år fra Apple App Store og 16 år fra PEGI i Google Play. iOS (Apple)/Android (Google)/Windows.

ANMELDELSE: Action-rollespill byr på eventyr og magi, samt en god dose blod og monsterjakt.

Diablo Immortal på 20 sekunder – noen kjappe tips

  • Diablo Immortal er et gratis, action-rollespill utgitt til mobil og PC
  • Man kjemper mot fantasiskapninger og menneskefigurer
  • Spillet inneholder blod, monstre og fantasielementer som kan være skumle for yngre barn
  • Det er mulig å kjøpe innhold i spillet for ekte penger, og spillet har fått mye kritikk for å presse spillerne til å kjøpe ting. Spillet har samtidig også høstet positiv omtale fra spillanmeldere
  • Bruk sperrer på enheten som hindrer uforutsette kjøp. Spillet inneholder offentlig chat. Det er mulig å rapportere og blokkere brukere som oppfører seg ufint

Vår anmeldelse av Diablo Immortal

Diablo Immortal er et action-rollespill sett fra fugleperspektiv. Spillet finnes både til mobil og PC. Historien er satt mellom spillene Diablo II og Diablo III. En kraftfull artefakt som kalles «The worldstone» har ført til storkonflikt mellom himmel og helvete.

Etter at artefakten ble ødelagt fortsatte delene av steinen å korrumpere verdenen med onde krefter.

Som spiller må man stå imot de mørke kreftene, det være zombier, monstre, edderkopper og fiendtlige menneskefigurer. Målet er å redde verdenen, enten på egenhånd eller sammen med en håndfull venner som man spiller med på nett.

Prosessen derifra er å slåss mot skurker, og samle utstyr som gjør denne nedkjempingen enklere. I tillegg hjelper man en håndfull mennesker som er i nød.

Diablo Immortal

Format: iOS (Apple)/Android (Google)/Windows
Kategori: Spill
Utvikler: Blizzard

Man starter ferden med å velge spillfigur. Her kan man velge ulike typer soldater som alle har unike styrker og svakheter. For eksempel kan man velge barbarer som er gode i nærkamp, trollmenn, munker, korsfarere, demonjegere og mer.

I tillegg kan man velge kjønn, hår, øyesminke og navn til spillfiguren. Ansiktet kan også skreddersys etter eget ønske.

Det tar ikke lange tiden før man så ankommer en hjemsøkt landsby. Her er det zombier som spiser på kadavre etter mennesker, blod og lik fordelt utover gatene. Som helt eller heltinne må man meie ned den ene fienden etter den andre.

Det er nokså grei skuring i begynnelsen av spillet. Ved å trykke på en fiende, angriper man denne automatisk. I tillegg har man en håndfull evner som kan brukes før de så må lades opp igjen. Man kjemper mot både fotsoldater og større lederskikkelser.

Her gjelder det å veksle mellom ulike ferdigheter og evner. Disse må brukes taktisk, samtidig som man også må trekke seg unna fiendtlig skyts når det er nødvendig. Noen ganger får man også belønninger, som utstyr og våpen. Blant annet rustning som er med på å beskytte spillfiguren.

Det er ingen enorm opplæringssekvens, men hint underveis og «learning by doing». Overraskende nok er ikke introduksjonen til Diablo Immortal uoverkommelig eller avskrekkende. Man skjønner fort greia, og menyene kan man fint beherske innen de første spilleminuttene. Blant annet ser man enkelt om noe utstyr som man har funnet, er kraftigere enn det man allerede har.

Men så klart – spillet blir straks mer utfordrende. Introduksjonen er bare en smakebit som får deg hekta med troen på at dette er enkel karusellkjøring.

Ellers byr Diablo Immortal på en mørk og dyster spillverden med skumle grotter, landsbyer og mystisk magi. Døde og levende går om hverandre. Samtidig er dette også et fantasiunivers som ligger langt unna vår egen hverdag.

Det er en eventyrverden med skurker og helter, krigere og landsbybeboere. Og inn i det ukjente trer man inn som spiller i en ekte fantasifortelling.

Underveis møter man på en rekke uhyggelige skapninger, men også noen som er fascinerende. Man slåss mot ulveflokker, gigantiske trær, dødemanere og vanvittige skurkeskikkelser. Ferden går også langs vakre elver, hus, skoger og steinlagte stier.

Musikken og fortellerstilen er også god, blant annet med dialoger med både skurker og vennligsinnede. Og i og med at spillet er nettbasert kan man enkelt chatte med andre, eller hoppe inn på et lag med andre spillere for så å samarbeide om å meie ned skurker og løse oppdrag.

Diablo Immortal er et fascinerende spill ved første øyekast. Spillet byr på en rik eventyrverden med et levende karaktergalleri og mer enn nok av action.

Samtidig blir gangen tidvis repetitiv. Gå dit, mei ned en haug med fiender, gå tilbake dit igjen, plukk opp litt utstyr, gjør om igjen. Med mindre man blir engasjert i grafikken, musikken og teknikken, blir spillet noe gjentakende.

Det er ikke til å komme unna at spillet lener seg tungt på kjøpemuligheter. Flere har kritisert spillutviklerne for å bruke manipulerende mekanismer. Blant annet at Diablo Immortal har enkel progresjon i starten, deretter blir det svært vanskelig å kjempe mot fiender.

Og da kan det friste å åpne lommeboka for å kjøpe digitalt innhold som letteregjør progresjonen i spillet.

Anerkjente sider som Forbes, Washington Post og Tek.no har påpekt det samme. Diablo Immortal er pay-to-win, altså en type spill hvor man kan betale ekte penger for å få raskere progresjon. Flere som er kritiske til spillet, påpeker riktignok at disse mekanismene som dreier seg om å betale for å utvikle spillfiguren, kommer først senere i spillet.

Alle foto: Blizzard

Egnethet

Diablo Immortal har fått aldersanbefaling 17+ år i App Store (iOS) og 16 år fra PEGI i Google Play (Android) basert på egnethet.

PEGI skriver at spillet har fått anbefalt aldersgrense 16 år på grunn av sterke voldsskildringer. Derfor mener PEGI at spillet ikke egner seg for noen under 16 år. Spillet er merket med kjøp og vold.

Videre forklarer PEGI at spillet inneholder sterk og realistisk vold mot menneskefigurer og fantasiskapninger. PEGI forklarer: Når spillfigurer blir angrepet, er det blod og en helsegraf som synker. Mer kraftige angrep fører til at spillfigurer eksploderer i biter. Disse scenene er vist fra avstand, og er ikke særlig detaljert.

Angående dette med kjøpemuligheter forklarer PEGI: Det er mulig å kjøpe kosmetisk innhold til spillfiguren. Man kan samtidig spille spillet uten å gjøre slike kjøp. Spillet inneholder også ufin språkbruk og noen skrekkelementer, som blant annet skapninger som blir holdt fanget i en grotte og som skriker i smerte. Disse blir om til lik ettersom en annen skapning suger ut livskraften deres.

Vi vil også påpeke at en del av monstrene er i seg selv uhyggelig designet, og kan virke skumle og ekle særlig for yngre spillere.

Det er mange kjøpemuligheter i Diablo Immortal. Både sesongkort (battle pass) som gir tilgang til unike fordeler, egne gavepakker med innhold, «orbs» som er en egen spillvaluta. Det er tidvis overrumplende mye å velge fra.

I tillegg finnes det et eget marked i spillet der brukerne kan selge og kjøpe gjenstander med hverandre. Dette gjelder gjenstander som de har funnet i spillet.

Spillet inneholder også åpen (offentlig) chat med fremmede. Og man kan selv opprette eller bli med i grupper (klaner og warbands). Her kan det potensielt oppstå ufin språkbruk. Det er mulig å rapportere/blokkere andre brukere.

Lenke til appen: Android / iOS

Testet på PC

Reklamevideo:

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Les også:

 

Bli medlem av Barnevakten