Dune: Part Two

Amerikansk actioneventyr, 2024, vi anbefaler fra 12 år

ANMELDELSE: Dette er definitivt er en fenomenalt produsert film, men bøkenes tematiske kompleksitet er ikke å kjenne igjen.

Dune: Part Two er den andre av to filmer som dekker handlingen i Frank Herberts klassiske Dune. Mens filmen briljerer på de fleste tekniske områder, gir den slipp på temaene som gjorde boken så relevant som den er, til fordel for en lettere underholdende filmopplevelse. Det skal sies at den da også klarer å skape en underholdende filmopplevelse, og at mange av den første filmens problemer er betydelig mindre merkbare her.

Handling

Paul og Jessica er akseptert av Fremenene, og er foreløpig trygge. Likevel har de en lang vei å gå om de ønsker å gjenvinne Arrakis fra Harkonnen-huset. Sammen med Fremenene driver Paul en aktiv motstandsbevegelse, og hun og Jessica blir etter hvert godtatt som oppfyllelser til deres eldgamle profetier. Samtidig viser universets keiser større og større interesse i konflikten som foregår på den øde planeten.

Når Paul stadig øker forbruket sitt av det narkotiske krydderet, øker også evnene hans til å forutse fremtiden. De fleste mulige fremtider er fulle av død og elendighet, men han ser også en vei hvor alt kan unngås. Spørsmålet er hvorvidt han klarer å trå denne smale stien.

Dune: Part Two

Regi: Denis Villeneuve
Sjanger: Action, eventyr
Skuespillere: Florence Pugh, Rebecca Ferguson, Timothée Chalamet, Zendaya, Christopher Walken, Austin Butler, m.fl.
Språk: Engelsk tale m/norsk tekst
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2t 46min.
Produksjonsår: 2024

Vurdering

I likhet med den første Dune-filmen, briljerer Dune: Part Two virkelig i ett aspekt: filmen ser skammelig bra ut. Blant de mange aspektene som bidrar til dette, har en et kompetent kameraarbeid, svært godt utpekte lokasjoner for filming, detaljert kostymedesign, fine spesialeffekter og – ikke minst – fullstendig fenomenalt bruk av både farger og belysning. Det visuelle er definitivt filmens sterkeste aspekt. Lyddesign og musikk er heller ikke å klage på. Her er det gjort en solid jobb, og det er imponerende hvor bra det en ser på lerretet og det en hører fra høyttalerne komplementerer hverandre.

Mens mange nok kunne oppleve at den første filmen ofret en del kontekst for å holde seg tro til boken, er denne filmen betydelig bedre på dette området. Det finnes klare unntak, men de fleste scener gir mening, gitt hva seeren allerede vet. Det er også betydelig mindre dødtid enn i forgjengeren, selv om også denne filmen kunne vært litt kortere. De fleste skuespillerne gjør en god jobb, men noen linjer leveres unaturlig. Noen av actionscenene er ganske spennende, mens andre virker heller kjedelige. Det er her sørgelig hvordan filmingen virker nokså kaotisk selv i de scenene som ellers er gode. En del er annerledes fra boken. De fleste av endringene bidrar til å gjøre filmen mer underholdende, men det virker også som om noe av Dunes ånd er borte.

Dune: Part Two mangler nemlig mange av temaene som Dune er kjent for å ta opp. Til å begynne med føles ikke ørkenen veldig fiendtlig. Når en kommer inn i Sietch Tabr og ser et enormt basseng med vann rett ved siden av fellesområdene, føles det ikke akkurat som mangelvare. Det kalde politiske spillet blir også valgt bort til fordel for en mer følelsesladd fortelling, hvor seeren mangler konteksten for avgjørelsene som blir tatt. Det tydeligste eksempelet her er hvordan Pauls indre konflikt er flyttet til en konflikt mellom ham og Chani. Det høyner romantikken i filmen, men får Paul til å fremstå heller irrasjonell og maktsyk. Pauls framsyn er også lite relevant, og hele tematikken om kausalitet og fri vilje er satt til side i filmatiseringen.

I stedet for bokens komplekse moralske verden, er den viktigste moralske lærdommen en kan dra fra Dune: Part Two at det ikke er bra å gjøre alt for makt – ikke at dette heller utforskes noe særlig. Ønsker en å videreformidle Dune-universet til ungdommen, og innflytelsen dette universet faktisk har hatt, er nok ikke denne filmen den perfekte muligheten. Er man heller ute etter en velskapt og underholdende filmopplevelse, er den nok blant det beste en finner i sjangeren.

Egnethet

Dune: Part Two florerer av voldshandlinger, drap og intens fiendskap. Dette foregår i et tydelig fiktivt univers, men volden er ikke særlig urealistisk. Dem som finner voldshandlinger ubehagelige, vil nok derfor definitivt finne filmen det også. Likevel gås det ikke veldig nært på noen av disse voldshandlingene, og det er ingen blodsskildringer eller lignende.

Aldersgrense med begrunnelse fra distributør:

Denne filmen har partier med kamphandlinger og intense action-scener. I tillegg har den enkelte draps- og voldsskildringer. Da disse foregår i et ikke-realistisk science fiction-univers, får filmen 12-årsgrense.

Les mer om aldersgrenser for film, tv og strømmetjenester, og hvordan aldersgrenser settes

Filmtrailer:

Les mer om Dune: Part Two:

Filmweb.no

Hvordan vurderer Barnevakten filmer?

Les våre kriterer for filmanmeldelser

Foto/trailer: Warner Bros. Pictures