Foto: Zoomerang. Bildet viser eksempler på hva man kan bruke appen Zoomerang til.

Zoomerang strammer inn aldersgrensen

Selv om vilkårene sier at man må være 13 år for å bruke appen Zoomerang, har brukere fått opprettet konto dersom de oppga at de er 12 år eller eldre. Dette hullet stenges nå.

I Zoomerang kan man redigere videoer, chatte med andre og få følgere. Man behøver ikke opprette konto for benytte de grunnleggende verktøyene.

Appen lages i Armenia og er altså delvis et sosialt medium og delvis et redigeringsverktøy. Typisk er det aldersgrense 13 år i sosiale apper på grunn av personvernreglene, men barn har fått opprettet konto i Zoomerang selv om de oppga en alder mellom 12 og 13 år.

I en samtale mellom Zoomerang og en norsk mor kom det frem at Zoomerang ville stenge barnets konto dersom det ble avslørt at barnet var under 12 år. Barnevakten spurte derfor Zoomerang om hva den egentlige aldersgrensen er i appen, når vilkårene sier 13 år, mens den i praksis er 12 år.

Zoomerang svarte at det har vært en slags systemfeil som har gjort at barn kunne oppgi fødselsdato mellom 12 og 13 år og likevel slippe inn i appen, men at dette nå er omprogrammert slik at muligheten er stengt:

«The policy states that the accounts should be created with users over 13+. However, there was a glitch in the system letting 12+ users create an account based on their birth date. We have already changed it and the new update will not let 12+ users create an account.»

Barn må altså fra nå av være minst 13 år for å opprette konto i Zoomerang. Vanligvis har foreldre etter norsk lov rett til å gi samtykke til at barn under 13 år kan bruke sosiale apper. Da må appen sørge for å motta samtykket, men det er det ikke mange apper som har tekniske løsninger for.

I enkelte apper har ikke foreldrene juridisk rett til å gi samtykke for å presse alderen ned. For appen kan sette en absoluttt aldersgrense, for eksempel 13 år, da sier appens vilkår uttrykkelig at barn under 13 år ikke får lov til å bruke appen.

Det virker som at Zoomerang har satt en absolutt aldersgrense på 13 år for opprettelse av konto, og at det er ingen aldersgrense hvis man bruker appen uten konto.

Vilkårene sier:

«There is no age limitation for using the Zoomerang application, but you must be of legally minimum age (13 years in USA) to create an account on Zoomerang. If we receive a valid notice through feedback@zoomerang.app that a minor under age of 13 has provided us with personal information, we will take measures to delete it as soon as possible.»

Implisitt betyr dette at appen ikke skal samle inn noen personopplysninger når den brukes uten konto.

Hjelp – det er så mange aldersgrenser!

Det er forvirrende for både barn og foreldre når det finnes mange aldersgrenser å forholde seg til ved én og samme app. Men det er viktig å skille mellom den juridiske alderen som står i vilkårene og alderen som ulike aktører gir som en anbefaling.

Her er aldersgrensene for Zoomerang:

4 år: I Apples app-butikk (App Store): Dette er kun en anbefaling satt ut fra egnethet. Det betyr i hvilken grad appen er skremmende/skadelig og så videre, dette har ikke noe med vanskelighetsgrad å gjøre.

3 år: I Googles app-butikk (Google Play): Dette er kun en anbefaling satt ut fra egnethet.

3 år: PEGI er en organisasjon som gir anbefalinger innen aldersgrenser. Google Play har valgt PEGIs merkeordning for sine apper i Europa. Dette er kun en anbefaling satt ut fra egnethet.

13 år: Norsk lov sier at sosiale apper ikke kan samle inn personopplysninger fra barn under 13 år. Dette er en juridisk grense. Norsk lov sier at foreldre kan gi samtykke til yngre barn. Samtidig kan en app overstyre med en absolutt alder, noe det virker som at Zoomerang uttrykker i vilkårene og i samtale med en norsk mor.

Betalingsfelle ved nedlastning

Når man laster ned Zoomerang, er det lagt inn noe som kan oppleves som en betalingsfelle, det er nemlig fort gjort å bestille et årsabonnement uten å ønske det. En rød knapp leder deg hele tiden videre til neste side i introduksjonen. Det er enda flere steg enn hva bildet under viser, men til slutt kommer du til siste side hvor den røde knappen plutselig endres til å bli en bestillingsknapp. Det står ikke «abonnement» eller «bestill» i knappen, men man får inntrykk av at «Start nå» betyr å bli ferdig med introduksjonen for å komme i gang med å bruke selve appen. Men denne siste knappen, som har samme design som alle de andre i en lang rekke, er altså en bestillingsknapp.

I det siste bildet i introduksjonen finnes det en liten x oppe i venstre hjørne, det er veien ut hvis du ikke ønsker abonnement. Hvis du trykker på «Start now»-knappen, vil antagelig telefonen din spørre deg om tillatelse til å trekke penger fra din konto, så du får ganske sikkert en sjanse til å si nei takk, men det gjelder å følge med på hva skjermbildene sier.

De nye DSA-reglene i EU, som Norge kommer til å kopiere i løpet av et par års tid, sier at det ikke er lov å benytte såkalte «mørke mønstre» som lurer eller utmatter brukerne til å si ja takk til tjenester eller innsamling av personopplysninger.

Innlogging kan spre informasjon om deg

Hvis du vil opprette konto, må du oppgi telefonnummer eller e-post eller du kan benytte latmannsinnlogging via Facebook, Google eller Tiktok. Å benytte latmannsinnlogging kan bety at flere selskaper får tak i dine personopplysninger.

Les også

(Bildene øverst er Zoomerangs reklamebilder hentet fra nettbutikkene Google Play og App Store. Bildene nederst er hentet fra appens oppstartprosedyre.)


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.